Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Contractul de finanțare pentru reabilitarea DJ 141 Mediaș-Bârghiș, în valoare de 19 mil. de euro, semnat de ADR Centru și CJ Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) contractul de finanțare pentru proiectul Reabilitarea drumului județean DJ 141 Mediaș-Bârghiș (25,8 km), cu fonduri UE, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractul are o valoare totală de 84.612.237,98 lei (aproximativ 19 milioane de euro), reprezentând 25% din bugetul total al Consiliului Județean Sibiu în 2017, respectiv 150% din bugetul afectat secțiunii de dezvoltare. Contribuția Consiliului Județean Sibiu este de 2.469.139,16 lei.
Drumul reprezintă o alternativă pentru DN 14 Sibiu – Mediaș, făcând legătura între DJ 106 Sibiu-Agnita- Sighișoara și DN 14 Sibiu – Mediaș-Sighișoara. Reabilitarea DJ 141, aflat într-o stare accentuată de degradare (cu văluriri şi gropi, zone cu cedări ale terasamentului, alunecări de teren, băltirea apei pluviale, podețe nefuncționale) contribuie la o mai bună conectivitate pentru micro-regiunea Valea Hârtibaciului și la coridoarele de transport europene (atât cele rutiere, cât și cele feroviare și aeroportuare), și răspunde în acest fel și unor priorități la nivel european.
Reabilitarea DJ 141 răspunde și priorităților stabilite prin Strategia de dezvoltare a Judeţului Sibiu în perioada 2012-2020, aprobată prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 234/2012 și a fost aprobată ca prioritate nr. 1 și la nivel regional de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru.
„Echilibrarea nivelului de dezvoltare economică între micro-regiunile din județ este o prioritate pentru noi, iar reabilitarea DJ 141 Mediaș-Bârghiș vine în sprijinul micro-regiunii Valea Hârtibaciului și a părții de nord a județului. Mulți investitori se plângeau atât de infrastructura rutieră slabă a zonei, cât și de lipsa forței de muncă. Acest drum va scoate din izolare mai multe localități și va deschide noi oportunități pentru economia locală. Estimăm că minimum 70.000 de persoane vor avea o posibilitate mai mare de a se deplasa între principalele localități deservite de acest drum, respectiv municipiul Mediaș, comuna Moșna, comuna Biertan și comuna Bârghiș”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
La conferința de presă de azi, directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a apreciat prestația județului Sibiu în atragerea de fonduri europene și a subliniat importanța acestui proiect din perspectiva strategiei Regiunii Centru.
Lucrările tehnice vor viza: sistem rutier nou acolo unde există cedări ale patului drumului, lucrări de consolidare cu micropiloţi, drenuri longitudinale şi transversale pe tronsoane, ziduri de sprijin noi, asigurarea scurgerii apelor prin rigole și şanţuri, amenajarea ieşirilor la drumurile laterale, amenajarea de staţii de autobuz, elemente suplimentare pentru siguranța circulației (marcaje rezonatoare, semne de avertizare cu lumini galbene intermitente la trecerile de pietoni, vopsea de marcaj în relief pt atenționarea pietonilor, parapete de protecție, rampe acces facil al persoanelor cu dizabilități), accesul la proprietăți prin executarea de podețe, reabilitarea podurilor sau demolarea și construirea de noi poduri, după cum urmează: 4 poduri (de la km 9+476, km 9+678,km10+863,km 12+608) vor fi demolate și reconstruite; 1 pod (de la km 11+824) va fi demolat parțial și nou construit, cu păstrarea de elemente din podul vechi.
Perioada de implementare a proiectului este noiembrie 2017 – septembrie 2021. Contractarea operatorului economic pentru proiectul tehnic, execuția lucrării și asistență tehnică este estimată pentru intervalul ianuarie – iulie 2018, elaborarea proiectului tehnic pentru perioada august – noiembrie 2018, lucrările urmând a se demara în noiembrie 2018, în condițiile în care nu se înregistrează întârzieri cu etapele anterioare, arată o informare a CJ Sibiu.
Alte proiecte de drum prioritare pentru județ se află în faza de pre-contractare: în cadrul POR se finanțează DJ 106 Agnita – Sighișoara și DJ 106B – A1 – Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin – Țapu, iar în cadrul PNDL DJ 107 B Păuca – Slimnic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiția UBM Feed Romania din Sânpaul, apreciată de fermieri

Articolul următor

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share