Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BRAȘOVUL, ÎNTRE CERCETARE ȘI TEHNOLOGIE

Dezvoltarea ultimilor ani a adus și Brașovul pe harta orașelor care se pot lăuda cu rezultate remarcabile pe piața automotive. S-a investit masiv pentru construirea parcurilor industriale, unde zeci de companii produc, ceea ce Brașovul a început să piardă după închiderea marilor fabrici prolifice dinaintea anilor nouăzeci.

Universitatea Transilvania ține și ea pasul cu cererea, iar, la Brașov, a dezvoltat Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania (ICDT). Acest Institut a luat naștere printr-un proiect cu fonduri structurale, destinat în primul rând facilitării creșterii competitivității Universității în cercetarea națională și internațională. Totodată, ICDT nu a făcut altceva decât să intre în mediul de afaceri din regiune, prin mijlocirea transferului tehnologic și dezvoltarea cercetării aplicate, în strânsă legătură cu nevoile locale și regionale privind cercetarea-dezvoltarea-inovarea. Fie că vorbim despre studenți, masteranzi sau doctoranzi, la institut, fiecare găsește, într-un spațiu construit în afara clădirilor universității și a campusului universitar, un loc unde să își consolideze performanțele în cercetarea fundamentală și aplicată. Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania pune la dispoziție un număr mare de echipamente tehnologice din diferite domenii de studiu și un spațiu generos, de 30 de centre pentru cercetarea științifică.

EXEMPLU BUN DE URMAT

Și ce fac totuși studenții la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov? Creează legături între ei și companiile din automotive. Aici a fost creat de către studenți și îndrumătorii lor, un HUB. Mai exact, un centru unde se formează o mulțime de idei inovative. TomorrowHub, hub-ul de cercetare și inovare digitală al Brașovului, aduce laolaltă studenți și profesori, care nu fac altceva decât să susțină inovația și să își dezvolte gândirea antreprenorială. Într-o clădire din cadrul institulului, viitorii antreprenori își dau întâlnire și pun cap la cap noi tehnici de dezvoltare profesională.

O IDEE NĂSCUTĂ ÎN HUB

Odată cu creșterea numărului de locuitori în zona urbană, mobilitatea este un element cheie și un factor decisiv în dezvoltarea și progresul orașelor. Astfel, mobilitatea reprezintă libertatea oamenilor de a se deplasa cu ajutorul mijloacelor de transport, indiferent de zona lor de reședință sau locul de muncă, permițând o dezvoltare economică mult mai eficientă. În prezent, legătura dintre trafic și comunicație devine din ce în ce mai importantă, iar pe măsură ce infrastructura de transport evoluează, crește cererea mijloacelor de transport și, totodată, nevoia de actualizare a sistemelor existente. Deși sună pompos, este un adevăr de care ne lovim zilnic, iar pentru a contribui cumva la îmbunătățirea mobilității urbane, studenții care lucrează înpreună la TomorrowHub, au propus un proiect, care, cu ajutorul companiei brașovene Siemens începe să prindă contur. O mașină polivanetă, hibridă, care să se ocupe într-un oraș cum este Brașovul de deszăpezire, măturare, spălare și toaletarea spațiilor verzi. Deși este doar în stadiul de proiect cu potențial, prin implicarea unor companii locale din industria automotive, “mașina bună la toate” ar putea să fie văzută cât mai curând pe străzile orașului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

Articolul următor

Turda, orașul din inima Transilvaniei care se transformă într-un oraș occidental!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share