Sectorul de creștere a suinelor are nevoie de maternități de producere a purcelului în România, a declarat, marți, președintele Pro Agro, Emil Dumitru, într-o conferință de specialitate.
“Sectorul de creștere a suinei nu va avea o șansă de dezvoltare atâta timp cât nu vom dezvolta suficiente capacități de producere a purcelului, de a dezvolta maternități în România, pentru că tot timpul vom fi presați de acea achiziție și cu cât va exista o cerere mai mare din partea crescătorilor români de a cumpăra purcei de dezvoltare, cu atât prețurile la poarta fermei din Ungaria, Germania, sau Olanda, de unde cumpărăm purcei de îngrășare, va fi mai mare și ne va scoate din piață și nu vom mai fi competitivi”, a spus Emil Dumitru.
Pe de altă parte, acesta a subliniat faptul că o cerere mai mare din partea crescătorilor români va genera o creștere a prețurilor purceilor de îngrășare din alte state membre, astfel încât România ar putea fi scoasă de pe piață.
Carnea de porc a rămas și în primele 11 luni din 2016 principalul produs alimentar importat, pentru care au fost cheltuite peste 311 milioane de euro.
Carnea de porc rămâne principalul produs alimentar importat, iar în primele 11 luni din 2016 au fost cheltuite peste 311,4 milioane de euro, cu 46 milioane de euro mai mult față de perioada corespunzătoare din 2015, pentru o cantitate totală de 179.800 tone, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), furnizate la solicitarea AGERPRES.
Ministerul Agriculturii intenționează să aloce, în 2017, printr-o schemă de ajutor de stat, 86 de milioane de euro crescătorilor de porci din România care livrează animale pentru abatorizare, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depășirea dificultăților din sector, în sensul dezvoltării activității de creștere a porcinelor și al menținerii, cel puțin, la nivelul actual de producție. Necesitatea acestui program a apărut din cauza presiunilor cu care se confruntă producătorii de carne de porc din România în valorificarea producției și a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat în 2015 la 230.000 de tone.
Citește și:
Concurs Internațional de Atelaje pe pășunea Berkeș din comuna Oșorhei
Peste 160 de cai și 41 de atelaje din șapte țări vor concura în acest weekend la Pășunea…
24 aprilie 2024
Vinuri românești de înaltă calitate la Ro Wine Cluj-Napoca 2024
Festivalul Ro Wine a adus la Cluj-Napoca, în perioada 20-21 aprilie 2024, vinuri premiate și premiabile, selecționate de…
23 aprilie 2024
Restaurantul Kibuț din Gărâna, Banatul Montan, candidează la Destinația anului
Viața la țară în cel mai frumos sătuc din România, Gărâna, cu cea mai firească poetică a spațiului.…
23 aprilie 2024
STIHL, ce va deschide o fabrică la Oradea, și-a prezentat bilanțul pe 2023 și strategia de viitor
Grupul STIHL, unul dintre cei mai mari producători de ferăstraie cu lanț și echipamente electrice pentru exterior, și-a…
23 aprilie 2024
Măcelarii de elită ai României se vor antrena la Cluj
Țara noastră este singura țară din Sud-Estul Europei care va concura în competiția World Butchers’ Challenge (WBC). 10…
22 aprilie 2024
Zootehnia Transilvaniei, între transhumanță și garduri virtuale
Fermierii care mizează pe pășunat și produsele bio trebuie să adapteze tehnologiei și rețelelor sociale, susțin experții de…
21 aprilie 2024
Solicităm Amazon să modifice categoria unor cărți de la gastronomie la fantasy
Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată Amazon, ca unor cărți…
21 aprilie 2024
RO-Wine, ediția clujeană de primăvară, o primă zi spectaculoasă
Vinurile premium şi superpremium au festivalul lor și acesta e RO-Wine, care a debutat la Cluj-Napoca în 20…
21 aprilie 2024