Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ionuț Țața, o viziune cu aparență futuristă despre smart city

Cum a evoluat piața imobiliară clujeană în ultimii ani, prezentarea proiectului multifuncțional Platinia, o altă interpretare a conceptului de smart city, devenirea arhitecturii de la clădind pentru zei la a construi pentru viitor sunt temele care au captat atenția celor câteva zeci de participanți în prima zi a Conferințelor Transilvania Open 4 Business, desfășurate între 18-20 mai, la SunGarden Golf & Spa Resort.
 
Ionuţ Țața, Preşedinte, Iceberg – Clusterul pentru Inovare şi Cercetare, ne-a purtat în viitor, plecând de la tema prezentării sale: „The smart city hype shaping Real Estate Trends”, o altă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă smart city.
Ionuț Țața după ce a ironizat subtil titlurile de orașe smart city pe care și le arogă mai multe localități urbane de pe la noi din țară, ne-a prezentat un model de smart city din punct de vedere al administrației “în care nu avem o dominanță tehnologică, în care nu avem niște firme care ne vând niște tehnologie drăguță, un centru de date lucios, în țiplă, pe care să îl instalăm fără să știm să îl folosim, pentru că IT-iștii din primărie sunt plătiți cu 1400 de lei și atunci nu vor fi cei mai buni IT-iști din piață și un oraș în care avem niște factori excepționali care sunt capabili să facă politici publice în zona de smart city și, în același timp, să înțeleagă, să proceseze, să folosească datele”.
Momentan, a punctat speakerul, smart city este un puzzle din care lipsesc 85 % din piese, dintre care piese esențiale.
În toată această ecuație, un rol important ar trebui să îl joace cetățenii, oamenii care trăiesc în oraș și care au capacitatea de a contribui, de a participa și de a accelera dezvoltarea unui oraș inteligent.
Iar forțându-ne să ne închipuim, să vedem în viitor cu ochii minții, acesta ne-a oferit o fărâmă de ce ar putea fi viitorul și nu foarte departe, în 2030. Citând un articol intitulat “Bine ați venit în 2030, nu dețin nimic, nu am intimitate, dar viața nu a fost niciodată mai bună”, Ionuț Țața ne-a introdus într-o lume care devine mai simplistă și mai simplificată. Am călătorit apoi prin lumea viitorului, oprindu-ne în fabricile constructorilor de camioane autonome Daimler și Volvo și prin parcurile de business care nu mai sunt deținute de dezvoltatori în Olanda.
“Cred că este responsabilitatea unor orașe deschise la minte să exploreze niște modele, să fie conștiente de ele, să fie pregătite pentru ceea ce urmează. Cred că Clujul este un oraș care poate să fie avangardist și să impună un ritm de dezvoltare pentru restul țării. Pentru ca dacă nu în Regiunea Nord-Vest doar nu în regiunea Sud-Est”, a concluzionat Ionuț Țața, nu înainte de a spune că dezvoltarea într-o asemenea direcție ar putea determina oameni să rămână în țară și să investească observând ceea ce se întâmplă la Cluj-Napoca, Timișoara etc.
Ligia VORO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Living in luxury by Platinia

Articolul următor

CEE Summit 2017

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share