Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

IRUM-MAVI – o nouă etapă de dezvoltare

(de A.B.)
Grupul de firme IRUM-MAVIPROD din Reghin, controlat de familia Oltean, a estimat o creștere cu 10 % a vânzărilor în 2016, beneficiind și de recentele parteneriate cu branduri internaționale din industrie și de investițiile realizate în echipamente și în Centrul de Cercetare iFOR. IRUM e principalul producător de utilaje forestiere și agricole din țară, iar MAVIPROD e unic distribuitor și furnizor de service în regiune pentru companii globale precum Perkins, Atlas Copco, Caterpillar. Mircea Oltean, directorul general al grupului, vorbește despre noua eră în care intră afacerea familiei sale.
agraria
Q: Care sunt țintele pe care le-ați fixat pentru IRUM în 2016?
Mircea Oltean: Putem vorbi de două planuri mari – creșterea exportului pe partea forestieră și creșterea vânzărilor la tractoare agricole pe plan intern. În ceea ce privește forestierul, IRUM își propune ca target dezvoltarea rețelei de dealeri externi, iar, pentru agricultură, Departamentul Tractoare agricole lucrează la dezvoltarea rețelei de vânzări în Romania și consolidarea poziției câștigate în ultimii 6 ani. Aici, estimăm o creștere pentru anul 2016 cu cca. 15 – 20 % față de 2015.
Q: Care sunt principalele investiții derulate de IRUM în acest an?
M.O.: În perioada 2015-2016, derulăm un program de investiții care se ridică la suma de 7 milioane de euro. În acest an, am început cu înnoirea atelierului de forjă, prin achiziționarea unei prese hidraulice, a unui ciocan pneumatic, prin modernizarea cuptoarelor de încălzit piese și tratament termic al pieselor forjate. Apoi, am investit în achiziția de noi echipamente pentru Atelierul Sculărie: mașini, strunguri, mașini de găurit etc. Am extins suprafața de lucru din cadrul Atelierului de Curățătorie din Turnătorie, am realizat instalația de exhaustare, am achiziționat un utilaj pentru ruperea rețelelor de formare a pieselor turnate din fontă. Apoi, am reușit modernizarea magaziei de piese turnate din fontă și oțel și înlocuirea macaralelor din cadrul Atelierului de Debitare, Atelierului de Punți TAF și din cadrul Atelierului de Tehnică Nouă. Un al patrulea utilaj OKUMA LB3000 – foarte costisitor – a ajuns în curtea IRUM, în ideea de a îmbunătăți productivitatea și calitatea pieselor, dar și de a reduce costurile. Lucrările de modernizare a Atelierului Forjă au început, practic, la finalul anului trecut, modernizarea cuptoarelor având ca scop final reducerea consumului energetic și a emisiilor de CO2. Achiziția acelui ciocan pneumatic de forjare liberă cu berbec de 1000 kg, despre care vă vorbeam, ne permite acum forjarea pieselor pătrate cu dimensiuni până la 290×290 mm și a celor rotunde cu diametrul maxim de 320 mm. Investiția finală în secția Forjă se ridică la valoarea de 500.000 de euro și va dura doi ani, până la sfârșitul anului 2017.
Q: Enumerați-ne principalele produse și servicii ale grupului IRUM-MAVI în acest moment.
M.O.: La modul general, principalele noastre produse și servicii astăzi sunt: tractoarele forestiere, accesoriile forestiere, tractoarele agricole, accesoriile agricole, piesele de schimb și consumabilele pentru industria forestieră și cea agricolă, distribuția de motoare diesel și de generatoare de curent electric foarte performante, construite de liderii mondiali în aceste domenii.
Q: Ce rezultate are Centrul de Cercetare iFOR, deschis anul trecut pe platforma IRUM?
M.O.: Activitatea iFOR este una de a dezvolta și îmbunătăți produse într-o piață care se află într-o continuă evoluție. O condiție necesară este, de asemenea, actualizarea în permanență a tehnologiei, iar alături de un grup de inginerie de produs avem un grup de ingineri de proces și tehnologi ce desfășoară o activitate de proiectare și execuție de dispozitive, concomitent cu studierea ofertelor de utilaje mai performante pentru îmbunătățirea calității fabricației. În domeniul dezvoltării de produse, în 2016, IRUM a lansat versiunea de TAF cu clește TAF 2012 G, care vine să pună compania pe lista producătorilor care au această opțiune cerută în special pe piețele occidentale. O nouă versiune de Încărcător frontal (IFRON) a fost dezvoltată cu o cabină care oferă un confort sporit și o transmisie modernă, tip POWERSHIFT. Un funicular la care s-a adaptat o acționare hidrostatică este o reușită ce a depășit faza testelor și va fi prezentat operatorilor care utilizează această metodă de lucru. În colaborare cu producătorul de utilaje finlandez LOGSET am dezvoltat un utilaj de tip forwarder, de ultimă generație, special pentru piața din România. În ceea ce privește produsele noi, anul 2016 a adus o serie de noutăți și pe partea agricolă, unde, IRUM comercializează o serie de accesorii pentru tractoare agricole (pluguri, discuri, remorci agricole) sub brand propriu.
În permanență avem în vedere reacția clienților și desfășurăm activități de adaptare de accesorii preferate de aceștia. Tot o permanență în cadrul departamentului de proiectare sunt activitățile de îmbunătățire continuă a stilului de lucru, de creștere a calității proiectelor precum și de învățare continuă.
taf 2012(2)
Q: TAF-ul cu clește TAF 2012 G va fi deci vârful de lance la export?
M.O.: Utilajul TAF 2012 G cu clește vine să completeze gama de produse forestiere marca IRUM. Acest utilaj a fost special conceput pentru a putea răspunde cerințelor unor piețe externe precum Franța, Belgia, Luxemburg și Spania. Proiectul a fost derulat împreună cu partenerii noștri din aceste țări, îndeplinind astfel toate particularitățile specifice acestor piețe. TAF 2012 G vine cu o serie de echipamente noi care au rolul de a crește productivitatea și a-i spori eficiența de lucru pe teren accidentat. Cleștele, împreună cu suportul și brațul pe care este fixat, înlocuiește vechiul scut mobil vertical și are avantajul că poate ridica buștenii la o înălțime mai mare față de sol. În plus, funcția de rotire/pivotare a cleștelui în jurul propriului ax permite o manevrabilitate superioară a utilajului cu încărcătură, în virajele strânse de pe drumurile forestiere. Dat fiind faptul că buștenii vor fi transportați cu ajutorul cleștelui la o înălțime mai mare față de sol, decât în varianta cu scut mobil, va micșora suprafața de contact a buștenilor cu solul, ceea ce va conduce la un mod de exploatare mai ecologic al masei lemnoase. Sistemul hidraulic de forță a fost complet schimbat pentru a permite integrarea noilor funcții ale echipamentelor mai sus amintite. Toate funcțiile hidraulice sunt controlate prin intermediul unui Joystick fixat în suportul din partea dreaptă a scaunului. Singura funcție hidraulică rămasă neschimbată este lama față de voltare a buștenilor, însă controlul acesteia a fost înglobat în Joystick-ul amintit. De asemenea, pentru a putea asigura debitele necesare în sistemul hidraulic, pompa hidraulică a fost înlocuită cu o pompă de capacitate mult mai mare, 100 l/min în loc de 65 l/min. Acest nou sistem hidraulic a fost dezvoltat împreună cu o companie de renume mondial în domeniul echipamentelor hidraulice mobile. O altă îmbunătățire importantă la care s-a recurs a fost înlocuirea coloanei de volan cu una complet nouă, configurată special pentru acest utilaj. Această nouă coloană de volan este mai compactă, robustă și are înglobat un display electronic configurabil care permite afișarea tuturor parametrilor motorului, cutiei de viteze, sistemului hidraulic, sistemului de frânare etc. Dacă în varianta standard a utilajului TAF 2012 PS, troliul Uniforest joacă un rol definitoriu, în varianta noului utilaj TAF 2012 cu clește, troliul este utilizat doar pentru colectarea lemnelor, fapt ce conduce la o durată de viață mult mai mare (peste 50 %) atât a troliului cât și a echipamentelor și a cablurilor de tracțiune.
Deci, da, putem spune că utilajul TAF 2012 G este noua noastră vedetă, cu care atacăm piețele externe.
Q: Despre noile parteneriate externe ale grupului ce ne puteți spune?
M.O.: Anul 2016 mai aduce un produs important în curtea IRUM, dar și un nume de marcă între partenerii noștri – LOGSET – care se așază la masa noastră alături de Perkins, Atlas Copco, Caterpillar, Hattat, Belarus etc. Noul produs, dezvoltat împreună cu LOGSET, unul dintre cei mai mari producători de tractoare forestiere din lume, este un forwarder de ultimă generație care îmbină know-how-ul și experiența celor două companii pentru a aduce pe piața din România cel mai adecvat produs de acest tip. Utilajul este echipat cu echipamente de ultimă generație, oferind astfel cea mai înaltă calitate clientului final. Noul produs IRUM va fi lansat în cadrul zilelor Forestierului, în septembrie 2016. Pe lângă acest utilaj dezvoltat împreună, MAVIPROD a devenit dealer exclusiv în România al finlandezilor de la LOGSET. Pe lângă colaborările deja cunoscute, cu Perkins (unde suntem distribuitori unici și furnizori de service în România, Republica Moldova și Ungaria), Atlas Copco și Caterpillar (lideri mondiali în domeniile lor), Belarus și Hattat (2015) – producători de tractoare agricole – și, mai nou, LOGSET, grupul nostru mai este distribuitor unic în România al brandului Tajfun (din 2016) – producător de trolii forestiere, linii de tăiat și despicat lemne de foc; unic distribuitor național pentru Zanon (din 2016), producător important de despicatoare pentru lemne de foc; unic distribuitor în România al brandului Veriga (din 2015), producător de lanțuri antiderapante pentru autoturisme, camioane, utilaje industriale, forestiere, agricole. În cadrul Maviprod au fost dezvoltate și o serie de produse sub brand propriu – MAVI. Aceste produse sunt raportul perfect între calitatate și preț. Amintesc doar câteva produse proprii: cablu tracțiune forestier, anvelope, uleiuri.
Q: Ce înseamnă pentru grup parteneriatele cu Atlas Copco și Grupul Caterpillar?
M.O.: Anul 2015 a adus o nouă colaborare importantă pentru Maviprod, distribuția exclusivă în România a generatoarelor Atlas Copco. Atlas Copco este o companie suedeză specializată în soluții industriale, fiind unul dintre liderii mondiali în acest domeniu. Desigur că suntem foarte mândri că putem să ne asociem numele cu un astfel de brand. Produsele și serviciile furnizate de Atlas Copco cuprind de la echipamente de aer comprimat și gaz, generatoare electrice, echipamente de construcții și minerit, unelte industriale și sisteme de asamblare, până la închirieri și servicii de aftermarket aferente.
Pe partea de soluții energetice, MAVIPROD este onorată să lucreze cu unul dintre cele mai mari grupuri industriale din lume, Caterpillar, prin brandurile FG Wilson și Perkins. Caterpillar Inc. este o companie americană cu sediul în Peoria, Illinois, care produce echipament greu pentru construcții și industria minieră și motoare. Caterpillar este un important producător de motoare diesel și este cel mai mare fabricant de echipamente pentru minerit și construcții (buldozere și excavatoare) din lume. Din portofoliul de produse Caterpillar, MAVIPROD reprezintă grupul CAT pe partea de motoare diesel Perkins și grupuri electrogene FG Wilson. Relația MAVIPROD cu grupul Caterpillar începe în 2002 când compania noastră devine unic distribuitor Perkins în România. Ulterior, colaborarea MAVIPROD – Caterpillar se extinde prin preluarea atât de noi teritorii (Ungaria și Moldova) cât și prin mărirea portofoliului de branduri pe care MAVI le reprezintă (Perkins și FG Wilson).
Q: Cum participă grupul dvs. de firme la dezvoltarea comunității locale? Ce fel de acțiuni CSR derulați?
M.O.: Noi gândim că IRUM însăși este și un proiect social, nu doar unul de business. MAVIPROD și familia Oltean, în momentul când au decis achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni la IRUM, au avut ca scop, pe lângă dezvoltarea unei afaceri de succes, menținerea în viață a unei fabrici românești, cu o istorie de peste 40 de ani în acel moment. O uzină ce realiza un important produs românesc, într-o țară care este mereu în criză de produse autohtone. O uzină care dădea și dă de lucru la multe sute de familii dintr-o comunitate relativ mică. Desigur, derulăm anual proiecte de responsabilitate socială, dedicate familiilor angajaților noștri sau reghinenilor, dar nu dorim să facem publice sumele alocate acestor inițiative.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dedeman, pe piața fondurilor de investiții

Articolul următor

Record de pasageri pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share