Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

Stabilit dincolo de Prut de zece ani, orădeanul Dan Nuţiu şi-a făcut o afacere din consilierea companiilor româneşti care doresc să vândă în Est. Potrivit ebihoreanul.ro, în ianuarie 2018, omul de afaceri orădean a înființat Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova.

“Firmele din Moldova au facilităţi foarte bune pentru a pătrunde pe piaţa enormă din Rusia, în vreme ce companiile care produc în România plătesc taxe vamale mari. Caut companii care vor să producă în Moldova, ridic o fabrică din green-field (n.r. – câmp verde) şi o predau la cheie, cu echipamente, personal şi pe profit”, a declarat Dan Nuţiu pentru sursa citată.

De-a lungul timpului, Nuţiu a lucrat cu companii ca Proges, Strabag, Renania, Bauplan, Betty Ice şi altele. Aşa i-a şi venit ideea constituirii Asociaţiei Investitorilor Români în Republica Moldova (AIR).

“Iniţial, companiile româneşti au privit ideea cu scepticism. Nu credeau că se poate. În decembrie 2017 am reuşit să trecem peste toate obiecţiile, iar în 24 ianuarie 2018, dată simbolică pentru noi, dar care în Republica Moldova nu înseamnă nimic, am reuşit să înfiinţăm asociaţia, în semn de unire a mediului investiţional româno-moldovenesc”, spune orădeanul.

Acum, AIR reuneşte 24 de companii cu o cifră de afaceri totală de 3,6 miliarde euro pe an şi investiţii de peste 200 milioane euro în Moldova. Asociaţia le reprezintă interesele la discuţiile cu autorităţile, de pildă pe tema cozilor din vamă, care pot dura chiar şi 18 ore, încheie parteneriate cu şcolile tehnice sau pur şi simplu firmele membre se sprijină reciproc, oferindu-şi bonusuri mai mari la marfa vândută.

La fel ca în România, marea problemă a economiei moldoveneşti o constituie hemoragia forţei de muncă. Pentru a ţine tinerii în ţară, guvernul Filip a lansat un program de atragere a investitorilor. Potrivit acestuia, firmele care înfiinţează peste 100 locuri de muncă beneficiază de indemnizaţii, companiile au la dispoziţie “zone libere” cu punct vamal propriu, TVA zero şi scutire de impozit pe profit timp de trei ani pentru investiţiile ce depăşesc un milion de euro.

Mai mult, în primăvară moldovenii au înfiinţat parcuri virtuale IT de tipul platformelor online, la care se pot conecta companii din toată lumea, care activează în propriile ţări, cu condiţia să îşi ia reşedinţă de Moldova şi să plătească un impozit de doar 7% din vânzări. În patru luni acestea au ajuns să fie “populate” cu peste 250 de companii şi cerere există în continuare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Poziționarea în mintea clienților

Articolul următor

Campionii business-ului arădean, premiați la cea de-a 25-a ediție a Topului Firmelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share