Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, ar putea fi noul președinte al Academiei Române

Academicienii Ioan Aurel Pop, Cristian Hera, Bogdan Simionescu şi Victor Voicu sunt candidaţii înscrişi în cursa pentru preşedinţia Academiei Române. Vineri a fost termenul limită de depunere a propunerilor pentru această demnitate, potrivit Biroului de presă al Academiei.
Au fost făcute patru propuneri: acad. Cristian Hera, actual preşedinte interimar al Academiei Române – din partea Secţiei de ştiinţe agricole şi silvice; acad. Bogdan Simionescu, unul dintre cei patru vicepreşedinţi actuali ai forului – Filiala Iaşi; acad. Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca – Secţia de ştiinţe geonomice, şi acad. Victor Voicu, actual secretar general al Academiei Române – Secţia de ştiinţe medicale.
Academicianul Ioan Aurel Pop este istoric, rector la a doua legislatură a prestigioasei Universități „Babeș-Bolyai”. Temele principale ale cercetărilor sale sunt reprezentate de investigarea unor aspecte majore din istoria medievală a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est: instituțiile medievale românești, adunările cneziale și nobiliare, formațiunile politice româno-slave din Transilvania secolelor IX-XIV, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor nord-dunăreni, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală sau structura etnică și confesională a Transilvaniei și a Ungariei în Evul Mediu.
Pe lângă cele peste 500 de studii și articole, Ioan Aurel Pop a publicat mai mult de 70 de cărți, proprii și în colaborare, în: Albania, Argentina, Austria, Cehia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii, Ungaria etc.
Dreptul de a face propuneri pentru președinția Academiei Române îl au secţiile şi filialele Academiei Române. Sunt acceptate de asemenea autopropunerile. Propunerea nu echivalează cu o candidatură, fiecare urmând să decidă dacă va dori să accepte candidatura sau nu.
Data de 21 martie este termenul până la care candidaţii pot depune planul managerial la Cancelaria Academiei. Cancelaria va distribui către cele 14 secţii planurile manageriale, spre a fi puse la dispoziţia membrilor forului pentru analiză.
Alegerile pentru preşedinte se vor desfăşura în data de 5 aprilie, în Adunare Generală, conform Statutului Academiei, care prevede că alegerile au loc din patru în patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie.
Candidaţii vor avea la dispoziţie 10 minute pentru a-şi expune planul managerial în faţa Adunării Generale.
Conform Statului Academiei Române, Adunarea Generală este constituită dacă se asigură cvorumul de jumătate plus unul dintre membrii activi ai Academiei (titulari, corespondenţi şi de onoare). În acest moment, Academia Română are 202 membri activi. Preşedintele este ales fie cu două treimi din voturi în primul tur de scrutin, fie prin majoritate simplă în al doilea tur de scrutin.
Preşedintele ales îşi preia funcţia după 15 zile de la data alegerii.
Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinţi (4) şi de secretar general.
După decesul lui Ionel Valentin Vlad, pe 24 decembrie 2017, prezidiul Academiei l-a ales, pe 5 ianuarie, pe Cristian Hera în funcţia de preşedinte al acestui for, pentru trei luni, până la organizarea de noi alegeri pentru conducerea instituţiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Italy has plenty of projects at MIPIM in Cannes

Articolul următor

Politicile educationale ale Clujului, prezentate la Sofia in cadrul Conferintei “Regions and Cities Investing in Education to Strengthen EU Values”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share