Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiție de 17 milioane de euro finalizată cu brio de Repcon Oradea

Compania Repcon SA Oradea a finalizat cu brio proiectul de reamenajare hidrotehnică a râului Niraj, din județul Mureș. Lucrările, în valoare de aproximativ 17 milioane de euro, au fost recepționate la sfârșitul lunii decembrie, de către beneficiar – Administrația Bazinală Mureș (ABA) -, de către consultanții proiectului și de către reprezentanții Ministerului Mediului.

O echipă largă de experți, reprezentanți ai constructorului Repcon – în frunte cu directorul general Mircea Nistreanu -, ai ABA Mureș – în frunte cu directorul Mihai Blaga și directoarea de Investiții, Rodica Colceriu -, ai Ministerului Mediului – în frunte cu Gheorghe Tuluc, director general adjunct al Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (DIAPSP) – a verificat în teren calitatea lucrărilor hidrotehnice executate pe o lungime de cca. 32 de km a râului Niraj.

Specialiștii au vizitat câteva puncte cheie ale lucrării, la Stejăriș, la Păsăreni, la Acățari, la Miercurea Nirajului. În opinia unanimă, constructorul Repcon și subantreprenorii săi și-au făcut treaba foarte bine, ținând cont de complexitatea proiectului și de deadline-ul infernal impus de beneficiar, pentru a nu fi ratată finanțarea europeană care a acoperit costurile lucrărilor.

Mici detalii, legate de finisaje, au fost trecute într-o listă de subiecte care trebuie remediate în lunile următoare, dar din punct de vedere tehnic obiectivul a fost îndeplinit 100 %. La final, experții din comisia de recepție au semnat procesele verbale, moment în care lucrarea a trecut în administrarea ABA Mureș.

Conferința găzduită de ABA

Cu trei zile mai devreme, în 18 decembrie, la sediul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş a avut loc conferinţa de finalizare a proiectului „Amenajări hidrotehnice în bazinul hidrografic Niraj, judeţul Mureş”. La eveniment au participat reprezentanţi ai managementului ABA Mureş, ai autorităţilor judeţene şi locale, precum şi ai ONG-urilor şi firmelor implicate în derularea proiectului.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Amenajări hidrotehnice în bazinul hidrografic Niraj, judeţul Mureş” au fost aprobaţi prin Decretul nr. 258/1988. Proiectul a fost gândit și început deci acum 27 de ani.

Principalele obiective incluse încă de atunci în obiectivul de investiție au fost: realizarea acumulării nepermanente Valea pe râul Niraj, cu un volum total de 6 milioane mc; recalibrarea canalului Vețca pentru preluarea integrală a debitelor de pe Nirajul Mic și ale afluenților lui; amenajarea râului Niraj și a afluenților între localitățile Miercurea Nirajului și Ungheni pentru asigurarea capacității de scurgere și protejarea zonelor cu eroziuni active.

Din cauza costurilor ridicate impuse de realizarea acestor investiții s-a propus etapizarea lucrărilor.

Etapa I a constat în realizarea acumulării nepermanente Valea și recalibrarea canalului Vețca, inclusiv regularizarea afluenților acestuia, lucrări finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și de Guvernul României și care au fost finalizate și recepționate în anul 2002.

Etapa a II-a a constat în amenajarea râului Niraj și a afluenților săi pe tronsonul cuprins între Miercurea Nirajului și Ungheni. Tronsonul cuprins între Cinta și Ungheni a fost finalizat în 2008, cu finanțare de la bugetul de stat și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Din cauza duratei mari de la elaborarea studiului de fezabilitate, pe tronsonul rămas, Miercurea Nirajului – Cinta, albia râului a suferit modificări, capacitatea de transport a albiei amenajate reducându-se. Ca urmare, studiul de fezabilitate a fost actualizat în 2011, fiind aprobat prin avizul MMSC nr. 26 din 03.10.2013.

Aproape doi ani au mai trecut până, într-un final, a fost găsită finanțare prin Ministerul Fondurilor Europene și a fost semnat contractul cu constructorul.

Obiectivul general al proiectului curent îl reprezintă implementarea măsurilor adecvate pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinul hidrografic al râului Niraj, pe tronsonul cuprins între localităţile Miercurea Niraj şi Cinta, iar obiectivul specific este creşterea gradului de protecţie a teritoriului administrativ al localităţilor Miercurea Nirajului, Dumitreşti, Găleşti, Murgeşti, Păsăreni, Bolintineni, Acăţari, Stejeriş, Crăciuneşti, Cinta, pe o porţiune de 32 de kilometri.

„În calitate de manager al acestui proiect, am coordonat toate activităţile care au făcut parte din proiect şi îmi place să cred că astăzi, aici, suntem o familie reunită a tuturor factorilor implicaţi, Instituţia Prefectului, reprezentanţii ONG-urilor şi ai autorităţilor publice locale şi centrale, agenţiilor de mediu şi, nu în ultimul rând, colegii de la echipa de implementare a proiectului şi ai constructorilor”, a afirmat Rodica Colceriu, directorul tehnic pentru Dezvoltare și Investiții al ABA Mureş.

„A fost un proiect care s-a derulat într-un timp relativ scurt, având în vedere lungimea lucrărilor efectuate, şi anume 32 de kilometri”, a sintetizat managerul de proiect.

Repcon SA Oradea, misiune îndeplinită

Lucrările, deloc uşoare, au fost duse la bun sfârşit de compania Repcon SA Oradea, reprezentată la conferinţă de o echipă de ingineri în fruntea căreia a stat directorul general Mircea Nistreanu.

„Am venit aici, pe Niraj, cu cei mai buni ingineri ai companiei și am angajat și câțiva oameni valoroși din Mureș. Eu le mulţumesc întâi lor, muncitorilor noștri și furnizorilor, pentru că fără ei nu puteam termina lucrarea. Mulțumesc și conducerii ABA Mureș, pentru modul în care s-a implicat și ne-a sprijinit, mulțumesc conducerii Consiliului Județean Mureș, mulțumesc tuturor autorităților locale și centrale care ne-au ajutat, mulțumesc cetățenilor acestor comune care ne-au suportat prezența poate zgomotoasă și inconfortabilă de-a lungul lucrărilor.

Timpul a fost scurt şi sunt conştient că nu poţi satisface toate părţile. Obiectivul acestei lucrări a fost apărarea împotriva inundaţiilor şi această lucrare şi-a atins scopul, şi vă spune asta cineva care lucrează în domeniu de 40 de ani.

S-a lucrat pe câmp, pe teren, în grădinile oamenilor şi încă de la început i-am rugat pe inginerii mei să discute cu oamenii, să avem acceptul acestora”, a spus Mircea Nistreanu. „Lucrarea este gata din punct de vedere tehnic, dar mai sunt de rezolvat unele aspecte cum ar fi igienizarea locurilor unde am lucrat. Nu plecăm de aici până nu rezolvăm aceste aspecte. Vă asigur că pe unde am fost, şi multă lume de aici mă cunoaşte, eu am lăsat loc de bună ziua”, a adăugat Mircea Nistreanu.

Albia râului Nitraj a fost recalibrată pe o lungime de 31,9 km, au fost construite 7 km de diguri noi, 1,6 km de ziduri și 1,2 km de casete de beton, au fost amenajate supraînălțări de diguri și a fost reabilitat nodul hidrotehnic din Miercurea Nirajului, la confluența dintre pârâul Vețca și Niraj. Peste 800.000 mc de pământ a fost mutat cu utilajele, 29.000 mc de beton a fost folosit pentru ziduri, în noduri hidrotehnice și în casete, 80.000 tone de piatră au fost folosite.

„Ceea ce avem aici este un precedent pozitiv”

Obiectivele proiectului au fost cu atât mai greu de realizat cu cât o serie de ONG-uri de mediu s-au opus, constant, cu argumentul că reamenajarea şi securizarea bazinului hidrografic Niraj ar avea efecte nefaste pentru biodiversitatea din zonă.

Falka Istvan, biologul proiectului, a adus argumente potrivit cărora lucrările sunt realizate cu respectarea normelor din domeniul protejării florei şi faunei din arealul proiectului.

„S-au marcat în jur de 1.000 de copaci şi a fost un proces de negociere extraordinară între constructori şi biologi, dacă va rămâne sau nu copacul, dacă se va face sau nu consolidare de beton. S-au plantat 12.000 de puieţi şi s-a făcut un inventar cu speciile locale. Cred că merită felicitat atât custodele, cât şi executantul care au reuşit în condiţiile astea extrem de dificile.

Aş dori să scot în evidenţă şi folosirea geocelulelor, datorită cărora s-au putut păstra copacii şi eu o văd ca pe o soluţie de viitor pentru alte proiecte similare”, a subliniat Falka Istvan.

„Cred că trebuie să vedem şi partea pozitivă: este un prim caz, este un compromis cum a zis un inginer, din care pot învăţa toate părţile implicate. Acest proiect este un început şi ceea ce avem aici este un precedent pozitiv”, a completat biologul.

Despre Repcon SA Oradea

Repcon este una dintre cele mai mari companii românești dedicate exclusiv construcțiilor hidrotehnice.

Istoria Repcon începe în urmă cu peste 25 de ani, odată cu înființarea Șantierului de construcții hidrotehnice speciale în cadrul Grupului de Șantiere Tîrgu Mureș aparținând Trustului de Construcții Hidrotehnice Speciale București.

Sub denumirea pe care o știm astăzi funcționează din 1993, când a avut loc privatizarea. După 22 de ani de experiență în gospodărirea apelor și amenajările hidro, Repcon Oradea se prezintă cu o carte de vizită impresionantă, realizând în tot acest timp cele mai importante lucrări hidro din Transilvania.

În 2014, un an foarte dificil pentru Repcon, cifra de afaceri a fost de 14,2 milioane lei, iar cel mai bun an al companiei a fost 2009, cu 149 milioane de lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiție SF în infrastructura feroviară la Arad

Articolul următor

Programul national de microindustrializare 2016 în consultare publică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share