Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eficiența energetică, catalizator pentru primul summit internațional

Primul summit internațional de eficiență energetică a fost o componentă inedită a programului celui de-al VIII-lea Târg și Conferințe pe Energie + Eficiență – RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE, desfășurat între 17-18 noiembrie. În afara conferințelor pe tema energiilor regenerabile, evenimentul a adunat în holurile Sălii Palatului din București, 50 de expozanți din România și din străinătate.

Târgul a prilejuit participanților care au vizitat standurile celor 50 de companii naționale și internaționale din 11 țări europene și din SUA să descopere noutățile tehnologice și echipamente produse pentru sectorul producătorilor de energie din surse regenerabile, să testeze soluții inovative pentru încălzire aflate în oferta expozanților și să descopere, direct de la sursă, servicii de finanțare în domeniul energiei verzi.

În total, spațiul expozițional a acoperit o suprafață 1500 de mp.iar 1200 de vizitatori de specialitate au trecut pe la standuri în cele două zile ale evenimentului.

Interes au prezentat și cele 5 conferințe internaționale de specialitate, un forum și alte evenimente conexe pe diverse tematici din domeniul: eficienței energetice, energiei solare, hidroenergiei, biogazului, biomasei, energiei din deșeuri și altele, organizate în paralel cu expoziția.

Soluții de încălzire

A VII-a Conferință Internațională – Energia Solară în România a adus în discuție teme interesante și provocatoare pentru investitorii în acest sector, de la noutăți legislative la prezentări aplicate.
 
Dr. Cristina Micu, membru în Comitetul Director al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a abordat tema sensibilă a superinflației de certificate verzi, 5,5 milioane de certificate nu au avut piață, fenomen care are repercusiuni în piața de energie, deoarece producătorii de pe aceste segment nu își mai recuperează investiția.

“Suntem într-un model de piață destul de inflexibil care nu permite negocierea bilaterală directă și nu permite să se facă contracte pe cantități flexibile. Este foarte important pentru o investiție în producere să ai contracte pe termen lung, contractul pe termen lung nu poate fi făcut pe o cantitate fixă și nici pe un preț fix.

Practic avem o incertitudine mare atât în randamentul investițiilor în regenerabile cât și o incertitudine care vor fi targeturile de preț și cu cât va susține această energie”, a mai subliniat reprezentanta AFEER, asociație care concentrează prin cei 47 de furnizori membri 90 % din piața de energie electrică din România.

Pragmatic, Dorin Fleșeriu, director SC Delphi Electric SRL Alba Iulia, a făcut un lobby inteligent pentru casa electrică ca o soluție pentru încălzire și obținerea independenței energetice, uzând pentru comparație exemplele de locuințe ineficiente energetic care sunt predominante în România.

Delphi Electric comercializează trei grupe de produse: încălzirea radiantă, sisteme de degivrare și protectie împotriva înghețului și a zăpezii, iar mai nou, sistemele fotovoltaice conectate la rețea.

Alexandru Dumitrascu, project manager Altius Fotovoltaic, a adus în discuție procesul de producție a panourilor fotovoltaice. Compania din Giurgiu este momentan singurul producător românesc de panouri.

“În procesul de producție trebuie să ai o sticlă foarte bună, curată, să nu ai impurități. Toate acele impurități, urme de grăsime, insecte produc în locul respectiv o delaminare în locul respectiv, în timp. Calitatea și starea foliei înainte de laminare contribuie la durata în timp a panourilor fotovoltatice. Procesul de laminare este foarte important, temperatura trebuie să fie constantă pe toată suprafața de laminare.

Ca să testezi dacă ai o laminare bună, trebuie să faci o analiză chimică pentru a constata procentul de gel din folie”, a prezentat acesta procesul tehnologic insistând asupra defectelor de fabricație sau a celor care pot apărea în timp și care scurtează durata de viață a panourilor fotovoltaice, durată estimată la 20-25 de ani.

O nouă prioritate

A doua zi, poate cel mai interesant panel a fost Summitul Internațional pe Eficiență Energetică, organizat în premieră, la care au fost prezenți vicepreședintele Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), dr. Emil Calotă, Cornel Rădulescu, director în cadrul ANRE, Virgil Mușatescu, consilier în cadrul Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și o serie de alți specialiști în domeniu.
 
Un rol determinant în atingerea țintelor naționale trasate prin programul Europa 2020, asumate de România privind Energia şi schimbările climatice în cadrul Programului Naţional de Reformă (PNR) 2015, îl are ANRE potrivit atribuţiilor conferite de prevederile Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, așa cum aveau să sublinieze în cadrul summitului cei doi reprezentanți ai autorității.

ANRE urmăreşte aplicarea celor mai bune practici europene în domeniu, adaptate la specificul naţional, cât şi schimbul de informaţii pe probleme de eficienţă energetică, respectiv monitorizează implementarea reglementărilor privind liberalizarea pieţelor de energie în condiţiile de creştere a eficienţei energetice şi dezvoltării durabile, asigurării accesului nediscriminatoriu şi transparent la energie, cât şi protecţiei consumatorilor de energie.

Vlad Stanciu, director executiv al Clusterului de Energii Sustenabile din România ROSENC, și-a concentrat prezentarea pe “Realizarea studiului de fezabilitate pentru Sistemul ESCO (Energy Service Company) și creșterea acceptabilității Sistemului ESCO pe piața eficienței energetice a locuințelor colective“.

Prin acest proiect se urmărește realizarea unui studiu de fezabilitate ce vizează atragerea unor finanțări pentru implementarea de măsuri de eficiență energetică în blocurile de locuințe din Timișoara. Pe lângă reducerea considerabilă a facturii consumului de energie la utilizatorii casnici, se dorește  realizarea unor lucrări de eficiență energetică prin sistemul ESCO, gratuite pentru proprietarii imobilului.

Dipl. Ing. Carmen Pavel, vicepreședinte al Asociației Escorom a Serviciilor Energetice din România, a prezentat piața serviciilor de tip ESCO aflată la început în România.

Cosmin Drăgoi, director general Finacon România, și-a ales ca temă a prezentării Proiecte integrate de eficiență energetică.

“Întotdeauna trebuie să avem în vedere integrarea proiectelor pentru că un proiect complet de eficiență energetică duce la o economie maximă. O economie maximă poate crea un model de business, un model de business care poate atrage multiple surse de finanțare. Dacă vorbim de un proiect integrat, avem mult mai multe șanse să reușim să îl implementăm”, a subliniat acesta.

Renergy Award, cu mai multe categorii

RENERGY AWARD a fost oferit pentru a patra oară în cadrul RENEXPO®SOUTH-EAST EUROPE. Premiul a fost acordat de data aceasta în trei categorii, unei Personalități Remarcabile, unei Tehnologii Inovatoare și unui Investitor Străin.

“E unul din oamenii din acest domeniu de adâncă specializare și inteligență tehnică pe care îl cunosc de foarte mulți și e unul din profesorii pe care regret că nu i-am avut când am fost student. Viața ne-a împletit într-un fel activitățile și expertiza, valoarea, talentul nu doar didactic s-au regăsit nu doar în încercările statului român de a-și defini viziuni economice și energetice în diversele proiecte de strategie”, a spus dr. Emil Calotă într-un laudatio înainte de acordarea premiului pentru o Personalitate Remarcabilă prof. dr. ing. Virgil Mușatescu.
 
“Sunt absolut mișcat de acestea cuvinte deosebit de frumoase, lucrurile sunt pe undeva la mijloc, cu inima am fost, sunt și voi rămâne alături de eficiența energetică. Din punctul meu de vedere, eu cred că până și România o să ajungă în situația în care economia de combustibili, economia de surse primare, să reprezinte primul combustibil, cel mai important al mixului de combustibili”, a spus consilierul CNR-CME.

Premiul pentru Tehnologie inovatoare a fost acordat companiei Evinox Energy Ltd. din Marea Britanie, iar premiul pentru categoria Investitor Străin a fost adjudecat de către compania austriacă Global Hydro Energy GmbH.

RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE s-a desfășurat în acest an sub patronajul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și a fost sponsorizat de companiile austriece Global Hydro Energy GmbH,
Fronius International GmbH și compania finlandeză Valmet Technologies Oy.

Despre organizatori

REECO RO Expozitii S.R.L. este organizatorul târgurilor și conferințelor internaționale Renexpo® South-East Europe (București) și ENREG ENERGIA REGENERABILA® (Arad). REECO RO face parte din grupul REECO. Compania, cu sediul în Reutlingen-Germania este unul din cei mai mari organizatori de târguri și conferințe din Europa în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, eficienței energetice în construcții și renovare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Exploatările de cărbune rămân în strategia energetică

Articolul următor

Investiție SF în infrastructura feroviară la Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Citeste mai mult

Hexing, investiție la Timișoara

Hexing Technologies Europe SRL, o filială a grupului chinez Hexing, va inaugura o fabrică în Timișoara I Industrial…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share