Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grup de lucru pentru invatamant dual

La inceputul acestui an s-a infiintat Grupul de Lucru Romano-German pentru Invatamant Profesional, format din Camera de Comert Romano-Germana (AHK Romania) si Cluburile Economice Germane din tara, cu sustinerea Ambasadei Republicii Federale Germania. Acesta reprezinta experientele companiilor care au implementat proiecte de succes in invatamantul profesional, cum ar fi cele din Brasov, Sibiu sau Timisoara. Grupul de Lucru constituie o voce unitara a companiilor cu capital german din Romania implicate activ in proiecte de invatamant profesional.

Obiectivul principal al Grupului de Lucru Romano-German este de a initia si sustine dezvoltarea unor structuri sustenabile, functionale si de calitate pentru calificarea fortei de munca din Romania. Se urmareste de asemenea crearea unor perspective solide pentru tinerii din Romania, acestia fiind astfel pregatiti corespunzator pentru cerintele actuale din campul muncii si avand mai multe posibilitati de a avea un loc de munca asigurat.  

Aceste obiective pot fi atinse numai printr-un dialog continuu si constructiv cu toate partile implicate, mediul privat si autoritati, interesate de invatamantul profesional  din Romania.
Grupul de Lucru este de parere ca un sistem de invatamant de calitate poate fi construit doar prin implicarea directa a mediului privat si atrage atentia asupra OUG 94/2014, prin care Guvernul a introdus sistemul de invatamant dual. Invatamantul dual mentionat in OUG nu aduce nici un beneficiu din perspectiva angajatorilor, iar acestia nu au fost consultati la elaborarea Ordonantei, desi  mediului privat ii revine un rol foarte important. „Un sistem de invatamant, fie el dual sau profesional, in care actorii si beneficiarii principali sunt angajatorii, trebuie gandit, construit si dezvoltat doar impreuna cu ei. Trebuie implicati direct in elaborarea sistemului si a metodologiilor de aplicare, pentru ca ei stiu cel mai bine ce nevoi au si care sunt conditiile actuale ale pietei muncii” sustine Sebastian Metz, Liderul Grupului de Lucru Romano-German pentru Invatamant Profesional si director general al AHK Romania.

Grupul de Lucru isi exprima astfel disponibilitatea de a contribui la atingerea unuia din obiectivele strategice ale Ministerului Educatiei: Reglementarea si implementarea la scara nationala a invatamantului profesional dual. Acest obiectiv are ca termen de finalizare luna iulie a acestui an si include: definirea contractului de formare profesionala in sistem dual, adaptarea planului cadru si a curriculei la nevoile pietei fortei de munca si asigurarea coordonari intre mediului privat si unitatile de invatamant.

In perioada imediat urmatoare Grupul de Lucru doreste sa ii contacteze pe reprezentantii Ministerului Educatiei pentru a initia un dialog si a incepe o colaborare cu acestia. Astfel reprezentantii Grupului de Lucru vor aduce la cunostinta autoritatilor perceptiile si experientele sale in domeniul invatamantului profesional din Romania si isi va exprima viziunea in ceea ce priveste necesitatile de imbunatatire a actualului sistem.

Despre Camera de Comert si Industrie Romano – Germana (AHK Romania)

Camera de Comert si Industrie Romano – Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane din Romania. Infiintata in septembrie 2002, AHK Romania numara in prezent circa 530 de firme membre si este cea mai mare camera de comert bilaterala din Romania. AHK Romania este actorul principal in cadrul relatiilor economice romano-germane si promoveaza de peste zece ani cu succes relatiile economice dintre cele doua tari. Prin serviciile pe care le ofera si evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine firmele germane la intrarea lor pe piata romaneasca si, in egala masura, este partener pentru companiile romanesti interesate de piata germana.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noul trend in domeniul locuințelor: casa inteligenta

Articolul următor

PIN 2016 - Premiile Industriei Regionale IT & Outsourcing

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share