Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bilanţ european: România numără banii pierduţi de la Uniunea Europeană

România face în această perioadă bilanţul implementării exerciţiului financiar 2007 – 2013 şi numără banii europeni pierduţi pentru că nu au fost absorbiţi la timp. Numai în Regiunea Centru se vor pierde pe Programul Operaţional Regional aproape 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din totalul finanţărilor alocate.

România se pregăteşte să încheie, în prima jumătate a acestui an, bilanţul exerciţiului financiar 2007 – 2013 şi numără banii europeni pierduţi pentru că nu au fost absorbiţi la timp. Uniunea Europeană i-a alocat României fonduri în valoare de 19,1 miliarde de euro din care, după ce va trage linie, ţara noastră va consemna în cel mai fericit caz o pierdere de peste 4 miliarde de euro.

Cea mai grea perioadă urmează însă pentru beneficiarii proiectelor europene care nu şi-au cheltuit banii alocaţi până la sfârşitul anului 2015, termenul limită de închidere a exerciţiului financiar, deoarece aceştia vor trebui, conform contractelor încheiate, să suporte cheltuielile necesare finalizării proiectelor.
 
Chiar dacă ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, se declara optimistă la începutul acestui an şi vorbea de faptul că România va avea o rată de absorbţie a fondurilor europene „moderată” cifrată la 78,74%, pierderile vor trebui însă asumate, iar acestea ar putea însemna, pe lângă banii pierduţi, şi proiecte importante care nu vor fi finalizate.

Această situaţie este preconizată să se întâmple din cauză că unii beneficiarii nu vor avea capacitatea de a acoperi financiar sumele necesare finalizării investiţiilor din proiectele întârziate. Ministrul Aura Răducu spune că, la o analiză macro a implementării exerciţiului financiar 2007 – 2013, că rata de absorbţie ar fi putut fi de 90 – 95%, însă multe proiecte naţionale au fost întârziate deoarece nu respectă regulile în ceea ce priveşte achiziţiile publice, acordurile de mediu şi autorizaţiile de construcţie.

Aproape 100 de milioane pierdute în Regiunea Centru

Regiunea Centru va pierde între 90 şi 100 de milioane de euro din sumele nerambursabile alocate prin Programul Regio, ceea ce înseamnă peste 20% din totalul finanţărilor.

Potrivit analizelor prezentate în această perioadă de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, la nivelul regiunii au fost decontate 337 de milioane de euro din Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, astfel încât instituţia a încheiat activităţile din programul REGIO pentru anul 2015 cu un grad de absorbţie de aproape 71%.

Potrivit sursei citate, ultima zi a anului trecut a reprezentat termenul limită pentru efectuarea cheltuielilor eligibile în proiecte, iar până la finele lunii februarie 2016, toţi beneficiarii care mai au proiecte în derulare şi au mai făcut plăţi în cadrul proiectelor trebuie să depună la ADR Centru cererile de rambursare pentru a primi, după verificare, sumele nerambursabile solicitate.

„După ce vom primi şi aceste cereri de rambursare de la beneficiarii ce mai au în derulare proiecte Regio, vom putea afla care este gradul de absorbţie la nivelul Regiunii Centru, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Considerăm că acesta va fi de circa 80%, datorită faptului că la data de 31 decembrie mai erau cereri de rambursare în lucru şi alte cereri vor mai veni până la finele lunii februarie.

Ţinând cont de toate datele furnizate de beneficiari, cu privire la cheltuielile eligibile solicitate spre decontare în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, fondurile care se vor rambursa în perioada următoare se ridică la un procent de circa 8% din bugetul alocat regiunii. Aceste sume se vor aduna la procentul deja atins, de peste 70%”, a spus Simion Crețu, director general ADR Centru.

Potrivit datelor centralizate de ADR Centru, la nivelul regiunii au fost depuse pe Programul Regio 1200 de proiecte, dintre care au fost contractate 499 de proiecte, prin care s-au solicitat sume nerambursabile de 590,15 milioane de euro.

În cazul în care estimările reprezentanţilor ADR Centru se vor concretiza şi se va ajunge la un grad de absorbţie între 75 şi 80 %, la nivelul regiunii se vor pierde totuşi între 90 şi 100 de milioane de euro, bani care potrivit instrucţiunilor transmise până acum la nivel naţional ar trebui să fie suportaţi de beneficiari pentru a-şi putea termina proiectele.

Proiecte finalizate pe banii beneficiarilor

Cea mai grea perioadă urmează pentru beneficiarii care nu şi-au cheltuit până la sfârşitul anului trecut banii alocaţi deoarece aceştia vor trebui să suporte sumele necesare finalizării proiectelor. Potrivit instrucţiunilor primite, aceştia trebuie să transmită, până la sfârşitul lunii februarie, cererile de rambursare pe cheltuieli eligibile realizate până la sfârşitul anului 2015.

După 1 ianuarie 2016, toate cheltuielile realizate în proiectele cu finanţări europene, aprobate pe exerciţiul financiar 2007 – 2013, sunt considerate şi intră în responsabilitatea beneficiarilor care ar trebui să le suporte.

Aceste cheltuieli mai pot fi făcute până în 30 iunie 2016 potrivit reglementărilor în vigoare (Instrucţiunea 144 care prevede prelungirea termenelor de finalizare a proiectelor), iar după această dată urmează o analiză a Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional şi măsurile care se vor impune.  

În prezent, potrivit prevederilor din contractele beneficiarilor şi fără să existe clarificări ale autorităţilor, se presupune că în proiectele europene nefinalizate până la termenul stabilit, fondurile nerambursabile vor trebui returnate.

Regiunea Centru va primi peste 700 de milioane de euro

Comisia Europeană a adoptat, în vara anului trecut, Programul Operaţional Regional 2014-2020. Programul va continua să finanţeze investiţii în infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi în turism, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte  precum reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru și centre de transfer tehnologic.

Prin intermediul celor 12 Axe Prioritare vor fi  disponibile, în următorii 7 ani, fonduri în valoare de 8,25 miliarde de euro, bani alocaţi României pentru dezvoltare regională. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezintă sprijinul Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Pentru perioada 2014-2020, ADR Centru va gestiona, la nivel regional, un buget de peste 700 milioane euro, prin care vor continua investiţiile în mediul urban, atât în oraşele mai mici cât şi în reşedinţele de judeţ, în infrastructura socială, medicală, educaţională sau pentru persoanele defavorizate, dar şi în turism şi mediul de afaceri, precum şi pentru creşterea eficienţei energetice.  

Start greoi pentru noul exerciţiu financiar

Autorităţile române par însă că nu au învăţat nimic din experienţa primului exerciţiu financiar, dovadă fiind startul greoi al noilor programe de finanţare europeană. Mai mult, ţara noastră are dificultăţi şi în îndeplinirea condiţionalităţilor „ex ante” prevăzute în Acordul de Parteneriat dintre România şi Comisia Europeană şi riscă suspendarea unor programe operaţionale chiar în primul an în care vor fi deschise.
 
Vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, europarlamentarul Siegfried Mureşan atrage atenţia că România nu a îndeplinit două treimi din condiționalitățile „ex ante” prevăzute în Acordul de Parteneriat dintre ţara noastră şi Comisia Europeană (prin care este definită strategia de folosire a fondurilor europene nerambursabile pentru perioada 2014 – 2020), care au termen maxim de realizare până la sfârşitul anului, şi riscă să aibă plăţi suspendate pe mai multe programe operaţionale pentru care beneficiază de fonduri europene nerambursabile.

„În Acordul de Parteneriat dintre România și Comisia Europeană sunt prevăzute 36 de condiţionalităţi ex ante pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a utiliza eficient fondurile europene. Deși au trecut 18 luni de la aprobarea acordului, România nu a îndeplinit decât 13 dintre aceste condiționalități, iar, dacă până la finalul anului în curs nu se îndeplinesc restul de 23 de condiționalități, România riscă să aibă plăţi suspendate de Comisia Europeană pentru o parte din fondurile europene.

Sunt domenii de investiţii esenţiale pentru România în care încă nu s-au îndeplinit aceste condiționalităţi, printre care achiziţiile publice, sectorul de transport, infrastructura de cercetare și inovare, politicile din domeniul pieţei muncii şi reforma administrativă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

În această situaţie, în cele 10 luni pe care le are la dispoziţie, Guvernul Cioloș va trebui să se mişte de trei ori mai repede decât au făcut-o autorităţile până în prezent pentru a recupera întârzierile şi pentru a evita suspendarea plăţilor la sfârşitul anului. România nu va avea nicio scuză dacă nu va îndeplini condiţiile deoarece de acum are deja 8 ani de experienţă în gestionarea fondurilor europene în calitate de stat membru.
 
Vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European mai spune că, din cauza ratei scăzute de absorbţie a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007 – 2013, în România s-au creat cu 200.000 de locuri de muncă mai puţine faţă de cât s-ar fi creat dacă rata de absorbţie ar fi fost aproape de 100%.
 
„Fondurile europene reprezintă principalul angajator din România. În 2015, 304.000 de români aveau un loc de muncă datorită investiţiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Practic, anul trecut, echivalentul populaţiei unui judeţ de dimensiuni medii lucra în proiecte şi afaceri finanţate din fonduri UE.

Mai mult, conform MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al românilor era cu 25,4% mai mare decât ar fi fost fără investiţiile din fonduri europene. Asta înseamnă că fiecare român câştigă în medie, lunar, cu circa 430 de lei în plus datorită banilor nerambursabili primiţi de la Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la salariul mediu net pe economie din luna decembrie.

Aceleaşi date ne duc cu gândul însă şi la nişte statistici mai puţin bune pentru România. La un calcul simplu, putem observa că încă 200.000 de români ar fi avut acum un loc de muncă plătit din fonduri europene dacă rata de absorbţie ar fi fost aproape de 100%, nu de 59% cum era la sfârşitul anului 2015. Deci, rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene înseamnă 200.000 de locuri de muncă mai puţine în România”, a mai susținut deputatul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiliul Judeţean Alba investeşte 2,5 milioane de euro în Spitalul Judeţean

Articolul următor

Aerul de la Colibița, la fel de pur ca în Alpi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share