Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Misiune economică în Iordania, organizată la Cluj, sub patronajul Casei Regale a României

Consiliul Judetean Cluj a gazduit marti o intalnire de lucru in cadrul careia au fost analizate o serie de aspecte referitoare la organizarea unei misiuni economice in Iordania. Beneficiind de patronajul Casei Regale a Romaniei, misiunea succeda celor deja organizate cu succes in Republica Moldova si Germania. La sedinta desfasurata la sediul forului administrativ judetean au participat, alaturi de vicepresedintele Vakar Istvan si de conducerea Asociatiei ClujToday – organizatoare a misiunii, reprezentanti ai diferitelor companii private din judetul Cluj interesate sa dezvolte afaceri in lumea araba si ai clusterelor specializate in domeniul agro-alimentar, IT si al energiilor regenerabile.
„Imi doresc ca un numar cat mai mare de agenti economici din judet sa se alature echipei care tocmai se formeaza, in asa fel incat sa putem prezenta iordanienilor cele mai bune produse si servicii clujene. Clujul poate fi pentru iordanieni o buna poarta de intrare pe piata Uniunii Europene in timp ce ei pot facilita accesul companiilor romanesti la procesul de reconstructie a Siriei si Irakului” a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan.
Misiunea va avea loc in perioada 16-20 aprilie a.c., la Amman si va incuraja intalniri directe intre companiile iordaniene si posibilii investitori din Romania. Importanta ei e data de faptul ca Iordania este o tara care, desi este situata intr-o regiune afectata de conflicte, este extrem de stabila si cu o crestere economica constanta. Totodata, miza misiunii economice e data inclusiv de faptul ca Regatul Hasemit poate constitui o poarta de intrare pe pietele de mare anvergura din zona precum Arabia Saudita, Irak si Siria.
In ceea ce priveste interesul iordanienilor pentru colaborarea cu operatorii economici romani, unul dintre principalele domenii de colaborare avute in vedere este agricultura, respectiv exporturile romanesti de cereale, animale vii si carne, dar si importul de legume si fructe iordaniene, cel putin pe durata sezonului rece, cand producatorii interni nu au recolte. Totodata, este avut in vedere si exportul pe piata iordaniana de produse alimentare procesate – ulei de floarea soarelui, branzeturi, conserve de legume, fructe, carne si preparate din carne. In acelasi timp, prezinta interes pentru firmele iordaniene industria farmaceutica veterinara romaneasca. De altfel, industria farmaceutica sau para-farmaceutica iordaniana – produse obtinute din minerale din Marea Moarta – este extrem de dezvoltata, circa 70% din productie fiind destinata exportului.
Avand in vedere faptul ca firmele iordaniene specializate in IT sunt cele mai dezvoltate din regiune si peste doua treimi din web-site-urile in limba araba sunt create si administrate de companii iordaniene, sectorul IT constituie un alt segment de interes pentru colaborarea bilaterala. In acest context, Iordania poate constitui o sursa de forta de munca inalt calificata la un pret accesibil pentru firmele romanesti iar prin demararea de colaborari cu firmele iordaniene de profil se poate ajunge la proiecte comune destinate tertelor piete, in special tarilor din Golf, cu care firmele din Regatul Hasemit au relatii stranse.
Turismul este un alt domeniu de interes, avand in vedere faptul ca in Regatul Hasemit exista o multitudine de atractii turistice, de la celebra Petra sau Wady Rum la cele religioase – Locul botezului Mantuitorului, Locul taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Mausoleul Sfantului Gheorghe, Muntele Nebo si chiar cea mai veche biserica din lume, precum si Marea Moarta sau Marea Rosie unde clima permite concedii in afara sezonului estival de la noi.
Nu in ultimul rand, domeniul energetic se afla pe lista posibilelor domenii de cooperare romano-iordaniene, cu atat mai mult cu cat mare parte din reteaua electrica nationala a Iordaniei a fost construita de societati romanesti iar reputatia lucratorilor romani este una excelenta. Iordania este interesata de energia electrica obtinuta din resurse regenerabile – energie solara si eoliana, pe care o dezvolta masiv, astfel ca firmele romanesti ar putea fi implicate in acest proces de extindere a surselor de energie regenerabila. Avantajele sunt legate de ofertarea unui pret de aproximativ trei ori mai mic decat pretul practicat in Europa dar si de clima, numarul de zile insorite fiind foarte mare in comparatie cu cel din regiunea noastra.
Sursa foto: otnemea.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centru de afaceri în locul Pieței Cetate din Oradea, în valoare totală de 7,7 milioane euro

Articolul următor

Credit de dezvoltare pentru fermieri, impozit zero pe terenurile lucrate și 264 mil. de euro pentru revitalizarea liceelor agricole

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share