Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania Samax din Maramureș, cu acționariat canadian, va exploata zăcămintele de aur-cupru de la Rovina (Hunedoara), estimate la peste 5 miliarde de dolari

În ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a publicat draftul unui proiect de lege care aprobă concesiunea perimetrului auro-cuprifer de la Rovina, judetul Hunedoara, pe 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire succesivă de încă cinci ani, firmei Samax din Maramureş, scrie cotidianul.ro. Actul de concesiune fusese obţinut, încă din 2015, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Acţionarul majoritar al acestei firme este compania canadiană Euro Sun Mining, fostă Carpathian Gold, deţinută, la rândul ei, de alte firme şi fonduri de investiţii, potrivit sursei citate.
Valoarea zăcămintelor ce se vor extrage la Rovina este estimată la peste 5 miliarde dolari, contravaloarea în preţuri de piaţă a 180 de tone de aur şi 400.000 de tone de cupru.
„Valoarea producţiei miniere estimată pe durata de concesiune de 20 de ani contractuali este de 3,697 miliarde dolari şi 1,77 miliarde dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru“, se arată în textul de lege citat. Potrivit specialiştilor ANRM, redevenţele pe care statul român urmează a le încasa în următoarele două decenii, din această exploatare, sunt de 310 milioane dolari, adică 15,5 milioane dolari pe an, mai scrie sursa citată.
Pentru statul român, începerea exploatării aurului şi cuprului în Hunedoara este de bun augur.„Adoptarea prezentului act normativ va avea efect social pozitiv, cel puţin asupra forţei de muncă locale, care poate consta în angajarea de personal de specialitate în domeniul activităţilor de exploatare, conducând la creşterea veniturilor acestora“, se arată în documentul citat.
Zăcământul de la Rovina, Hunedoara, se desfăşoară pe o suprafaţă 94 de kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de aproximativ 50 km de Roşia Montană şi la 20 de kilometri de Certej, unde alţi canadieni, Eldorado Gold, au în concesiune un perimetru aurifer. Geologii apreciază că acesta ar fi chiar mai important decât cel de la Roşia Montană, pentru că minereurile sunt mult mai uşor de separat de steril. La Rovina se găseşte un minereu aur-cupru de tip porphyry copper, adică mai uşor de exploatat prin metoda flotaţiei – o tehnologie care nu presupune cianurare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Articolul următor

Vânzările Eximtur au depăşit 55 de milioane de euro în 2017

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share