Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

40.000 de euro pentru demararea unei afaceri nonagricole în regiunea Nord-Vest

Conferinţa de lansare a proiectului “Learn2Do4EntrepreneurshipPartener” din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) – proiect integrat de consiliere, consultanţă şi asistenţă, care se adresează celor interesaţi să devină antreprenori și să-şi dezvolte un plan de afaceri sustenabil prin accesarea de fonduri nerambursabile – a avut loc la finele lunii februarie, la Cluj-Napoca, în aula mare a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, cu participarea activă a studenţilor.
Proiectul, o oportunitate unică pentru a deveni antreprenor
“Learn2Do4EntrepreneurshipPartener” este derulat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Asociaţia Ropot, Impact Hub, împreună cu clusterele clujene Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster și iTech Transilvania, în calitate de parteneri ai GEA Strategy & Consulting (actualmente CIVITTA), liderul de proiect. Proiectul “Learn2Do4Entrepreneurship” se aplică în Regiunea Nord-Vest a României, vizează exclusiv înfiinţarea de afaceri nonagricole în zona urbană şi este cofinanțat prin POCU 2014-2020 al Uniunii Europene. 440 de persoane vor beneficia, în perioada mai-octombrie 2018, de un curs de formare profesională, dar şi de un stagiu de practică, în vederea înfiinţării şi dezvoltării unei afaceri nonagricole în zona urbană. Acestea vor beneficia de servicii de mentorat, consiliere şi consultanţă, iar în urma seminariilor vor fi selecţionate pentru finanţare cele mai bune 49 de planuri de afaceri.
“Valoarea subvenţiei acordate fiecărei întreprinderi nou-înfiinţate în baza planului de afaceri aprobat este de aproximativ 36.000 euro, reprezentând până la 100 % din totalul cheltuielilor eligibile. Nord-Vestul României e regiunea în care ne putem promova proiectul şi ştim că se poate reuşi în trei dintre cele mai importante domenii: agrobusiness, mobilier şi design, IT, motiv pentru care dorim ca proiectele voastre să se axeze pe aceste direcţii, însă paleta de opţiuni pe care o veţi avea la dispoziţie este mult mai largă. Astăzi vă vor vorbi nişte oameni care şi-au dovedit succesul în practică, nu doar în cărţi. Ei vă vor spune care este viziunea personală şi ce paşi trebuie urmaţi pentru a avea o afacere de succes”, a susținut prof. dr. Felix Arion în deschiderea evenimentului de prezentare.
“Nu cred că există o cale mai grăitoare de a vorbi despre antreprenoriat decât să vezi ce fac antreprenorii și ce îi inspiră, astfel că trei dintre cei mai cunoscuţi din Cluj-Napoca vă vor povesti despre afacerile lor remarcabile. Vom vedea cum anume au făcut să fie atât de buni și ce consideră ei că ar trebui ca noi să facem în această zonă. O înțelegere a zonei publice din România se raportează la nevoia de antreprenori, de a cultiva asumarea de risc în societate pentru a dărui mai departe sau pentru a crea oportunități. De ce este o politică publică bună? Pentru că ne învață să ne luăm viața pe cont propriu. Să nu fim dependenți de alții, să ne asumăm fiecare dintre noi riscurile de rigoare. Este foarte important să recunoaștem că această filieră a antreprenoriatului ar putea să ne scoată dintr-o anumită latență. Există, din păcate, această credință de după 1989 cum că sunt lucruri care ni se cuvin sau care atârnă undeva și noi trebuie doar să le luăm. Într-o societate care este efervescentă, care își dorește să progreseze, e nevoie de idei şi românii sunt plini de ele. E nevoie de talentul, înțelegerea și de știința de a implementa, a executa acele idei și de a ni le asuma. Discutăm despre o oportunitate unică, nerepetabilă, care face parte din politica de coeziune a Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, am intrat într-un club și ni se oferă niște bani nerambursabili pentru a ne dezvolta, pentru a putea crește și a croi destinul Europei. Proiectul din tema de azi este finațat din Fondul Social European (FSE), parte a politicii de coeziune. Are o valoare unică prin faptul că pune la un loc o anumită tipologie de actori care îți comunică tot ce trebuie să știi, pune la un loc niște universități care ies din modelul tradițional de fortăreață de cunoaștere și se deschid societății. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Universitatea din Oradea sunt două care fac parte din acest consorțiu. Avem două clustere unde activează o densitate de actori din sectorul privat, public, academic, care se adună la un loc pentru a crea oportunități; mai avem un hub şi o firmă de consultanță”, a subliniat Dragoş Pîslaru, managerul de proiect și fost ministru al Muncii în cabinetul Cioloș.
Condiţiile de eligibilitate
Condiţiile de eligibilitate pentru înscrierea în program au fost prezentate de către Silvia Ursu de la CIVITTA, partener coordonator al proiectului. “Antreprenoriatul este despre pasiune, despre a aduna o echipă care are ideea ta, a avea alături de tine niște parteneri cu care poți să îți implementezi ideea, de a dărui timp, chiar și din cel personal de multe ori. Încercăm, prin consultanța pe care o vom oferi, să minimizăm riscul pe care îl veţi avea atunci când veți demara afacerea. Echipa este foarte importantă, avem parteneri de încredere. Suntem în căutarea a 440 de persoane care vor să înțeleagă partea de antreprenoriat. Acestea vor urma cursul nostru intensiv, timp de o săptămână, în urma căruia vor înțelege mai bine ce înseamnă un business, chiar dacă nu vor dori să demareze niciun proiect. Dintre acestea, vom sprijini 49 să devină antreprenori, adică să înființeze startup-uri. Și pentru că fiecare are nevoie de o echipă, vom angaja două persoane în cadrul startup-urilor nou create. Beneficiile sunt următoarele: în afară de suportul financiar de 36.000 de euro, plus serviciile de suport – peste 40.000 de euro, veți avea aproape mentori și sprijin din partea noastră în fiecare zi pentru a demara afacerea. Cursul de antreprenoriat vă va ajuta să vă segmentați foarte bine idele, să lucrați la planul de afacere. Suplimentar, pentru cei care nu primesc finanțare, avem și un concurs de planuri de afaceri în cele trei domenii prioritare, în zona de IT, zona de agro-food și zona de mobilă și design. Sediile sunt la Cluj-Napoca și Oradea, dar cursurile se vor organiza cât mai aproape de voi, în funcție de numărul persoanelor care se înscriu dintr-un anumit oraș, avem posibiliatea să organizăm cursuri și în altă parte”, a punctat Silvia Ursu.
Cerinţele pentru înscrierea în program sunt următoarele:
– să ai vârsta minimă de 18 ani
– să nu mai fi beneficiat de ajutor de minimis în ultimii trei ani
– să înființezi o afacere în mediul urban
– să nu fii tânăr de 15-24 de ani care nu urmează vreo formă de învăţământ şi nu ai loc de muncă ori pensionar peste 65 de ani
– să fii rezident sau domiciliat în Regiunea de Nord-Vest a ţării
– să nu fi beneficiat de finanțare/formare antreprenorială în proiecte POSDRU sau POCU
De menționat că cei interesaţi se pot înscrie în proiect până la sfârșitul lunii aprilie accesând pagina de internet a proiectului: www.partnerstartup.ro.
Modele inspiraționale de la trei antreprenori de succes
Toţi clujenii au auzit de “Moldovan”. Este frumos să vezi cum o firmă se dezvoltă și cum creează o încredere în produsele savurate zilnic de clujeni. Fondatorul şi directorul general al Carmangeriei Sânnicoară, Cosmin Moldovan, a oferit un model bun de urmat în ceea ce privește procesarea alimentară a cărnii. “Cum mă diferențiez de concurență? Ofer o experiență unică tuturor consumatorilor, dar nu schimb nimic la felul preparatelor. Pasiunea, încrederea şi seriozitatea sunt punctele mele forte. Trebuie să faci ceea ce îți place, ceaa ce îți oferă satisfacție. Nu faceți lucruri doar de dragul de a face bani. Niciodată nu mi-am propus doar asta în cei 24 de ani de când mă ocup de afacere. În 1994, când am început noi, era un vid pe piaţă. Trebuie să găsești oportunități și să le fructifici pe moment, la cald, fără să te gândești prea mult. Fabrica are nevoie de retehnologizare, aşa că pregătim un proiect de 2 milioane de euro”, a concluzionat Cosmin Moldovan, fondatorul Carmangeriei Moldovan.
Voicu Oprean, fondator al companiei de IT AROBS Transilvania Software, un antreprenor de succes, care a reușit să clădească un business în domeniul tehnologiei informației în Cluj-Napoca și să se extindă mai apoi la nivel internațional, o persoană care îmbină o grămadă de segmente, organizează maratoane, antreprenoriate înăuntrul firmei, îşi încurajează angajaţii, e un adevărat susținător. “Odată ce afacerile îți intră în sânge, nu-ți mai ies. Am inspirat oameni să fie mai buni decât mine și să își asume riscuri pentru a face ceva care să facă o diferență în viața noastră sau a produsului promovat. Indiferent de faptul că activați în agricultură, producție de mobilă sau în alt domeniu, IT-ul este un domeniu suport, poate să aducă plus valoare. Banii sunt o consecință a pasiunii, nu altceva! Mi-aș fi dorit să am la dispoziție acest program când am pornit business-ul. Voi puteți beneficia de niște fonduri, puteți beneficia de banii altora, ceea ce este extraordinar. Noi ne-am riscat pe banii noștri. Timpul este singura resursă care e de neînlocuit. Dacă vreți să ne folosiți pe noi pentru a vă fi antreprenori, aveți nevoie de timpul vostru, de energia și entuziasmul vostru pentru a face lucrurile să se întâmple”, a spus Voicu Oprean.
Ultimul antreprenor din această serie, în mod cert nu cel din urmă, bine ancorat în domeniul mobilierului şi al design-ului, un om foarte pasionat este Ioan Iancu, director SALICE Comprod și vicepreședinte Cluster Mobilier Transilvan. “Momentan, sunt peste 100 de firme de mobilier în Cluj şi lipsa de personal este cea mai mare provocare a zilelor noastre, ne confruntăm cu această problemă. Aş putea afirma că dezvoltarea de antreprenori îţi creează concurenţă. Nu trebuie să privim lucrurile aşa. Dacă nu poți ajuta pe cineva, atunci măcar încurajează-l, dar nu-l împiedica! Pentru mine nu există competitori, pe toți îi consider parteneri. Povestesc cu angajații mei, nu sunt șeful lor, sunt prietenul lor. Fiți perseverenți și urmați-vă visul! Nu există concurență, doar parteneri”, a punctat Ioan Iancu.
Denisa MORAR & Dorel VIDICAN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Acces gratuit la informații medicale de calitate în cadrul conferinței „Medici Pentru Tine”

Articolul următor

Peste 4.000 de vizitatori, la Ambasada României din Washington cu ocazia Zilei Porților Deschise și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share