Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AGRARIA Cluj, văzută de un om care a participat la toate edițiile – o evoluție extraordinară

În anul 1995 eram director adjunct la Direcția Agricolă Cluj, director general fiind dl. dr. ing. Costan Cristea, an în care am fost vizitați de către dl. Helmut Schott, reprezentantul Wienner – Messe&Congress în România, renumit organizator de târguri și expoziții din capitala Austriei, un vienez cu părul alb, secondat de d-na Corina Mareș – director pentru România, care dorea să organizeze o expoziție internațională de agricultură și industrie alimentară în zona noastră. Trebuie să spunem că și în județul Cluj, ca și în multe alte județe din zonă, existau localități, cum sunt Mociu, Viișoara, Huedin, în care se mai organizaseră expoziții cu câteva animale de rasă, cateva mașini agricole și nelipsitele standuri cu mici, grătare și bere. Am fost de acord imediat cu sprijinirea organizării expoziției pentru că propunerea d-lui Schott era una de ridicare a ținutei și calității conceptului de expoziție, inclusiv prin participarea internațională. Trebuie să ne aducem aminte că birocrația era mai mare în acele timpuri și, de asemenea, și reținerea față de nou. Împreună cu dl. Cristea am depus eforturi serioase să atragem în echipă celelalte servicii ale Ministerului Agriculturii, Prefectura și Consiliul Județean. Pornirea AGRARIA nu se putea realiza fară sprijinul și implicarea Universității de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Camerei de Comerț, a Expo Transilvania și a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. De altfel, locația pentru primele ediții a fost Expo Transilvania, AGRARIA 2018 fiind a patra ediție în noua locație de la Jucu, mutarea fiind necesară datorită creșterii an de an a suprafeței expoziționale.
Noi am pus doar condiția ca, 10 ani de zile, dl. Schott să ne asigure, pentru un grup de 10 fermieri vizitarea unor ferme din Austria. Privind în urmă suntem bucuroși că am reușit să ducem în Austria peste 100 de fermieri din județ, aceștia având ocazia să vadă și să învețe lucruri noi care i-au ajutat în dezvoltarea lor ulterioară, pe un principiu simplu, respectiv, dacă cineva a descoperit roata, nu te mai chinui să o descoperi din nou. Cu prima echipă de fermieri am mers personal, apoi am delegat câte un om din Direcția Agricolă, ca responsabil. Înainte de plecare făceam un instructaj fermierilor, în special pentru punctualitate, iar la întoarcere, avea loc o discuție tehnică despre ce s-a vizitat și ce au învățat. Îmi amintesc replica unui fermier, care ne-a spus: “totul a fost interesant, am învățat lucruri noi, dar fermierii austrieci vizitați au știut că vor avea oaspeți că prea era o ordine perfectă peste tot”. Răspunsul nostru a fost cel știut de toți cei care circulă prin Europa, respectiv că la ei este ordine tot timpul, mai ales la austrieci şi la germani, și că nu se pregătesc special pentru vizite.
Trebuie să menționăm că Direcția Agricolă Cluj a sprijinit în fiecare an, din 1995 până azi, organizarea târgului AGRARIA.
Revenind la aduceri aminte, în primii ani convingeam cu greu fermierii să vină cu animale pe care să le prezentăm în expoziție. La început au fost stimulați cu premii interesante, în bani, furaje sau aparate de muls, de la sponsori și organizatori, premii acordate tuturor participanților cu animale. Încet, încet lucrurile au intrat în normal, interesul pentru participarea la târg a fost în creștere de la an la an, iar azi este “bătălie” între fermieri să prezinte animale de rasă în expoziție.
AGRARIA a “construit” mândria de a fi proprietar, mândria de a fi fermier, mândria de a avea animale de rasă frumoase, mândria de a-și promova produsele agro-alimentare sau mașinile și instalațiile destinate agriculturii.
Anul trecut a avut loc prima licitație de bovine Angus, în condiții asemănătoare cu cele de la licitațiile din Europa. De asemenea, o prezentare de excepție au avut proprietarii de vaci din rasa Bălțată Românească, precum și din alte rase de bovine, cum ar fi Red Holstein. Nu trebuie să uităm că expoziția de animale de rasă a fost întregită de una de ovine, caprine, bubaline și cabaline.
An de an a crescut suprafața expozițională, dar și numărul și calitatea expozanților și a vizitatorilor. Dintre aceștia menționăm studenții de la USAMV şi UTCN – Facultatea de Mecanică, specializarea Inginerie Mecanică pentru Agricultură și Industrie Alimentară, care, în timpul expoziției, descoperă noutățile din domeniu.
AGRARIA a devenit platformă de informare și consultanță pentru fermierii din România, școală și forum de prezentare a realizărilor de la noi și din alte țări, a programelor de dezvoltare rurală pe fonduri europene sau guvernamentale, a ințiativelor pozitive din Europa sau din țara noastră, prin congresele, simpozioanele și mesele rotunde care au loc în fiecare an.
AGRARIA a devenit un loc drag pentru copii fără bunici la țară și care nu au văzut încă animale de fermă. Anul trecut, un băiat de circa 5 ani îi spunea bunicului său: “Bunule, auzi cum sună vaca”.
AGRARIA a devenit o platformă pentru business, în timpul târgului realizându-se din ce în ce mai multe acte comerciale în favoarea atât a producătorilor expozanți, cât și a cumpărătorilor. Mare parte din vizitatori degustă sau cumpără specialități culinare precum grătarul de Angus sau Bălțată, “ceaunuri” din carne de bivol sau oaie, prăjituri și dulciuri de casă și alte bunătăți.
Nu în ultimul rând, AGRARIA a devenit o sărbătoare a tuturor, expozanți, cumpărători și vizitatori, o sărbătoare a agriculturii din Transilvania, la care participă conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ambasadori sau reprezentanți ai ambasadelor țărilor expozante, oficialități locale.
Revenind la istorie, după dispariția d-lui Schott, compania deținută de dânsul a devenit parte a celui mai mare organizator de evenimente agricole din lume, DLG e.V., compania din România schimbându-și numele și devenind DLG InterMarketing SRL Romania, reprezentată de d-na Corina Mareș. DLG e.V. Germania este o asociație profesională internațională din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cu peste 29.000 de membri în întreaga lume. Bucuria noastră este că managerul târgului a făcut parte din echipa de organizare AGRARIA la 23 din cele 24 ediții câte are târgul, inclusiv ediția 2018. Echipa pe care d-na Corina Mareș a condus-o timp de 23 de ani este o echipă de excepție, cu oameni deosebiți, extraordinari și pasionați de domeniul de târguri și expoziții, Corina Mareș fiind un excelent manager. Întreaga echipă merită felicitări și aprecieri din partea tuturor celor interesați de AGRARIA, cea mai importantă expoziție agricolă a Transilvaniei. Menționăm că pe lângă Agraria, echipa DLG InterMarketing mai organizează două evenimente, Agriplanta – RomAgroTec în județul Călărași și Forest România în județul Brașov.
Privim în urmă și înainte cu satisfacția de a fi adus o mică contribuție la dezvoltarea brandului AGRARIA, care cu certitudine a contribuit la dezvoltarea și modernizarea producătorilor din agricultura și industria alimentară a zonei, la sporirea producției agricole și a calității acesteia.
În final nu putem decât să felicităm organizatorii și să dorim succes deplin AGRARIA – ediția a 24-a!
de prof. dr. ing. Ilarie IVAN – Consilier personal al Ministrului Agriculturii

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum își vinde România producția de cartof - Un nou ghid Agrotrends de la TMT PR

Articolul următor

Știința datelor, un nou program de formare a specialiștilor UBB, susținut de Accenture

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share