Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul European al Şcolilor de Balet “Grand Assemblé”, Cluj-Napoca, 27-30 octombrie 2017

La a III-a ediţia a Festivalului European al Şcolilor de Balet „Grand Assemblé”, care se va desfăşura la Cluj, în perioada 27-30 octombrie 2017, participă elevi şi profesori din Austria, Danemarca, Slovacia, Italia, Germania, Republica Moldova şi România. Workshop-urilor de dans clasic, pointe, dans de caracter şi repertoriu, organizate, vineri, sâmbătă şi duminică (27, 28 şi 29 octombrie) în sălile de balet ale Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia” Cluj-Napoca vor fi coordonate de coregrafi prestigioşi: Simona Noja-Nebyla (director executiv al Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena), Giselle Santoro (Brazilia), Shoko Nejime (Japonia), Lucian Necşea (Austria) şi Boris Nebyla (Slovacia), director artistic al Baletului Operei Române Cluj.
Duminică, 29 octombrie, orele 14-17, Muzeul de Artă Cluj va găzdui o conferinţă a psihologului Peter Hauschild de la Universitatea “Sigmund Freud” din Viena, urmată de o masă rotundă interdisciplinară cu tema Psihologie şi balet, coordonată de prof. univ. dr. Adriana Băban – specialist în psihologia sănătăţii şi medicină comportamentală şi prof. univ. dr. Adrian Roşan, specialist în psihopedagogie specială. Festivalul se va încheia luni, 30 octombrie, cu Demonstraţie de balet VIII, un spectacol extraordinar care începe la ora 18,30, găzduit de Opera Naţională Română Cluj. Intrarea la spectacol este liberă, evenimentul având susţinerea financiară a Primăriei Cluj-Napoca.
Povestea de succes a acestui important eveniment internaţional a început la Cluj, în 24-28 octombrie 2015. Îniţiatoarea lui este o stea a baletului mondial – Simona Noja-Nebyla, absolventă a Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”, fostă prim-balerină a Operei Naţionale Cluj, a Deutsche Oper am Rhein (Germania), a Deutsche Oper Berlin (Germania) şi a Wiener Staatsoper (Austria), consultant pentru dans al Ministerului Culturii din Austria (2009-2011) şi director managerial al Şcolii de balet a Operei de Stat Viena (din 2010). Festivalul a fost creat pentru a oferi elevilor din şcolile în care se practică baletul ca viitoare profesie ori ca hobby şi profesorilor lor posibilitatea de a relaţiona şi de a împărtăşi experienţe din lumea dansului.
La prima ediţie, care a însemnat workshopuri de dans clasic, contemporan şi jazz, un simpozion deschis de conferinţa d-lui Oliver P. Graber din Austria cu tema Ballet and Brain şi un spectacol grandios la Opera Naţională Română Cluj, au participat elevi din 24 de şcoli de balet din şapte ţări (Austria, Italia, Danemarca, Olanda, SUA, Australia, România).
A II-a ediţie a Festivalului European al Şcolilor de Balet „Grand Assemblé”, desfăşurată în perioada 22-26 octombrie 2016, a reunit 110 elevi din 7 ţări (România, Austria, Slovacia, Danemarca, Italia, Ungaria, Olanda) şi a fost susţinută de Primăria Municipiului Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Opera Naţională Română, TVR Cluj, Radio Cluj, Palatul Copiilor. În sălile de balet ale Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia” au fost organizate antrenamente pentru elevi cu coregrafi de excepţie: maestrul de balet Vasile Solomon, Simona Noja-Nebyla, Boris Nebyla – director al Şcolii DanceArts din Viena, actualul director artistic al baletului Operei Naţionale Cluj, Katarina Vlniecikova – profesoară de dans contemporan din Slovenia, Gianpiero Tiranzoni, coregraf şi profesor de jazz la Academia de Balet din Viena şi John Blikendaal – Sr. Advisor Dance Talent Development la ArtEZ DansAcademie. Festivalul a inclus dezbaterea-forum cu tema Educaţie. Balet. Transdisciplinaritate şi s-a încheiat cu o spectacol pe scena Operei Naţionale Române Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Savini Due din Sebeş, cifră de afaceri de peste 18 mil. euro în primele nouă luni

Articolul următor

Tax & Finance Forum Cluj-Napoca: experții români analizează modificările și tendințele în domeniul fiscal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

IRUM a fost vizitată de tineri

Fabrica reghineană IRUM a fost unul din obiectivele vizitate de tinerii din Rotary Youth Exchange District 2241 Romania &…
Citeste mai mult

Corul Madrigal a fost în turneu în Perú

La invitația Ambasadei României în Republica Perú și cu sprijinul Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român, Corul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share