Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ENERGIE. Clădirile publice ale Clujului, alimentate de la soare

Primăria Cluj-Napoca (PCN) a instalat panouri fotovoltaice pe nouă clădiri publice: Colegiul Național Pedagogic G. Lazăr, Liceul de Informatică T. Popoviciu, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic A. Borza, Liceul O. Ghibu, Seminarul Teologic Ortodox, Baza Sportivă Gheorgheni, Hala Agroalimentara Grigorescu și Hala Agroalimentară IRA.
Centrala Termoficare Napoca de pe str. Plevnei deservește 6.000 de apartamente

Municipalitatea clujeană a făcut cunoscută lista de investiții publice cu dimensiune „verde” din oraș.

Acestea au fost realizate printr-un proiect dedicat pentru șapte locaţii, iar pentru Liceul Onisifor Ghibu și Seminarul Teologic, prin proiecte europene de reabilitare care au inclus și o componentă de producţie de energie regenerabilă. Până la 1 august, aceste panouri fotovoltaice au produs 369 Mwh, echivalentul a 97 tone de CO2 și a 2.500 arbori plantați.

PCN are în derulare un proiect finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice în patru locații: Școala I. Agârbiceanu, Parkingurile Moților, Hasdeu și Fabricii. Puterea totală propusă este de 290 kWp.

Prima pompă de căldură la Termoficare Napoca

Un parc fotovoltaic a fost dat dat în folosință de societatea Termoficare Napoca în colaborare cu PCN pe str. Plevnei. Parcul fotovoltaic de la Centrala Termică de Zonă Someș Nord a fost realizat pe fostul amplasament al depozitului de combustibil, pentru asigurarea parțială a consumului de energie electrică necesară echipamentelor și sistemelor proprii ale centralei.

Centrala fotovoltaică e formată dintr-un sistem de panouri fotovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, patru invertoare de 100 kW fiecare. Această centrală deservește 6.000 de apartamente și produce 30% din necesarul total de energie.

“Ne folosim de energia solară pentru a încălzi locuințele deservite, fără a mai fi nevoie să consumăm curent electric sau gaz și astfel producem anual o economie de 75.000 de euro”, a menționat conducerea societății. Pentru această investiție, a beneficiat de un grant de 314.000 de euro pus la dispoziție de către Innovation Norway pentru finanțarea costurilor eligibile ale proiectului, în procent de 60%.

Potrivit strategiei sale, compania de termoficare va continua să dezvolte această componentă. În acest moment este în derulare o achiziţie pentru montarea de panouri fotovoltaice și pompă de căldură la centrale termică 11, din cartierul Grigorescu.

Parcul de cercetare din Lomb, inaugurat

Cea mai recentă investiție locală în domeniu este primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România. Valoarea proiectului de pe Dealul Lomb e de 2,6 milioane €. Parcul fotovoltaic și eolian a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local, prin Cluj Innovation Park (CIP). Tehnologiile instalate permit o capacitate de 1 MW.

“Acest proiect este important pentru orașul nostru pentru că arată că suntem pe direcția corectă. Cluj-Napoca a primit recunoașterea din partea UE de a fi în primele 10 orașe europene care-și propun să devină neutre din punct de vedere climatic. În primul rând, este vorba despre o viață sănătoasă la Cluj-Napoca, mai puțină poluare și mai multă energie verde.

Investițiile acestea în dimensiunea verde nepoluantă, eoliană și solară vor conduce la o energie ieftină, accesibilă pentru cetățeni. Ăsta e viitorul, să reușim să atragem cât mai multă energie solară. Pentru asta avem specialiști, nu e ușor. Energia solară trebuie captată, stocată, după aceea distribuită.

Acest proiect vine în continuarea parcului fotovoltaic din Someșeni și a celor privind instalarea de panouri fotovoltaice pe nouă clădiri publice din oraș. Prin amplasarea acestor panouri fotovoltaice am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul a 2500 de copaci doar într-un an”, a precizat primarul Emil Boc.

Partenerii din proiect, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, Clusterul Transylvania Energy Cluster, CIP fac parte din Cluj-Napoca 2030 Net Zero City Coalition – un spaţiu al dialogului despre “Misiunea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, din care municipiul face parte.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O nouă ediție TEDxEroilor a adus împreună peste 1000 de participanți inspirați și gata să schimbe perspectivele!

Articolul următor
Acesta este derulat ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public.

Americanii de la Bloomberg finanțează arta stradală la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share