Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministerul Agriculturii analizează măsuri de plafonare a prețului la produsele de bază

După gazele naturale, și unele alimentele ar putea avea prețuri plafonate. Potrivit unui document oficial, Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. În plus, Ministerul Agriculturii a sesizat la finalul lunii noiembrie Consiliul Concurenței cu privire la creșterea prețurilor produse de panificație și patiserie.

„Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum ar de Franța, pentru limitarea creșterii exagerate a prețurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piața națională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar, scrie g4media.ro.

Ministerul Agriculturii leagă acestă analiză de controalele efectuate de Direcția Monitorizare Inspecții Verificare și Control din cadrul MADR pe piața produselor de panificație și patiserie.

„Noi am monitorizat creșterile la produsele de panificație. Am constatat că prețul pâinii a crescut la raft cu 15-20%. Prețul franzelei a crescut de la 90 de bani la 1 leu sau de la 1 leu la 1 leu și 15-20 de bani”, a declarat pentru G4Media.ro un oficial din cadrul ministerului Agriculturii.

Potrivit sursei citate, Franța a adoptat în octombrie, din a doua încercare, o nouă lege a agriculturii, care își propune să rezolve dezechilibrul de putere apărut în lanțul de aprovizionare. Potrivit Le Figaro, fostul ministrul francez pentru alimentație și agricultură, Stéphane Travert, în mandatul căruia a fost inițiat proiectul de lege, a declarat în repetate rânduri că prin noul act normativ se urmărește oferirea unui preț echitabil agricultorilor pentru produsele lor. Astfel, noua lege prevede că baza pentru construirea prețurilor o vor reprezenta costurile de producție pe care le înregistrează agricultorii.

De asemenea, noua lege interzice supermarketurilor să mai facă discounturi mai mari de 34%, dar și să vândă un produs la un preț mai mic decât costul plătit furnizorului plus 10%. Unii retailerii au avertizat că actul normativ ar putea aduce scumpiri de până la 10% la circa 3.000 de produse, potrivit Reuters, lucru negat în repetate rânduri de autoritățile franceze. Aplicarea noii legi a fost amânată ca urmare a protestelor violente ale „vestelor galbene”, francezi nemulțumiți de creșterea costului vieții, scriu jurnaliștii de la Reuters.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

RobotX Hunedoara a castigat aurul la olimpiada mondiala de robotica

Articolul următor

Pălinca din Satu Mare, pe lista produselor pentru atestare de UE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share