Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Creștere de 10 ori a numărului de localități deservite de Compania de Apă Someș, compania vizează o finanțare europeană de 350 mil de euro

Devenita, in anul 2006, primul operator regional din Romania, ca urmare a deservirii concomitente a doua judete – Cluj si Salaj, Compania de Apa Somes S.A. a inregistrat in anii ce au urmat cresteri spectaculoase ale principalilor indicatori. Astfel, numarul persoanelor alimentate cu apa potabila in sistem centralizat aproape s-a dublat in timp ce numarul localitatilor deservite a crescut de aproximativ 10 ori.
Daca la nivelul anului 2006 populatia deservita numara aproape 380.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca si din alte 24 de localitati rurale clujene, aria deservita in prezent de Compania de Apa Somes cuprinde un numar de 238 de localitati, respectiv opt municipii si orase precum si 230 de localitati rurale din judetele Cluj (154), Salaj (75) si Mures (loc. Valea Larga), cu o populatie totala deservita de cca. 711.000 de locuitori.
„Aceasta evolutie cu adevarat spectaculoasa se explica, in principal, prin investitiile masive pe care le-am realizat in tot acest timp. Desigur, in derularea acestora un rol esential l-au avut si cele patru programe majore cu finantare europeana in valoare de peste 310 de milioane de euro pe care le-am implementat prin intermediul Companiei noastre de Apa”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
In ceea ce priveste investitiile in lucrari de extindere a retelei de apa potabila si canalizare, reabilitari ale surselor de apa si statii de tratare, Compania de Apa Somes SA si Consiliul Judetean Cluj, in calitate de actionar majoritar, au reusit in ultimul deceniu atragerea a nu mai putin de 310 milioane de euro, din care peste 75% au reprezentat fonduri europene nerambursabile.
Pana in acest moment, prin intermediul celor patru programe majore de extindere si modernizare a infrastructurii de apa-canal implementate, a fost creata o infrastructura ce masoara aproape 3.500 de km de aductiuni si retele de alimentare cu apa – din care 2.567 de km in judetul Cluj, 1.463 de km de canale colectoare si retele de canalizare, cu un total de 37 de surse de apa si 41 statii de epurare.
In prezent, judetul Cluj se situeaza pe locul intai la nivel national in ceea ce priveste rata populatiei care are toaleta sau dus in interiorul locuintei, cu un procent net superior mediei nationale. De altfel, conform Institutului National de Statistica, Clujul avea la finele anului 2016 cel mai mare procent al populatiei racordate la un sistem centralizat de canalizare – 68,6%.
In ceea ce priveste planurile de viitor, Compania de Apa Somes se pregateste sa acceseze cel de-al cincilea program major de investitii cu cofinantare UE, in valoare totala de 350 milioane de euro. Prin intermediul acestuia se urmareste racordarea la apa si canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbana deservita, extinderea retelei de apa pentru localitatile rurale mici, extinderea retelei de canalizare si statii de epurare pentru localitatile rurale mai mari de 2000 de locuitori precum si realizarea unei aductiuni Cluj-Salaj in lungime totala de 164 km. Aceasta din urma va asigura posibilitatea de conectare ulterioara a cat mai multor localitati rurale la un sistem centralizat, evitandu-se astfel vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbarilor climatice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Emil Boc vrea organizarea unui mare turneu WTA la Cluj , cu sprijinul mediului de afaceri

Articolul următor

Max Mara, Luisa Cerano sau Paper London, printre clienții fabricii de textile Târna­va din Sighişoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share