Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muncitori din Ungaria pentru fabricile din Arad

Mai mulți primari arădeni își dau mâna cu omologi din Ungaria pentru a găsi soluții de transfer al forței de muncă în fabricile din Arad.
Criza forței de muncă, tot mai accentuată în județul Arad, și-ar putea găsi rezolvare printr-o cooperare cu autoritățile de peste granite, scrie aradon.ro. În estul Ungariei, rata șomajului este foarte ridicată, iar din această cauză tinerii migrează spre vest. Ar rămâne în satele și orașele lor dacă ar avea de lucru, pentru că fabricile din Arad nu mai găsesc muncitori disponibili în județ.
În momentul de față, sute de salariați ai fabricilor din jurul Aradului sunt cazați în moteluri, pensiuni și locuințe private pentru că au fost aduși din alte județe ale țării, precum Hunedoara, Mehedinți sau Dolj. Investitorii alocă fonduri importante pentru cazarea lor și au cerut sprijinul autorităților pentru a se găsi soluții în vederea transferului de forță de muncă din localități ungare aflate lângă granița cu România, de unde se poate face naveta.
O primă întâlnire între primari arădeni și din județul vecin Bekes va avea loc săptămâna viitoare, în orașul Pecica, potrivit sursei citate. Orașul se confruntă de mult cu problema forței de muncă. Șomajul este sub 2%, iar din cei 12.000 de locuitori, peste 7.000 sunt angajați în fabricile locale sau cele de la marginea municipiului Arad.
Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, spune că printre subiectele ce vor fi discutate la întâlnirea primarilor români și unguri se numără modernizarea infrastructurii rutiere, necesară pentru a se facilita naveta muncitorilor din țara vecină spre fabricile din județul nostru.
Consiliul Județean a depus deja proiecte în valoare de 13 milioane de euro pentru obținerea de fonduri europene, vizând modernizarea a 60 de kilometri de drumuri din zona de graniță, precum Nădlac-Peregu Mare, Pecica-Turnu, Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor sau Socodor-Nădab. Aceste drumuri ar crea un culoar rutier mai scurt între Nădlac și orașul Chișineu-Criș, fiind, de asemenea, o variantă pentru circulația aglomerată de pe DN7 și DN79.
Potrivit autorităților, șomajul în județul Arad este mai mic de 2%, iar în municipiul Arad este sub 1%. Sunt printre cele mai mici cifre din Europa, ceea ce face ca Aradul să fie în top la ofertele de muncă. În această perioadă, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă există aproape 2.000 de locuri de muncă disponibile, majoritatea în fabrici de componente auto sau de textile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Banca Transilvania şi-a majorat capitalul social cu 695 milioane lei

Articolul următor

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share