Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Guvernatorii Rotary Districtul 2241, amintiri și învățăminte

Districtul România – Republica Moldova. Începuturile 
 

În jurul datei de 1 iulie 1996, la Brașov, s-a organizat o întâlnire a rotarienilor români cu reprezentanți ai Districtului parizian 1660 (din care făceam și noi parte) și doi rotarieni din Elveția: Jorg Tschopp și Erich Gerber. Momentul avea să fie unul istoric: Rotary International înființase o „zonă de expansiune rotariană” care cuprindea țări din Estul Europei (inclusiv Rusia). Jorg fusese desemnat „Administrator Prezidențial pentru Expansiune” – noul nostru Guvernator! Se ajunsese la 13 Cluburi – în următorii patru ani aveau să fie 35. Evenimentul major următor – 1999, Dresda, Conferința Prezidențială a lui Jim Lacy aniversa primii zece ani de la revenirea Rotary în Europa Centrală și de Est. România a avut cea mai mare participare după Germania gazdă. Aici s-a vorbit oficial prima oară despre posibilitatea unui nou District Rotary în România. Tema Președintelui RI Jim Lacy, „Follow Your Rotary Dream”, alături de „Să crezi în ceea ce faci – Să faci lucrul în care crezi” și „Fii un prieten”, temele Președinților RI 1993-94 și 1994-95, Robert Barth și William Huntley care au încadrat primul meu an de rotarian au fost, pentru mine cel puțin, cele care ne-au dat curaj să luptăm pentru reînființarea unui District Rotary românesc. Jorg Tschopp mi-a spus însă ferm că nu se mai acceptă districte naționale – doar „multinaționale”. Mi-a vorbit de diferite combinații, unele total nepotrivite pentru noi. Apoi, într-o zi, seara târziu, m-a sunat ca să-mi spună că a găsit soluția cea mai bună: un district …multinațional în care să se vorbească însă aceeași limbă! Pasul final decisiv fusese, de altfel, făcut în 1998 prin crearea Clubului Rotary Chișinău. Avusesem Club Rotary la Cernăuți pe când era capitala Bucovinei, dar niciun Club în Basarabia – acesta era primul! Astfel nu mai era niciun obstacol pentru ca Districtul 2241 să ia naștere în anul 2000. La 1 septembrie 1999, Comitetul Rotary International și Președintele Carlo Ravizza decideau înființarea noului District 2241, România și Republica Moldova.
Împreună cu Jorg l-am rugat pe marele profesor Andrei Combiescu, Președintele-fondator al RC București, să accepte să devină și primul Guvernator. A spus însă că datoriile lui de director al Institutului Cantacuzino și starea sănătății îl fac să refuze și el este cel care i-a propus lui Jorg să facă propunerea pentru mine. Ceremonia de inaugurare a fost oficiată la Ateneul Român de Carlo Ravizza. La plecarea din București ne-au spus, el și soția sa, Rossana, că datorită nouă au avut cel mai frumos final pe care un Președinte RI și l-ar putea dori pentru mandatul său …
***Inaugurarea primului District românesc, Districtul 84, a avut loc în 1936, la șapte ani după cartarea primului Club Rotary din România. A durat doar trei ani. Inaugurarea Districtului 2241 a avut loc la opt ani de la re-cartarea RC București și cu de patru ori mai  multe Cluburi. Noul District acoperă aproape aceeași zonă geografică, cu excepția Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța, aparținând astăzi Ucrainei. În anul 2018, de Centenarul Marii Uniri, Districtul România-Republica Moldova va împlini 18 ani – de șase ori mai mult decât predecesorul său. Ce va urma? Noi, cei de astăzi, cei mai mulți în orice caz, știm doar ce ne dorim. Înțelepciunea rotarienilor va decide. Și am convingerea că ei își vor aminti ceea ce spunea Edmund Burke, politician englez, născut cu 200 de ani înainte de a se  înființa primul Club Rotary în România: „Cei care nu cunosc istoria sunt condamnați să o repete” …
Andrei Dorobanțu, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2000-2001 
 
Prima Conferință Prezidențială în guvernoratul lui Valentin Cismaru
 

După reînființarea Districtului 2241 România și Republica Moldova, activitatea de dezvoltare a comunității rotariene a continuat susținut. În mandatul celui de-al doilea Guvernator al Districtului, Valentin Cismaru, au fost fondate alte 15 cluburi, a fost creat site-ul districtului și au luat ființă Asociația Rotary District 2241 și Fundația Rotary District 2241. Fondator alături de alți rotarieni al clubului Rotary Râmnicu-Vâlcea, membru al primului “district” românesc numit în anii 1998-2000 Special Extension Area condus de PDG Jorg Tschopp, Elveția, Valentin Cismaru, cel de-al doilea Guvernator și-a pus, de asemenea, amprenta pe istoria Districtului 2241 România și Republica Moldova. “Am inițiat în district programul rotarian Youth Exchange și am trimis sau primit la schimb primii circa 40 de tineri, începând programul cu Statele Unite”, rememorează Guvernatorul Rotary District 2241 România și Republica Moldova pentru anul rotarian 2001-2002 o primă realizare din mandatul său. De asemenea, Valentin Cismaru își amintește că a organizat, la Călimănești, prima Conferință Districtuală (neoficială) cu circa 200 de rotarieni prezenți (reprezentând peste 50 % din totalul de membership districtual existent la acea dată). Printre rezultatele anului său de guvernorat, Valentin Cismaru a mai enumerat: “Am înființat site-ul districtului sub numele de “rotary2241.org”, am întocmit primul Anuar al Districtului 2241 (2000-2001) și pe cel de-al doilea (2001-2002), am înființat Asociația Rotary District 2241, asociația dobândind personalitate juridică, am înființat Fundația Rotary District 2241, ca entitate juridică separată”.  În octombrie 2001, Districtul 2241 România și Republica Moldova a avut onoarea de a organiza la Hotelul Marriott, cu sprijinul Clubului Rotary București, prima Conferință Prezidențială din România, având drept țintă Europa de Sud-Est, eveniment la care a participat Președintele Rotary International, Richard King; “Ca guvernator am înființat 15 noi cluburi pentru care am primit recunoașterea oficială a Președintelui RI, recunoaștere marcată și de vizita la Conferința Districtuală de la Cluj și apoi de cea de la Râmnicu-Vâlcea, a Secretarului General al Rotary International, Edwin Futa”, a mai punctat Valentin Cismaru, Guvernatorul Rotary District 2241 România și Republica Moldova în anul 2001-2002, momentele cheie ale mandatului său. În acel an de guvernorat, Districtul 2241 România și Republica Moldova a transmis la Fundația Rotary International prima contribuție însemnată.
100 de ani de Rotary în mandatul Guvernatorului Dragoș Nițulescu

BUCURESTI, ROMANIA: Centenar Rotary International, 23 februarie 2005. In imagine: Dragos Nitulescu, guvernatorul Districtului 2241. “STIRE PE FLUX” ROMPRES Foto/ Cristian NISTOR
Anul rotarian 2005-2006 a fost un an special pentru comunitatea rotariană din întreaga lume și, implicit, și pentru cea din Districtul 2241 România și Republica Moldova. Rotarienii au celebrat 100 de ani de la înființarea Rotary International prin manifestări omagiale în toate cluburile Rotary de pe mapamond. Dragoș Nițulescu, Guvernatorul Districtului în anul 2004-2005, a rememorat, pentru revista Transilvania Business anul său de mandat, încărcat de emoția unui veac de activitate. În doar cinci ani, Districtul 2241 România și Republica Moldova și-a dublat numărul cluburilor, ajungând să numere 71 în mandatul Guvernatorului Dragoș Nițulescu. La intrarea în mandat, numărul cluburilor din District era de 62. “Activitatea curentă în Districtul 2241, în anul 5 de la recartare, a constat în consolidarea cluburilor existente și înființarea de noi cluburi, Comitetul Districtual ducând o activitate susținută, încununată de succes”, afirmă Dragoș Nițulescu, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, în anul rotarian 2005-2006. De asemenea, rotarienii s-au aplecat asupra problemelor copiilor cu dizabilități, ale vârstnicilor și au dezvoltat proiecte pentru soluționarea acestora. Alte direcții în care rotarienii au acționat au fost ridicarea nivelului calitativ al învățământului, prin acordarea de burse, și al vieții culturale, aflată la un moment de răscruce la acea vreme. Dincolo de activitatea rotariană curentă, susținută, care a însemnat proiecte noi și altele continuate, anul rotarian 2004-2005 a avut și o încărcătură emoțională aparte, deoarece în 23 februarie 2005 se împlineau 100 de ani de când Paul Harris punea bazele Rotary International. A fost o sărbătoare în comunitatea Rotary din întreaga lume, iar aniversarea celor 100 de ani de la înființarea mișcării rotariene a fost celebrat în Districtul 2241 prin manifestări omagiale în fiecare club. Districtul Rotary 2241 a marcat Centenarul cu două evenimente speciale – la Ateneul Român – Concertul Simfonic Extraordinar din 12 martie 2005 și de lansarea –  la Hotel Continental București – a mărcii poștale omagiale “Centenar Rotary” și a plicului “Prima Zi a Emisiunii – 22 februarie 2005. În cadrul concertului de la Ateneul Român, unde au fost invitate personalități din viața politică, economică, socială și culturală a României, respectiv corpul diplomatic, solistă a fost tânăra pianistă Alina Bercu, beneficiara unei burse Rotary acordată de Districtul 2241. A fost un eveniment special, care, așa cum avea să remarce Dragoș Nițulescu, Guvernatorul Districtului 2241 România și Republica Moldova, într-un interviu acordat lui Ioan Botiș – Gazeta de Maramureș, care a marcat “nu doar 100 de ani de existență a acestei organizații deschise, ci și viabilitatea și succesul Clubului Rotary”.
În anul centenar s-a încheiat cu succes programul 3H susținut de rotarienii din Cluj-Napoca, program care a avut parte de o prezentare specială în cadrul Convenției Rotary de la Chicago 2005.
 
“Întâlnirea mea cu Rotary a fost o descoperire formidabilă”
 
Conferinta de presa organizata de Rotary Club Bucuresti referitoare la organizarea Balului Rotary Marriott 2006, destinat strangerii de fonduri pentru restaurarea Muzeului Theodor Aman. In imagine: Ivan Bloch, guvernator 2005-2006.
Un an rotarian având tema “Service above Self” (A servi mai presus de sine), cu semnificații profunde în istoria de o sută de ani a Rotary și având un președinte Rotary International în persoana lui Carl-Wilhelm Stenhammar, membru R.C. Göteborg, Suedia.Un an început cu entuziasm și responsabilitate față de districtul nostru (2241/România și Republica Moldova). Am parcurs un număr total de 72.000 de km cu mașina personală și am vizitat toate cele 64 de cluburi existente la începutul anului rotarian 2005-2006. Pe parcursul acestui an, am «chartat» un număr de șase cluburi noi. În prima parte a anului rotarian, am vizitat Districtul R.I. 2490 Israel și, împreună cu Guverantorul din Israel 2005-2006, am pus bazele Inter Country Committee Romania-Israel.Un loc împortant în activitatea mea l-a avut crearea de oportunități cluburilor din district pentru a dezvolta proiecte în beneficiul comunităților din care acestea fac parte. Amintesc aici proiectul desfășurat cu ajutorul Fundației Rotary și a cluburilor R.C. din Mangalia și Newberry Park California, privind dotarea cu echipamente performante a Spitalului din Mangalia.Am continuat și dezvoltat proiectul național “Pădurea Rotary”, sub deviza “Când toată lumea taie, Rotary plantează”, la care a participat un număr mare de cluburi din districtul nostru.Am folosit finanțarea Fundației Rotary pentru a organiza două schimburi de tineri profesioniști, care au fost trimiși, prin programul “Group Study Exchange” (GSE), în Suedia și Statele Unite. Tinerii care au plecat pe o perioadă de o lună, au fost aleși de fiecare dată printr-o selecție riguroasă și au fost însoțiți de un conducător de grup rotarian.La sfârșitul anului rotarian, a avut loc Conferința Districtuală a Cluburilor din Districtul 2241, eveniment organizat timp de trei zile în Timișoara, care s-a bucurat de un real succes având o participare de 190 de rotarieni. Conferința s-a încheiat cu un concert simfonic în aer liber în curtea Liceului de Muzică “Ion Vidu”.
Ivan Eric Bloch, Guvernator Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2005-2006
Contextul 
În momentul când eu am ajuns guvernator au fost niște condiții absolut speciale, în sensul că România pe un drum ascendent, urma să acceadă în Uniunea Europeană, era pe trend de creștere economică, a fost un boom în întreaga țară, lumea era optimistă. La nivel internațional, Rotary urma să împlinească 100 de ani și contextul era favorabil Rotary.
Moștenirea
În România, există o tendință: De ce să ne învețe alții, lasă că știm noi, iar cel mai important lucru pe care l-am făcut de-a lungul anului meu de guvernare, pe care l-am spus încontinuu a fost că noi suntem o mică parte a Rotary International și trebuie să ne comportăm după regulile Rotary International pentru că ei o fac de 100 de ani și o fac foarte bine.
Privilegiul
Întâlnirea mea cu Rotary a fost o descoperire formidabilă, de oameni, de profesii și de meserii diverse, pe care am reușit să îi cunosc și să le aprofundez cunoștințele și să folosesc această minunată rețea care este Rotary.
Lead The Way
 

A fi lider Rotary înseamnă a pune, înainte de toate, cluburile și rotarienii. Înseamnă a recunoaște că, în Rotary, niciun membru nu este mai important decât celălalt. Unii dintre noi au responsabilități mai mari, dar niciunul nu este mai valoros decat celălalt. Fiecare membru de club, președinte de club, guvernator de district și director – și fiecare președinte RI – este, în mod egal, o parte din Rotary și o parte din viitorul Rotary. Rotary este un lider în lume. În anul care urmează, vă cer fiecăruia dintre voi să vă ocupați locurile ca lideri în districtele dvs și în comunitățile voastre. Vă cer fiecăruia să conduceți în maniera Rotary, prin a fi un model de toleranță, altruism și integritate. Și, deoarece cei mai buni lideri sunt modești, vă cer să faceți totul cu prietenie și cu un zâmbet, astfel încât ceilalți să fie fericiți să vi se alăture. În toată lumea, Rotary a schimbat vieți în moduri nenumărate. Ca lideri Rotary, este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că Rotary rămâne puternic și capabil să ajute mulți ani de acum încolo. Principiul nostru, al membrilor Rotary, este de a servi mai presus de sine însuși. Suntem hotărâți să ne implicăm mai mult în societatea civilă, prin realizarea unor proiecte în parteneriat cu Rotary International. Anul rotarian 2006-2007 va avea la bază educația, învățământul și sănătatea. Ca rotarieni, nu ne mulțumim să lăsăm lucrurile așa cum sunt și cum au fost dintotdeauna, în cluburile noastre și în comunitatea noastră. Nu ne mulțumim cu un status quo și nu privim o problemă doar ca să spunem că se va găsi cineva care să o rezolve. Suntem cei care ne întrebăm – de ce nu noi? Suntem cei care avem capacitatea și dorința de a construi un viitor mai bun. Și suntem cei care trebuie să Călăuzim. Rotary International, astăzi, este un exemplu incredibil despre cum pot fi depășite obstacolele birocrației și intoleranței prin bun simț și bunăvoință. Reprezintă dovada că lucruri mari pot fi îndeplinite atunci când își pun în minte aceasta suficienți oameni de bună credință.Fiecare comunitate are nevoile ei, iar rotarienii au abilități de a le recunoaște și de a aduna resursele necesare pentru a le satisface total sau parțial.În toată lumea, Rotary a schimbat vieți în moduri nenumărate. Ca lideri, este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că Rotary rămâne puternică și capabilă să ajute mulți ani de acum încolo.
Deviza “Lead the way” pentru acest an rotarian este în măsură să reprezinte adevărata forță, atât a cluburilor cât și a districtelor, precum și a întregii organizații Rotary International de a se implica în problemele majore ale societății.
A fi lider Rotary înseamnă a pune înainte de toate cluburile și rotarienii. Înseamnă a recunoaște că, în Rotary, niciun membru nu este mai important decât celălalt. Unii dintre noi au responsabilități mai mari, dar niciunul nu este mai valoros decât celălalt.
Dar a fi un club-lider este mult mai mult decât suma unor părți. Înseamnă deja consecvență rotariană ajunsă la un mod de a fi, iar, pentru un District tânăr, o pagină de istorie.
A depune eforturi pentru a oferi ajutor și prietenie atâția ani poate deveni o greutate chiar și pentru cei puternici. Pentru rotarieni, mai mult, în tot ceea ce au făcut s-au dăruit ducând mai departe tradiția rotariană. Niciun club nu seamănă întrutotul unul cu celălalt și tocmai această diversitate ne conferă puterea. Împreună arătăm lumii că un viitor mai bun este posibil oriunde și oricând, iar acest spirit al generozității, toleranța pentru diferențele dintre noi și înaltele valori morale nu sunt obstacole, ci calea spre succes. Într-o lume bazată pe provocări etice, unde cooperarea între națiuni și tolerarea diferențelor sunt vitale pentru menținerea păcii, Rotary furnizează exemplul unei solide integrități, al cooperării internaționale și al spiritului de voluntariat, exemple de care este cel mai mult nevoie.
Adrian Nicolaescu, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2006-2007
 
 “Rotary suntem, de fapt, noi toți, încercând să schimbăm în bine această lume”
 

În primul rând, anul 2007-2008 când am avut onoarea să servesc în funcția de Guvernator al Districtului România – Republica Moldova m-a făcut să înțeleg că Rotary nu înseamnă doar cel mai vechi club internațional, cea mai mare organizație nonguvernamentală din lume cu peste 1,2 milioane de membri ce activează în peste 35.000 de cluburi, ce se întâlnesc săptămânal încercând să facă ceva mai mult pentru a-i putea ajuta pe ceilalți, zeci de mii de proiecte derulate zilnic în cele mai folositoare și creative activități, ci mai degrabă că Rotary suntem de fapt noi toți, încercând să schimbăm în bine această lume. Magia acestei organizații este că Rotary oferă oamenilor obișnuiți posibilitatea de a face lucruri mărețe, permite oamenilor ale căror vieți se desfășoară în jurul familiilor noastre, a locurilor de muncă, a comunităților noastre să privească dincolo de orizontul cotidian și să ne deschidem inimile către oameni pe care poate nu i-am întâlnit niciodată, pentru că Rotary înseamnă, de fapt, Dragostea omului pentru om, oricare și oriunde s-ar afla. Dragostea și bunătatea ce ne inspiră pe noi, rotarienii, nu ține de rațiune sau logică, nu se exprimă printr-o formulă sau sunt reflectate printr-un bilanț, însă Dragostea și Bunătatea sunt cele care fac posibile existența Rotary. Și ceea ce face Rotary extraordinar este faptul că ne exprimăm această dragoste din suflet prin munca mâinilor și a minților noastre. Rotarienii au arătat întotdeauna că le pasă, că știu care sunt nevoile și pun serviciile pe care le fac mai presus de ei înșiși. Prin propriul exemplu, rotarienii au arătat că omul poate prețui un ideal. Noi ne împărțim timpul unul cu celălalt, ne împărtășim talentul, dragostea și bunătatea cu cei care au nevoie de ajutorul nostru pentru că doar împreună, prin diversitatea fiecăruia putem să devenim o mare și adevărată familie.
Paul Harris, fondatorul Rotary, nu a fost doar un mit, el a deschis, de fapt, o nouă eră, a creat o platformă, o rețea pe întinsul globului, unde să-ți poți găsi oricând prieteni dragi cu care să împărtășești aceleași idealuri.Anul de guvernorat a fost, cu siguranță, cel mai frumos de până atunci și m-a făcut să înțeleg mai bine sensul demersurilor noastre datorită contactului cu adevărați lideri din țări cu vechime în serviciul rotarian.
Una dintre cele mai importante realizări a fost implicarea în creșterea numărului de membri. În anul meu de guvernorat am chartat 11 cluburi Rotary noi, cluburi Rotaract și Interact, la sfârșitul anului, aproape 500 de rotarieni adăugându-se potențialului districtului nostru. Contribuțiile către Fundația Rotary au crescut, dublându-se tot ceea ce a fost dăruit de la începuturile acestei organizații în perioada interbelică până în 2007, într-un singur an. Implicarea către și prin tineri este reliefată prin proiectele districtuale ,,Tânărul ambasador” și ,,Tânărul pianist”, dar și prin certificarea districtului în programul de ,,Schimb de tineri”. Contactactele cu Organizația Națiunilor Unite și cu Lions International au fost, de asemenea, o prioritate, având primele proiecte districtuale comune. Lărgirea contactelor internaționale s-a materializat prin chartarea a 7 comitete interțări noi, atât cu țări vecine cât și cu țări mai îndepărtate. Activitatea din mandatul meu a fost apreciată, prin vizita Președintelui Rotary International 2007-2008, Wilf Wilkinson, la București și de reprezentantul acestuia la Conferința Districtuală, Kalyan Banergee.
Activitatea din anul de guvernorat a fost o rampă de lansare către activitatea de Training Leader Rotary International la International Assembly și diverse Institute Rotary,  de membru în Comitetul Internațional de Memberschip, de Chair Elect la Consiliul Executiv al Comitetelor Interțări, în Comitetele de Promovare a Conferințelor Rotary International, de Chair al Action grupului voluntarilor dentiști, de reprezentant al districtului la Consiliul Legislativ, de Reprezentant special al mai multor Președinți Rotary International la diferite Conferințe Districtuale, de speaker și moderator la diferite Conferințe mondiale și Institute etc.
Servesc Rotary mai departe, în primul rând ca membru al Clubului Rotary Alba Iulia.
Ovidiu Cos, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2007-2008
 
Mai presus de excelenţa în afaceri şi nobleţea rotariană sunt doar visurile devenite realitate
 

Într-o istorie de mai bine de opt decenii, cel de-al noulea mandat de Guvernator al Districtului Rotary 2241 România – Republica Moldova a fost deţinut în premieră, în anul rotarian 2008-2009, de o femeie – ploieşteanca Martha Maria Mocanu,  inginer de profesie, care a înfiinţat şi dezvoltat în România firma BES – Beauty and Science, cu performanţe ce o situează în topul excelenţei în afaceri, dar şi într-un domeniu cu totul aparte de activitate, ce reuneşte laolaltă frumuseţea, ştiinţa şi sănătatea.
De altfel, sub semnul unei frumoase  coincidenţe, drumul afacerilor şi cel al crezului rotarian au început pentru Martha Maria Mocanu în acelaşi an, 1997, susţinându-se unul pe celălalt şi făcând  posibilă împlinirea obiectivului mesajului pe care preşedintele Rotary International, D. K. Lee, îl lansase pentru anul în care aceasta devenea guvernator – Make Dreams Real – şi trecând dincolo de acest hotar temporal, devenind un asumat proiect de suflet al transformării visurilor în realitate. În jurul acestui proiect a strâns în mandatul său de guvernator eforturile  zecilor de cluburi şi ale miilor de rotarieni din district, însufleţindu-l cu propriile sale încredinţări şi fapte: “Să mergem cu încredere pe drumul pe care ni l-am ales şi să dăm o şansă celor din jurul nostru care nici nu mai îndrăznesc să viseze. Când inima şi gândul vă  fac semn, urmaţi-le îndemnul şi, chiar dacă drumurile sunt grele şi prăpăstioase, să facem ca tot mai multe visuri să devină realitate”.
Privind retrospectiv, sunt multe proiectele transformate în dovezi ale unei asemenea largi, complexe şi transparente implicări, promovând, deopotrivă, imaginea Rotary şi a misiunii sale, dar şi visuri ale celor mai diverse categorii de persoane şi comunităţi cărora li s-a dat şansa de a deveni realitate. Iar printre cele mai importante se regăsesc: organizarea, pentru prima dată la Bucureşti, în octombrie 2008, a Conferinţei Comitetelor Inter-Ţări (ICC), în prezenţa a două importante personalităţi de la nivelul boardului Rotary International – Serge Gouteyron şi Anton Polsterer – şi cu  participarea a numeroşi rotarieni ce au reprezentat districte din Europa şi SUA; dezvoltarea proiectului „Unde alţii retează, Rotary plantează”, printr-o campanie susţinută de împăduriri şi de  promovare a respectului pentru mediu şi a efectelor benefice pentru sănătatea comunităţilor; selectarea şi susţinerea participării a 20 de tineri români în Italia, la un stagiu cultural care să evidenţieze, prin integrarea acestora în familii, o altă imagine a României şi a românilor în plină campanie de denigrare, la vremea aceea, a ţării noastre în presa italiană; realizarea uneia dintre cele mai mari susţineri financiare de către Districtul 2241 România-Republica Moldova a cunoscutului program umanitar rotarian „Polio Plus”, dedicat eradicării unui flagel cu consecinţe dramatice pentru cei afectaţi; lansarea misiunii medicale dedicate salvării copiilor diagnosticaţi cu malformaţii cardiace – „Salvaţi inima unui copil” – la iniţiativa unui club Rotary din Piteşti şi a preşedintelui acestuia de la acea dată, Ana Stan, program ce vizează două componente – asigurarea tratării, în Israel, a unor asemenea copii şi specializarea unor medici români în astfel de tipuri de intervenţii medicale, proiect în jurul căruia s-a conturat o adevărată stare de spirit, susţinută de diverse personalităţi, cunoscutul naist Gheorghe Zamfir concertând în cadrul unui spectacol umanitar ale cărui fonduri au fost direcţionate către unul dintre primele cazuri medicale rezolvate; deschiderea către un  proiect de excelenţă profesională, susţinut apoi anual, prin acordarea unui premiu în cadrul Galei Premiilor Naţionale acordate de Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune.
 
A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger
 

La îndemnul Guvernatorului Rotary International, Districtul 2241 România și Republica Moldova, Mircea Solovăstru, de a reconstitui istoria recentă a districtului, parte a anului meu de guvernorat, am găsit potrivit să reproduc mai jos fragmente din scrisorile adresate atunci cluburilor. Era vremea în care formele actuale de social-media erau la început, iar scrisoarea guvernatorului (citită lunar în toate cluburile) era principala formă de comunicare a gândurilor și preocupărilor rotarienilor.
Iași, 1 iulie 2009
Dragi prieteni, 
La începutul lunii iulie, în toate districtele şi cluburile Rotary International au loc ceremoniile de transfer ale însemnelor rotariene. În fiecare an, bastonul de lider al Rotary este predat unor echipe noi. Acum 104 ani, Paul Harris l-a transmis succesorilor săi şi ei, printr-o înlănţuire simbolică, ni l-au încredinţat nouă. Avem datoria, faţă de toţi rotarienii, de a răsplăti încrederea ce ni s-a acordat. Suntem toţi responsabili pentru prezentul și viitorul acestei organizaţii. Într-o scrisoare adresată rivalului său din aceea vreme, Robert Hooke, în 1676, Issac Newton scria: „Dacă am văzut mai departe decât alţii, este pentru că am stat pe umerii unor giganţi”. Fiecare dintre noi stă pe umerii generaţiilor anterioare de rotarieni și va influența viitorul Rotary. O nouă generaţie de lideri trebuie să mențină ideea de continuitate. Fenomenul Rotary nu începe şi, sigur, nu se termină cu noi. Suntem, timp de un an, chemaţi să motivăm şi să consiliem cluburile din District, pentru ca mişcarea rotariană din România şi Republica Moldova să rămână sincronă cu valorile nobile care au generat-o. În ROTARY nu se dau ordine. „Pregăteşte-te astăzi pentru a putea servi mâine” este una dintre devizele dragi mie, pe care, sunt sigur, o împărtăşiţi şi voi. Convivialitatea, integritatea, prietenia şi diversitatea sunt valori asumate de fiecare rotarian. Tema acestei luni este PRIETENIA. Într-o formulare remarcabilă, marele poet Nichita Stănescu spunea: „A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger”. Fiţi prieteni în cluburile voastre şi veţi găsi, cu siguranţă, prieteni în oricare club Rotary de pe glob! Această înlănţuire a bunăvoinţei, toleranţei, gândului bun şi sincerităţii constituie secretul coagulării acestei formidabile reţele care este Rotary International. Eu și echipa mea vă oferim necondiţionat, acum, la începutul unui nou an rotarian, premisele bunei înţelegeri şi prietenia noastră. În tot ceea ce facem trebuie să purtăm resposabilitatea reputaţiei semnului sub care lucrăm benevol.Pentru că ai nevoie de o viaţă ca să le clădeşti şi de o secundă ca să le distrugi, nu uitaţi că renumele şi viitorul ROTARY sunt în mâinele noastre!
Montréal, Canada, 23 iunie 2010
Dragi prieteni,
În ultimul an, în calitate de guvernator, am privit finalul fiecărei luni ca pe o minunată oportunitate de a crea, prin puntea cuvintelor, o legătură pe care am dorit-o sinceră, caldă şi plină de prietenie. Feedback-urile primite mi-au transmis reciprocitate, încredere şi încurajări, ajutându-mă să conştientizez importanţa coeziunii noastre. Mi-a intrat în reflex ca în jurul datei de 20 să creionez mesajul către voi şi sper să nu mă trezesc peste două-trei luni la birou, în faţa calculatorului, redactând scrisoarea lunară. Acesta este ultimul mesaj pe care vi-l trimit în calitate de Guvernator al Districtului 2241 şi doresc să vă mulţumesc pentru sprijin, promptitudine, seriozitate, pasiune şi pentru sufletul pus în proiectele noastre. În plus, mărturisesc că m-am simţit extraordinar în cadrul vizitelor la cluburile Districtului.Aflat acum la mii de kilometri depărtare de casă, cu ocazia Convenţiei Rotary International de la Montréal, simt şi mai puternic legătura rotariană care mă leagă de România şi Republica Moldova. Suntem şi vom rămâne uniţi prin acelaşi scop, pentru prietenie şi speranţă. Mi-e greu să nominalizez un singur proiect care „mi-a atins inima”, după cum s-a exprimat John Kenny în ultimul său mesaj. Într-un an de zile au fost multe de acest fel… Profit de această ocazie pentru a vă semnala importanţa extraordinară a proiectelor medicale, vitale pentru multe familii care nu îşi pot permite o analiză banală, ca să nu mai vorbim de intervenţii chirurgicale. Cred că pentru viitor, acestea sunt cele mai importante proiecte, pentru că salvează vieţi. Valoarea carităţii se măsoară în fericirea pe care o aduce. Din păcate, este inaccesibilă pentru unii şi importantă pentru prea mulţi, când este vorba strict de propria fericire.
În Rotary ne asumăm lecţii de viaţă, servim mai presus de propriile interese și primim ceea ce oferim, iar faptul că Districtul 2241 reuneşte profesionişti extraordinari şi, mai presus de toate, OAMENI, mă bucură nespus de mult şi mă face să privesc cu speranţă şi încredere spre viitorul Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova. Întrucât anul rotarian 2009-2010 se apropie de sfârşit, la fel ca şi mandatul meu, nu îmi rămâne decât să vă mulţumesc, încă o dată, pentru sprijinul pe care mi l-aţi oferit şi pentru onoarea deosebită de a servi marea familie internaţională Rotary şi în calitate de Guvernator. Vă transmit alese gânduri de bine, cu menţiunea că nu-mi schimb nici adresa, nici numărul de telefon, iar email-ul meu rămâne, mereu, acelaşi.
Vă reamintesc, dragi prieteni, că
Viitorul Rotary este în mâinile noastre!
Prof. univ. dr. Daniel Condurache, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2009 – 2010
 
Building Communities, bridging continents 
 

Din momentul nominalizării ca Guvernator am făcut o analiză a priorităților viitorului mandat ajungând la concluzia că numărul mare de vizite obligatorii la cluburi (96) nu-mi va permite alocarea unui timp suficient și pentru cunoașterea și mai ales dezvoltarea Programelor Rotary International (RI) și ale Fundației sale. Soluția era una singură; începerea pregătirii pentru funcția de leader districtual cu mult timp înainte, adică imediat.
Prin prisma activității districtuale, încă de la crearea Districtului 2241, cunoșteam destul de bine programele sale principale: Granturi, Membership, Extensie, GSE, YEP. Fusesem Asistent Guvernator de 3 ori, dar știam și faptul că multe alte programe nu fuseseră nici măcar accesate, cum erau RYLA, Rotary Community Corps, Alumni, Fellowships etc. Am început cu studiul profesiilor/ocupațiilor rotarienilor din district, dezvoltând un Nomenclator propriu al Districtului 2241 și rezultând o bază de date a Grupurilor Vocaționale care ar fi putut păstra o amprentă districtuală proprie, bazată pe extinderea categoriilor ocupaționale istorice ale RI, un soi de Nomenclator semnătură al Districtului 2241.
În baza acestui studiu am organizat primul Forum Vocațional al districtului, eveniment care s-a perpetuat atât la nivel național cât și regional, la scala Regiunii Vest,  Timișoara. De menționat faptul că, istoric vorbind, a mai existat un model districtual de forum vocațional, denumit FOAR, care însă s-a adresat doar oamenilor de afaceri. Ambele au constituit și constituie încă elemente de coeziune districtuală, putând oricând conduce (și chiar au condus, prin unii participanți) la saltul calitativ spre Forumuri ale Serviciului Vocațional (atunci când vocația ta profesională e pusă-n slujba Rotary).
Din punctul de vedere al RI, pregătirea mea a început la Institutele de la Paris (2009, atunci când am luat contact pentru prima oară cu Planul Strategic al RI, datorită PRID Elio Cerini, Italia) și Hanovra (2010, GETS). Au urmat IA 2010 (San Diego) și apoi experiențele Vancouver (septembrie 2010, Seminar TRF cu participarea Președintelui RI Ray Klinginsmith) și apoi Transferul de mandat prezidențial combinat cu cel al Secretarului RI (Chicago-Evanston, iunie 2011).
Tema anului meu de guvernorat a fost BUILDING COMMUNITIES, BRIDGING CONTINENTS, o temă a creației și cooperării care s-a concretizat în: Extensie: Cluburile Galați Vigoris, Timișoara Opera, Cluj-Napoca Visio și Turnu-Severin Continental (care a fost clubul districtual cu numărul 100); Interact: Chartare club București, Forumul Noii Generații; Rotaract: Chartare cluburi Alexandria, Timișoara Ripensis, Forumul Noii Generații; RYLA: Forumul Noii Generații, proiectare RYLA Multidistrict 2011 – Calafat, Dolj; YEP: Forumul Noii Generații, continuare parteneriate; Rotary Community Corps: Chartare Câmpulung Moldovenesc; Imagine Publică: RI Grant PR, Elaborare album districtual de proiecte AUTOPORTRET; Fundația Rotary: Fundraising: Elaborare Manual Strângere de Fonduri și Bal districtual pentru donație Permanent Fund; Acordare a 23 Paul Harris Fellowship Awards; Elaborare portofoliu de recompense proprii Districtul 2241; Creare a Societății Paul Harris Fellowship a Districtului 2241; Donație echivalent $2,000 PolioPlus din DDF plus $3,000 cash; Donație $1,000 Comely Bank (restaurare casa Paul Harris); Creare a Diviziei Române a IRL (Institutul Rotary de Leadership), Franța; Constituire multitwinning balcanic (cluburi din Grecia, România, Bulgaria, Serbia); Primire donaţie Peace Fellow scholarship de la D 1570 Olanda.
Mandatul meu de guvernator a condus la nominalizarea ca Asistent Coordonator Regional Zona 19, 2011-12 și apoi ca și Coordonator Regional 2012-15.
În iunie 2011 am primit și Vocational Service Leadership Award de la Președintele RI.
În septembrie 2014, în urma unui proces de selecție candidaturi, am fost nominalizat Director Rotary International pentru anii 2016-18. Tot în acea perioadă am fost selectat și Director al RAG for Peace – Partnerships, 2016-19.
Corneliu Dincă, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2010-2011 
“Pentru mine, Rotary este o organizaţie de prieteni”
 

Îndemnul pe care Preşedintele Rotary International l-a adresat întregii comunităţi rotariene în timpul mandatului 2011 – 2012 a fost următorul: „Scrutează-ţi fiinţa pentru a îmbrăţişa umanitatea!” Peste 1,2 milioane de persoane din peste 34.000 de cluburi Rotary din întreaga lume care şi-au unit forţele în serviciul comunităţii şi-au îndreptat atenţia asupra acestui îndemn, căutând înlăuntrul fiinţei lor modalitatea personală de a ajunge lângă semenii lor, de a le fi alături în acţiunile realizate spre binele umanităţii.
Prin activitatea depusă în serviciul dincolo de sine dedicat umanităţii, fiecare membru al comunităţii rotariene realizează un act de individuaţie ce stă la baza cunoaşterii comunităţii. Aşa cum scrie C.G. Jung în Psihologie şi alchimie, procesul de cunoaştere de sine generează realizarea de sine şi determinarea individuală. A căuta centrul, a căuta energia originară, înseamnă a te regăsi pe tine ca individ: „opera cea mai naturală şi mai desăvârşită constă în a te scoate pe tine însuţi la iveală”. Procesul de individuaţie este centrul circularităţii. Acest motiv arhetipal stă la baza tuturor viselor şi fanteziilor individuale şi colective. Prin contemplaţie, individul ajunge la sine, se găseşte şi se recunoaşte ca figură arhetipală, plasată în imensitatea unui univers total. Procesul de individuaţie este unul de luare la cunoştinţă de sine, este un joc între dinamica individuală, singulară şi cea colectivă. Procesul de individuaţie este o recunoaştere şi o plasare a individului în cadrul general al unei imagini mentale desăvărşite. Umanul se cunoaşte pe sine şi îi cunoaşte pe ceilalţi în funcţie de sine, iar descoperirea individului generează regăsirea universului. Procesul este unul mereu dinamic, creator, continuu, și pornește întotdeauna de la propria ființă.Atenția a fost acordată în perioada 2011-2012 asupra necesității de a ne îndrepta cu privirea asupra sinelui nostru, de a ne găsi puterea lăuntrică, pentru a putea realiza apoi, în mod activ, lucruri frumoase în comunităţi şi în lume, şi pentru a clădi mai multă armonie, înţelegere şi frumuseţe între noi. Dincolo de conţinuturile, sfaturile sau învăţăturile pe care le transmitem stă o stare de spirit de armonie şi de prietenie între noi. Aşa cum afirmă Alexandru Paleologu, în Despre lucrurile cu adevărat importante: „Marea prietenie e fără îndoială tot aşa de puţin obişnuită ca şi marea dragoste. Ca şi aceasta, ea nu e un fenomen natural, ci unul de cultură, adică un produs al spiritului care o transformă într-un sentiment concentrat, conştient şi continuu […] Prietenia e una din manifestările esenţiale ale libertăţii, în primul rând pentru că înseamnă alegere. Prietenie înseamnă opţiune manifestă şi constantă, deci o angajare deliberată şi încărcată de răspundere”. Omul este o fiinţă socială, iar afinităţile prin care se asociază cu semenii săi sunt determinante pentru constituirea oricărei comunităţi. Pentru mine, Rotary este o organizaţie de prieteni, o comunitate internaţională care acţionează responsabil spre îndeplinirea scopurilor comune. Calitatea de membru în această organizaţie presupune un act volitiv, o alegere asumată, de a răspunde chemării comunităţii, de a fi alături de ceilalţi în acţiunile, programele şi proiectele întreprinse. Să nu uităm că Rotary, prin acţiunile sale, este o forţă uriaşă ce poate contribui în mod esenţial la construcţia, continuarea sau schimbarea vieţii sociale. Cu toţii suntem activi, şi implicaţi spre binele comunităţii şi contribuim prin serviciul nostru la crearea societăţii din care facem parte. Actul de creaţie este unic şi fundamental pentru o comunitate. Iar la baza acestui act de creaţie stă prietenia. Nu pot în acest moment decât să mulțumesc membrilor Districtului 2241 pentru modul extraordinar în care au reușit să răspundă misiunii asumate în folosul comunității în anul 2011-2012. Acesta a fost pentru mine cel mai important an dedicat acțiunilor Rotary în care am avut ocazia unică de a cunoaște o față extrem de caldă și luminoasă a României care ne dă speranțe pentru viitor.
Suntem împreună în perpetuarea traseului care deserveşte misiunea Rotary International de a-şi oferi serviciile celorlaţi, de a promova integritatea, înţelegerea şi pacea în lume. Să continuăm, aşadar, acţiunile demarate, să încercăm să le extindem, să le transferăm la un alt nivel, amintindu-ne să acţionăm în mod responsabil şi, poate, să intervenim, să identificăm şi să realizăm schimbările necesare pentru a ne fundamenta prietenia.
Vă îmbrăţişez,
Ioan Sbârciu, Guvernator Rotary District 2241 România şi Republica Moldova, 2011-2012
 
“Recompensa noastră nu este financiară, ci fericirea și satisfactia unui lucru bine făcut”
 

Membru al Rotary Club București din 1996, de profesie inginer, am îndeplinit mai multe funcții în Rotary: secretar de club, președinte Rotary Club București 2001-2002, secretar al primului Comitet Districtual 2000 – 2001, asistent al Guvernatorului pentru trei ani, președinte ICC Romania – Italia, Guvernator si Vice-Guvernator. Am coordonat o serie de Matching Granturi și mai multe proiecte la nivel de club și District. În prezent sunt reprezentantul Districtului 2241 la Consiliul Legislativ al Rotary International.
Tema anului rotarian 2012 – 2013 a fost “Pace prin Serviciu”, tema propusă de Președintele Rotary International 2012 – 2013, Sakuji Tanaka.
“Cuvântul PACE înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți, dar oricum, toți înțelegem pacea. Rotary ne ajută să o realizăm. Rotary ne ajută să realizăm pacea de care alții au nevoie, să acordăm îngrijiri medicale și igienă, mâncare și educație, atunci și acolo unde este cel mai necesar. Ne ajută să atingem și ceea ce dorim în interior: prietenie și grijă față de alții. Rotary ne ajută să construim pacea în cel mai tradițional înțeles prin reducerea cauzelor conflictelor și construiește poduri ale prieteniei și toleranței între oameni și națiuni. Ne ajută să ne înțelegem unul cu celălalt. “A servi mai presus de sine” înseamnă că punem binele tuturor deasupra binelui personal. Ne gândim mai puțin la ceea ce e bine pentru noi și mai mult la ceea ce e cel mai bine pentru toți și, în acest mod, construim fundamentul pentru o lume mai pacifistă.
În Rotary, activitatea noastră nu este profitul, ci serviciul care duce către pace. Recompensa noastră nu este financiară, ci fericirea și satisfacția unui lucru bine făcut: mai multă pace în lume care a fost atinsă prin eforturile noastre proprii.
Dintre proiectele importante ale anului rotarian 2012-2013 la nivel de district, vreau să menționez cele două programe Group Study Exchange ale Fundației Rotary care au presupus schimburi de specialiști, nerotarieni din două domenii de mare interes: autismul și combaterea analfabetismului și a abandonului școlar.
Proiectul dedicat autismului, realizat împreună cu Districtul 5220 California, SUA, a adus în Districtul 2241 patru terapeuți specializați în lucrul cu persoanele cu autism care au realizat patru sesiuni de instruire de câte o săptămână în Oradea, Iași, Târgoviște și București. La aceste sesiuni au participat educatori și părinți ai copiilor cu autism. Au fost selecționați patru membri ai echipei române, câte unul din fiecare oraș participant, aceștia fiind trimiși la specializare în metode moderne şi integrate de diagnostic şi terapie pentru persoanele cu autism timp de o lună, în California. La întoarcere, aceștia au ținut cursuri în toate județele din România și Republica Moldova. Pe același principiu s-a desfășurat și programul Group Study Exchange având ca temă combaterea analfabetismului și a abandonului școlar organizat împreună cu Districtul 1290 din Anglia. La acest program au participat cluburile Rotary din Târgoviște, Bistrița, Arad și Bârlad. Proiectul districtual “Salvați inima unui Copil”- proiect dedicat copiilor cu malformații cardiace, în cooperare cu RI District 2490, Israel. Proiectul, inițiat de RC Pitești și continuat de către RC Iași 2000, a presupus trimiterea de copii pentru a fi operați pe cord, gratuit, la Spitalul Wolfson, în cooperare cu fundația Save a Child’s Heart. În 2012, proiectul a devenit districtual și a acoperit și o componentă de instruire: Specializarea unei echipe complete de medici și asistente la Spitalul Wolfson pentru a opera copii cu malformații cardiace la noua Clinică de Excelență a Spitalului “Grigore Alexandrescu” din București. Proiectul se desfășoară și în prezent cu rezultate deosebite în rezolvarea unei probleme de sănătate la nivel national. În anul rotarian 2012 – 2013, cluburile Rotary din Districtul 2241 au derulat 45 de proiecte de tip Matching Grant cu o valoare totală 1.792.113 USD.Prin toate aceste proiecte, rotarienii din Districtul 2241 au transformat deviza “A servi mai presus de sine” în fapte reale de serviciu către comunitățile din care fac parte.
Radu Popescu, Guvernator District 2241 România şi Republica Moldova, 2012 – 2013
Rotary și Timișoara
 

Mișcarea rotariană din Timișoara a debutat în luna aprilie a anului 1929 prin înființarea Rotary Club Timișoara, acesta fiind al doilea club din România. După închiderea brutală a activității cluburilor Rotary din România la începutul anilor 1940, mișcarea rotariană din Timișoara a renăscut în 1994 prin reînființarea Rotary Club Timișoara.Datorită spiritului Timișoarei și a deschiderii oamenilor, în prezent în Timișoara sunt 5 cluburi Rotary și peste 200 rotarieni, 4 cluburi Rotaract, 3 cluburi Interact și 1 club Rotakids. Mi-au rămas în memorie cuvintele PDG Daniel Condurache care la PETS-ul de la Timișoara din martie 2013 a spus: „În anul rotarian 2013-2014, centrul mișcării rotariene din România și Republica Moldova se va muta la Timișoara”. Și așa a fost!Anul rotarian 2013-2014, atunci când am fost Guvernator al Districtului 2241, s-a desfășurat sub sloganul „Engage Rotary – Change Lives”. Un lucru extrem de important pentru mine a fost să îmi aleg o echipă districtuală de calitate. Vreau să afirm faptul că, cu o singură excepție, toți colegii care au făcut parte din echipa mea au fost de foarte bună calitate și niște rotarieni de excepție. Am format o echipă unită care și-a îndeplinit obiectivele cu succes.
Prin acțiunile pe care le-am derulat am încercat să transpun în viață acest slogan. Am pus un mare accent pe creșterea calității membrilor din cluburile din district, prin revitalizarea cluburilor, prin accentul pe calitate și nu pe cantitate și prin încurajarea tinerei generații. S-au înființat două noi cluburi Rotary (Rotary Club Aiud, Rotary Club Constanța Yachting) și 15 cluburi Rotaract și Interact.
O acțiune extrem de reușită a fost „Forumul Vocațional” de la Sibiu din 18-20 octombrie. Am avut peste 120 participanți, iar la deschiderea oficială a participat și Klaus Johannis, actualul președinte al României, care atunci era primarul Sibiului. S-a văzut la această manifestare forța economică și determinarea rotarienilor din District, pregătirea lor profesională și umană.O altă latură importantă a activității a fost creșterea vizibilității și recunoașterii Districtului Rotary. Am fost invitat la o mulțime de emisiuni de televiziune și radio, am dat interviuri în diferite ziare locale și am încheiat un parteneriat cu Universitatea Națională de Arte (UNARTE) din București pentru colaborare reciprocă. E nevoie de o strategie aplicată pe mai mulți ani pentru a putea comunica mai bine obiectivele Rotary și a fi înțeleși și sprijiniți mai bine de cetățeni. Prin aceasta se pot organiza acțiuni de strângere de fonduri care să fie de un real succes. Un exemplu pozitiv este proiectul „Salvați inima unui copil” care l-am preluat de la predecesorul meu PDG Radu Popescu și care l-am predat mai departe colegului Petrică Diculescu și care s-a finalizat recent cu o unitate de operații cardiace pentru copii la Spitalul Grigore Alexandrescu din București de un înalt nivel internațional, împreună cu personalul pregătit în țară și în Israel.
Anul rotarian 2013 – 2014 a fost un succes prin proiectele pe care le-am făcut împreună și prin spiritul pe care l-am promovat. Sunt mândru că sunt în această organizație și că mi-am dedicat o parte din viață pentru dezvoltarea mișcării rotariene de la noi.
Marian Mocan, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2013-2014 
Light Up Rotary 
 

De ani deja, trăim experiența Rotary, nu doar ca membri în cluburile noastre, ci oriunde în viața de zi cu zi, aplicând, eficient, ideile organizației. Ne-am creat pârghii care influențează pozitiv viețile oamenilor, azi într-o nouă viziune pentru a avansa înțelegerea în lume, bunăvoința și pacea, pentru îmbunătățirea stării de sănătate, pentru a oferi suport în educație, precum și în a reduce sărăcia.Acesta a fost un an foarte interesant în Rotary. Și anul viitor, anul nostru, va fi chiar mai interesant. O să fie anul 110 Rotary. Toți dintre noi suntem mândri de Rotary. Vrem un Rotary care creează un impact pozitiv imens, în această lume.Ei bine, știm cu toții că lucrurile mari nu se întâmplă de la sine. Ele se întâmplă atunci când muncim din greu, atunci când avem cluburi puternice și când avem rotarieni care iubesc Rotary.
Președintele Gary Huang a scris o carte, în limba chineză, ”Găsiți soluții, nu scuze”. Este ceva de care cred că avem nevoie cu toții. Avem nevoie pentru a face lucrurile bine și să nu spunem de ce nu putem. Avem nevoie să ne asumăm conducerea pentru construirea de cluburi puternice și care începe cu aducerea de noi membri.
Vom fi alături de Fundația noastră Rotary, începând cu a face propriile noastre donații. Fundația ne aparține. Toată lumea beneficiază și toată lumea în Rotary trebuie să sprijine Fundația.
Suntem lideri care știm cum să conducem, care știm cum să luăm inițiativa. Dacă vrei să fii un lider Rotary, va trebui să conduci prin puterea exemplului.
Rotary are multe de oferit, dar oamenii nu ne vor căuta – ei nu se vor alătura rândurilor noastre sau să caute parteneriate cu noi – dacă nu știu cine suntem și ce facem.O imagine publică puternică și pozitivă face mai mult decât doar a arăta ce bine face Rotary. Ea ne ajută să creștem numărul membrilor, aduce membri de calitate și atrage partenerii strategici care sunt atât de importanți în munca noastră.
Cu 1,2 milioane de membri și o serie de parteneriate strategice, am adus lumea la pragul de eradicare a poliomielitei pentru totdeauna. Gândește-te la asta. Pentru totdeauna. Cât de mulți oameni pot spune în viața de zi cu zi că  schimbă lumea pentru totdeauna?
Light Up Rotary este tema noastră, dar este mai mult decât tema noastră. Acesta este modul în care trăim în Rotary, cum credem în Rotary, cum ne simțim, cum lucrăm.Acesta este modul în care facem diferența – în fiecare zi, în fiecare club, în fiecare comunitate în care ne-am angajat a servi.
Noi suntem cei care aprindem Rotary și lăsăm lumina să strălucească. Noi suntem cei care spunem, da, există oameni cărora le pasă și care sunt capabili și care fac diferența. Noi suntem cei care spunem că nimeni nu ar trebui să stea singur în întuneric.
Aceasta este sarcina noastră. Aceasta este provocarea noastră.Și acest nou an Rotary va fi anul nostru de a lăsa lumina Rotary să strălucească mai puternic decât oricând înainte.
Petrișor Diculescu, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2014 – 2015
 
Să fii un dar pentru ceilalți
 

În adolescență citisem povestea unui oarecare personaj, care în loc să fie preocupat să facă lucruri mărețe, dobândise o anume notorietate făcând lucrurile mărunte într-un chip măreț. Felul în care oferea un pahar cu apă unei persoane suferinde, prea descurajată pentru a și-l procura singură, felul în care spunea unui copil o poveste și modul în care reușea ca printr-o rostire inspirată să readucă speranța îl făcuse să fie unic și respectat în comunitatea sa. Părea, personajul cu pricina, mai puțin un slujbaș al lui „CE” și, mai degrabă, un slujitor al lui „CUM”. Cunoștea secretul acelui „CUM” care face ca destinul oamenilor să poată fi schimbat uneori doar printr-o privire, un gest sau un cuvânt. Rotary nu este nicidecum un loc lipsit de strălucirea realizărilor grandioase. Programul PolioPlus este un exemplu. De la inițierea programului în 1985, prin eforturile rotarienilor, au fost imunizați peste două miliarde de copii în 122 de țări. Dacă la lansarea de către Rotary a inițiativei globale pentru eradicarea poliomielitei erau 125 de țări în care cumplita boală făcea ravagii, existând anual peste 350.000 de îmbolnăviri, doar 72 de infectări cu virusul sălbatic al poliomielitei s-au constatat în 2015. Un progres uriaș. Se spune că numele diferenței dintre vis și realitate este consecvența, iar Rotary este determinat să servească îndeplinirii obiectivului global pe care și l-a fixat. Ceea ce nu încetează însă să mă fascineze în Rotary este frumusețea, cel mai adesea neștiută, a zecilor de mii de proiecte pe care cele peste 34.000 de cluburi din lume și cei peste 1.200.000 de rotarieni le desfășoară în beneficiul comunităților din care fac parte. Fie că inimile suferinde ale unor bebeluși sunt ajutate să bată mai departe prin găsirea resurselor necesare unor intervenții medicale costisitoare, fie că zâmbetul este readus pe fața unor orfani, prin acte de generozitate inspirată, fie că tinerii talentați sunt ajutați să-și continue studiile pentru a-și împlini vocația, Rotary se mobilizează și găsește resursele și energia necesare implicării. Gesturile sunt făcute, de cele mai multe ori, cu discreție și întotdeauna cu demnitate, în deplin respect pentru cei sprijiniți. Manifestarea rotarienilor este una caldă, entuziastă, capabilă să însuflețească, să dea speranță și să readucă încrederea și bucuria. Viața este cu atât mai strălucitoare cu cât aducem mai multă căldură și speranță în jurul nostru, iar rotarienii servesc cu acest gând în minte și stăpâniți de această emoție. Iată de ce, ceea ce are mai frumos Rotary sunt oamenii care îl alcătuiesc. Lideri și profesioniști desăvârșiți, de cele mai multe ori persoane cărora cu greu le ajung orele unei zile, găsesc timp și resurse pentru a urma idealul de a servi mai presus de sine comunitățile, tânăra generație și scopurile umanitare la nivel global. În anul rotarian 2015-2016 l-am avut ca Președinte al Rotary International pe carismaticul K. R. Ravindran. El a propus o tema prezidențială capabilă să inspire și motiveze acțiunea noastră. Suntem persoane adulte și de-a lungul drumului nostru în viață am primit în dar multe lucruri importante. Am primit rând pe rând darurile vieții, iubirii, îngrijirii și protecției. Apoi darurile educației, ale formării și dezvoltării fiecărei abilități sau calități pe care o avem. Locurile frumoase pe care le-am văzut, persoanele dragi pe care le-am întâlnit, toate au fost daruri pentru noi. Este timpul să punem în valoare ce avem noi înșine mai valoros, ce gândim mai limpede, ce simțim mai autentic și profund.
K. R. Ravindran ne-a adresat îndemnul “Be a gift to the world!”. Să fim la rândul nostru un dar pentru lume, un dar pentru cei din jurul nostru. Un îndemn adresat nu numai rotarienilor, ci tuturor acelora care cred că pot fi forțe ale binelui. Este o delicată invitație pentru a aduce în familiile și comunitățile noastre darurile inteligenței, demnității și, în egală măsură, pe cele ale acțiunii, compasiunii, prieteniei și înțelegerii.
Daniel Tănase, Guvernator al Rotary District 2241 România și Republica Moldova, 2015-2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mircea Solovăstru: “Am redescoperit că avem două țări surori extraordinar de frumoase”

Articolul următor

Banat IT Autumn Barbeque 2017 – networking și distracție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share