Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiţii de peste 30 de milioane de euro, la Sânpaul

Anul 2017 a început cât se poate de fast pentru autorităţile locale din comuna Sânpaul: două companii ale căror nume este ţinut, deocamdată, la secret, vor investi peste 20 de milioane de euro în noul Parc Industrial din localitate, iar proiecte în valoare de peste 10 milioane de euro vor fi implementate în decursul acestui an. Detalii despre respectivele proiecte am aflat de la Simon István, primarul comunei Sânpaul.
Reporter: Într-o şedinţă a Consiliului Local Sânpaul din 2016 a fost aprobată o listă cu 28 de investiţii prioritare pentru comunitate. Care sunt principalele investiţii finalizate în decursul anului trecut?
Simon István: La capitolul proiecte realizate în 2016 amintesc recepţia proiectului de alimentare cu apă şi canalizare, incluzând şi branşamentele. Acest proiect a fost finalizat în 2015, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar în 2016 am terminat branşamentele pentru cetăţeni. O altă investiţie importantă este reabilitarea iluminatului public cu un sistem de leduri, proiect datorită căruia am redus consumul de energie electrică cu minim 46%, în condiţiile în care numărul de lămpi aproape s-a dublat.
Rep.: Ce alte proiecte aveţi în pregătire?
S.I.: Anul 2016 a fost un an de pregătire a proiectelor pentru atragerea de fonduri europene. Am câştigat patru proiecte în valoare de 4,3 milioane de euro. Toate proiectele sunt contractate, avem semnate contractele de finanţare, şi acum lucrăm la achiziţii publice. Sperăm ca în primăvară să începem modernizarea drumurilor – proiect în valoare de 1,2 milioane de euro, adică aproape 5 milioane de lei, Grădiniţa cu Program Prelungit, Căminul Cultural din Chirileu şi restul procentului de canalizare.
De asemenea, mai avem un proiect pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru reabilitarea a 8,9 kilometri de străzi şi drumuri, în valoare de 6,5 milioane de lei. Ne dorim ca în doi ani toate străzile din comună vor fi asfaltate, cu excepţia localităţilor Sânmărghita şi Dileu Nou, unde prima dată trebuie să rezolvăm canalizarea şi abia apoi vom asfalta. Avem şi un proiect depus pe Programul Operaţional Capital Uman în valoare de 4,8 milioane de euro, care are ca obiectiv integrarea romilor şi a persoanelor defavorizate, care prevede construirea de case sociale, reparaţii de case, reabilitări de clădiri şi recalificare profesională, antreprenoriat. Mai avem în pregătire alte trei documentaţii, aşteptăm să se deschidă sesiunile pe Programul Operaţional Regional, unde vrem să depunem un proiect pentru modernizarea şcolilor, un proiect pentru reabilitarea şi extinderea centrului de zi pentru persoane vârstnice din centrul comunei, unde va fi şi o cantină socială pentru vârstnici, iar un proiect are în vederea eficientizarea energiei în clădirile publice, ceea ce înseamnă că vom monta panouri fotovoltaice pe dispensare, cămine culturale, toate clădirile care aparţin de Consiliul Local.
Rep.: Cât la sută din cetăţenii comunei beneficiază de apă şi canalizare?
S.I.: Suntem printre puţinele comune din judeţul Mureş care are rezolvată alimentarea cu apă în proporţie de 100%, ceea ce înseamnă că nu avem nicio străduţă care să nu aibă alimentare cu apă. În privinţa gradului de acoperire la canalizare, acesta este de 86,5% din populaţie. Pentru restul procentului suntem pregătiţi, am şi depus un proiect prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi sperăm ca în 2017 vom reuşi să rezolvăm acest aspect al canalizării.
Rep.: Având atât de multe proiecte, în ce măsură vă afectează întârzierea aprobării bugetului local din 2017?
S.I.: Cu cât s-a întârziat bugetul de stat mai mult, cu atât întârzie implementarea proiectelor enumerate, deoarece neavând buget nu putem face lista de investiţii pe 2017, nu putem cuprinde banii necesari pentru a obţine de la Fondul Român de Garantare certificatul de garantare pentru fiecare lucrare, ca să putem absorbi avansurile pe aceste lucrări. Din calculele mele, bugetul comunei Sânpaul va fi aprobat undeva la sfârşitul lunii martie, ceea ce înseamnă că România va intra pe un făgaş normal din luna aprilie. Tot ce înseamnă administraţie e blocată fără buget.
Rep.: Erau discuţii pentru înfiinţarea unui nou Parc Industrial la Sânpaul…
S.I.: Da, erau discuţii şi dacă discutăm despre viitorul comunei eu mă bucur că în Planul Urbanistic General aflat în prezent la Minister pentru aprobare avem cuprinse încă două zone industriale. Din fericire, pentru una din zone avem deja investitori. Nu pot spune deocamdată numele acestora, tot ce pot să spun este că cei doi investitori vor investi peste 20 de milioane de euro în comuna Sânpaul, cu crearea a 300 de locuri de muncă.
A consemnat Alex TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ioan Cristian Moldovan, primarul investiţiilor reuşite la Luduş

Articolul următor

Sales & marketing conference

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share