Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BVB și OPCOM prezintă proiectul de colaborare dintre piața de capital și piața de energie în perspectiva înființării contrapărții centrale

  • Bursa de Valori București (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) vor să colaboreze în privința eliminării riscului de contraparte din piața de capital și energie și lansarea contractelor futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie.
  • Adrian Tănase: Abordarea pe care BVB și OPCOM o propun este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB, proiectul CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacțiile desfășurate în piața energiei.
  • Victor Ionescu: Din perspectiva pieței de energie electrică, a piețelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispoziția operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) au prezentat public proiectul de colaborare în ce privește implementarea pe piața de energie și cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP), cu scopul de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic celor două piețe și crearea premiselor pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie din România.

„Abordarea pe care BVB și OPCOM o propun este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB pentru acțiuni, obligațiuni, derivate financiare, proiectul CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacții desfășurate în piața energiei. De asemenea ne dorim ca tot din prima etapă să lansăm instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică. La nivelul pieței de capital locale, proiectul de creare a contrapărții centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care să corespundă celor mai înalte standarde și bune practici din Uniunea Europeană,” a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB.

„Proiectul BVB oferă avantajul eliminării riscului valutar și a unor costuri suplimentare de evaluare a garanțiilor pentru participanții la piața energiei în comparație cu serviciile de compensare puse la dispoziție de contrapărți centrale cu sediul în alte țări ale Uniunii Europene. Din perspectiva pieței de energie electrică, a piețelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispoziția operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte”, a declarat Victor Ionescu, director general OPCOM.

BVB a demarat anul trecut un proiect de implementare a unui set de măsuri și investiții majore pentru crearea unei infrastructuri moderne în acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeană. Acest proiect a primit confirmările de susținere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a Băncii Naționale a României (BNR), iar planul de afaceri al proiectului și conceptul noii instituții va fi analizat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a BVB din 29-30 ianuarie. ­

În fundamentarea deciziei de afaceri, proiecțiile pe primii zece ani în ceea ce privește veniturile CCP în direcțiile importante care îi susțin activitatea – piața spot (cash), piața de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflectă tarifele aferente deținerii calității de membru de compensare) –  indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creștere a activității de tranzacționare în piața de capital și în piața energiei.

 

Despre OPCOM

OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 450 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat, nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.
OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 – SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO / IEC 27001 – SR ISO / IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd’s Register LRQA. 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Top 10 cele mai scumpe terenuri de vânzare din Cluj. 7 milioane de euro pentru 2 hectare de pământ în Mărăşti

Articolul următor

O multiplă câștigătoare a premiului Emmy promovează tradițiile sibiene în toată lumea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share