Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consumatorii se vor putea racorda mai repede și mai ieftin la rețeaua de distribuție a gazelor

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat un nou regulament de racordare a consumatorilor la sistemul de distribuție a gazelor naturale, astfel încât acest proces să se desfășoare mai repede și cu costuri mai mici, se arată într-un comunicat de presă al autorității.
“În contextul evoluțiilor cadrului legislativ național, ANRE se află într-un proces de actualizare și revizuire a cadrului legal necesar desfășurării activităților în sectorul gazelor naturale și este necesară inițierea demersurilor privind crearea noului cadru de reglementare privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale”, potrivit comunicatului.
Noul regulament a fost aprobat în ședința de marți a Comitetului de reglementare.
“Prin emiterea acestui Regulament s-a urmărit: reducerea timpului de realizare și de punere în funcțiune a racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale; reducerea costului racordării și de realizare a extinderii și/sau redimensionării obiectivelor / conductelor de distribuție a gazelor naturale prin prisma introducerii competiției între operatorii economici autorizați ANRE, aleși de solicitanți; posibilitatea depunerii și/sau transmiterii cererii de racordare și a documentelor atașate prin e-mail, fax, poștă sau personal la sediul operatorului sistemului de distribuție a gazelor naturale; monitorizarea de către ANRE a activității operatorilor de distribuție a gazelor naturale, a operatorilor economici autorizați ANRE, precum și a verificatorilor de proiecte atestați ANRE care prestează în cadrul procesului de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale etc”, spun reprezentanții reglementatorului.
Potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), în prezent durata medie de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale poate varia între 6 și 8 luni, în funcție de soluția de alimentare stabilită și de complexitatea acesteia. Etapa care durează cel mai mult este cea de obținere a autorizației de construire și a altor documente necesare, în funcție de cerințele specifice ale primăriilor, etapă care poate ajunge uneori chiar și până la 6 luni.
Totodată, comunicatul ANRE mai arată că regulamentul stabilește etapele și condițiile de racordare a solicitanților la sistemul de distribuție a gazelor naturale, printr-un proces unitar, transparent și nediscriminatoriu și se aplică de către operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale, de operatorii economici autorizați de ANRE în relația cu solicitanții care doresc racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale sau modificarea instalației de racordare, precum și de verificatorii de proiecte atestați ANRE care doresc să verifice documentațiile tehnice/proiectele tehnice aferente racordării, extinderii și/sau a redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale, după caz.
“Regulamentul permite creșterea competitivității în ceea ce privește modul de realizare a racordării, a extinderii și/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale prin reducerea timpilor de realizare. Acesta instituie posibilitatea realizării activităților de proiectare și execuție a lucrărilor din sistemul de distribuție a gazelor naturale prin intermediul operatorilor economici autorizați ANRE, precum și de verificare a documentațiilor tehnice/proiectelor tehnice de verificatori de proiecte atestați ANRE, în regim concurențial, fără o limitare a accesului pe piață a acestor tipuri de lucrări”, mai precizează ANRE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Start-up Nation: 200.000 de lei pentru fiecare antreprenor

Articolul următor

Consiliile Județene din Sibiu, Vâlcea și Argeș, cooperare pentru Autostrada Sibiu – Pitești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share