Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cluj-Napoca: Cum vor schimba spaniolii malurile Someşului

De masterplanul de regenerare urbană se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR). Proiectul semnat de Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului, potrivit ziuadecj.ro.

Planul final “Re-Thinking Someș” a fost prezentat de către José Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat în decembrie sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard. A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York – MoMa (2015).

Parcul Rozelor

Partea de lângă apă va deveni accesibilă populaţiei, prin intervenţii în topografia zonei şi îndepărtarea gardurilor existente. Vor fi amenajate alei de promenade şi piste de biciclete, dar şi un pod pietonal spre Grigorescu (legătură cu parcul 1 Decembrie).

Sala Sporturilor

Parcarea din faţa Sălii Sporturilor “Horia Demian” se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea gădui un târg de Crăciun şi un patinoar. Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. De asemenea strada Muzicescu va deveni pietonală şi prietenoasă cu bicicliştii, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.

Parcul Armătura

Vorbim despre o oază verde şi sălbatică, cu acces dificil la apă, situată în zona industrială a oraşului. Ieşită complet din mentalul clujenilor. Festivalurile Jazz in the Park şi Someş Delivery au reuşit, recent, să o aducă în atenţia publicului organizând câte un weekend de activităţi şi intervenţii de mobilier urban temporar în zonă. Şi cei de la Practica au planuri mari pentru acest parc pe mal de Someş: vor să “redeseneze” în totalitate malurile şi să le transforme în locuri de “loisir” pentru public, însă propun şi un pod spre strada Nădăşel şi reamenajarea malurilor pârâului Nadăş.

Parteneriat Primăria Cluj – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST)

Municipalitatea a încheit, în urmă cu o lună, un parteneriat cu Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST) pentru a merge mai departe cu masterplanul pentru Someş. Legea stipulează faptul că, în cazul în care sunt executate lucrări de construire pe albiile şi/sau malurile râurilor, este necesar un acord de parteneriat între primărie și ABAST.

”Culoarul râului Someș va deveni un culoar de mobilitate sustenabilă. Se vor construi două poduri pietonale și pentru biciclete, se vor amenaja 10 km de piste de biciclete dedicate și 15 km de alei pietonale. Acest culoar va fi și unul verde, 12 ha de spațiu verde fiind propuse pentru amenajare. Vor fi plantați 2.000 de arbori noi”, a spus Ovidiu Cîmpean

11 proiecte pentru “redesenarea” malurilor Someşului

Concursul “Re-Thinking Someș” fost lansat în iunie 2017, până la data limită, 25 septembrie 2017, intrând în comisia tehnică 11 proiecte participante. Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Juriul competiției a fost format din:

• Arhitect Dietmar Steiner – Austria (președintele juriului)
• Arhitect Ildiko Mitru – România
• Arhitect Ligia Subțirică – România
• Arhitect Claudiu Salanță – România
• Peisagist Nicolas Triboi – România
• Urbanist Alexandre Sorrentino – Franța
• Arhitect Darko Polic – Serbia
• Arhitect Vlad Rusu – România
• Ștefan Teișanu – România

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bebelușul născut la Cluj cu o gravă malformație a inimii va fi operat gratuit, la o clinică privată din Sibiu

Articolul următor

Orădenii se vor încălzi cu energie geotermală. ANRM a emis licența de exploatare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share