Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oare să mai sperăm?

S-a adunat, sper, destul de multă experiență și informații despre cum ar trebui să funcționeze o economie, o companie, un proiect major de dezvoltare sectorială, despre relații comerciale, despre piață, produse și vânzarea lor. Deja foarte mulți români lucrează/au lucrat prin țările occidentale, unii chiar în poziții manageriale de top, numeroși tineri au urmat cursuri universitare la școli prestigioase din Anglia, Germania, Franța, SUA, Italia, Belgia, Austria etc., unde au putut constata/învăța cum funcționează societatea și economia capitalistă.
Printre primele învățăminte trebuie să fi fost faptul că modernizarea infrastructurii de transport este vitală pentru dezvoltarea economică a unei zone. Chiar și din istorie am învățat cu toții că civilizația Imperiului Roman s-a putut extinde nu atât datorită bravilor legionari, cât, mai ales, a vestitelor drumuri care străbăteau provinciile, de-a lungul și în jurul cărora înflorea comerțul și economia. Ca să nu mai pomenim de celebrul drum al mătăsii. Și în spațiul românesc, modernizarea țării în a doua jumătate a secolului al 19-lea s-a făcut construindu-se drumuri și căi ferate. Este limpede că o rețea bine gândită de autostrăzi care să traverseze România ar genera dezvoltare economică. Vedem deja asta chiar și pe cele câteva bucăți de autostradă operaționale la noi în țară. Nu este deloc limpede, ba chiar e tulbure de tot, de ce nu se pot face aceste autostrăzi? De ce în 30 de ani, abia s-au dat în folosință câteva sute de kilometri de autostradă? Pentru orice guvernare care ar fi implementat un plan, realizabil, de autostrăzi și drumuri, beneficiile politice ar fi de necontestat. Iar conectivitatea cu exteriorul ar însemna enorm de mult. Și totuși, oare mai putem spera?
Ca și altădată, toate speranțele să avem drumuri par a fi depășite deja. Se vorbește de automobilul electric, de mașina autonomă, ba chiar de mașini care vor circula prin aer. În ritmul ăsta de dezvoltare a tehnologiei și științelor asociate povestea asta pare să prindă contur tot mai mult. Pe când vom avea noi drumuri bune pe pământ (dacă le vom avea vreodată!), lumea va zbura peste noi. Abia atunci noi ne vom mândri cu autostrăzile, și vom arăta cu degetul la șoselele de asfalt dărăpănate ale celorlalți.
Cu toate astea, avem o șansă colosală, similară cu cea pe care am fructificat-o mult mai bine acum o sută și ceva de ani. Generațiile noi. Cei care cresc în alt spirit. Care au luat contact și au trăit și pe alte meleaguri. Ei sunt cei care acumulează experiențe noi. Dar veni-vor ei încoace?
Să sperăm…!
Nicolae POP

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Perspective și trenduri în sectoarele Retail și FMCG

Articolul următor

Sibiu: Se va lansa o monedă locală sibiană pentru plata în restaurante

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Destinația #RoMixedUse 2024

#RoMixedUse2024  Aceasta este prima, singura și cea mai extinsă analiză a proiectelor mixed-use, la nivel național, din România,…
Citeste mai mult

Reinventarea

În ediția aceasta a revistei Transilvania Business avem multe povești frumoase despre investitori și investiții, portrete de lideri…
Citeste mai mult

ENERGIE VIE ÎNTRU DIPLOMAȚIE DEMNĂ

Vești bune dinspre SUA. Avem un orizont de timp clar definit pentru ridicarea vizelor pentru români. Vom putea…
Citeste mai mult

Nu mai merge: lasă că merge și așa!

Revista Transilvania Business a promovat, de-a lungul celor 13 ani trecuți de prezență în peisajul publicațiilor din România,…
Citeste mai mult

Austeritatea, doar pentru căței

Au curs valuri de cerneală de când Ministerul Finanțelor și, implicit, Guvernul României s-au gândit să acopere găurile…
Citeste mai mult

Investiții verzi. Exaltare vs. realism

În contextul volatilității, al creșterilor de prețuri de pe piața energiei, dar și al deschiderii a numeroase linii…
Citeste mai mult

Viața socială a statuilor

În viața unui oraș și a unei comunități, statuile și monumentele marchează spațiul public ca semne și simboluri.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share