Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea: Parcul Industrial I va avea un centru de servicii

În luna aprilie 2017 Agenția de Dezvoltare Locală Oradea va lansa licitația pentru identificarea unui investitor care să construiască centrul de servicii din Parcul Industrial I situat pe Calea Borșului. Caietul de sarcini va fi supus aprobării Consiliului Local Oradea în ședința din 30 martie 2017, urmând ca licitația să fie lansată în prima parte a lunii aprilie.
Centrul de servicii va avea o grădiniță, agenții de bănci și bancomate, ghișee de poștă și curierat, magazin alimentar, un restaurant și alte facilități care vor deservi angajații din parcul industrial. Terenul pe care va fi construit centrul are o suprafață de 8232 de metri pătrați, iar prețul acestuia pornește de la 9,5 euro/mp.
Potrivit estimărilor, lucrările vor începe în primăvara anului 2018. Contractul se va încheia pe o perioadă de 25 de ani iar condițiile minime obligatorii prevăzute pentru accesul investitorilor în parcul industrial sunt suma investită să fie minimum 70 de euro/m psi gradul de ocupare al terenului să fie de minimum 20%.
Potrivit informațiilor obținute de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea în Parcul Industrial I există aproape 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani, și 130 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. 93% dintre companiile chestionate consideră oportună amenajarea unei grădinițe în cadrul centrului de servicii din Parcul Industrial I.
În acest moment în Parcul Industrial I își desfășoară activitatea 42 de rezidenți care totalizează 4700 de angajați și investiții în valoare de 231 de milioane de euro.
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea mai are în plan construirea unui ansamblu de locuințe în apropierea Parcului Industrial I pentru angajații companiilor care își desfășoară activitatea în această zonă. De asemenea, se are în vedere construirea unui alt centru de servicii și în Parcul Industrial II de pe strada Ogorului.
“Evoluția pe care a cunoscut-o parcul industrial în Oradea reiese foarte bine din imaginile pe care le deținem de acum 8 ani de zile, când Parcul Industrial I era doar o suprafață de 128 ha de teren aflat în paragină. Acum, la sfârșitul anului 2016 avem deja trei titluri de parc industrial pentru cele trei amplasamente: Calea Borșului – Parcul Industrial I în suprafață de 130,02 ha, pe str. Ogorului – Parcul Industrial II în suprafață de 83,5 ha și pe str. Uzinelor – Parcul Industrial III cu o suprafață de 15 ha. Totalul investițiilor private atrase în parcurile industriale este de 285 de milioane de euro”, a spus Delia Ungur, directorul ADLO, în cadrul unei conferințe de presă.
Investiţii totale de peste 40 milioane de euro atrase în 2016
În anul 2016 au fost atribuite prin licitații 4,10 hectare teren către 12 companii românești, valoarea totală a investiţiilor asumate fiind de 10.105.000 lei, iar investițiile mari atrase prin negociere directă au o valoare totală de 39 milioane de euro, acestea urmând să genereze un număr de 360 de locuri de muncă.
În ceea ce privește infrastructura de utilități, în Parcul Industrial I, aceasta a fost finalizată în proporție de 100%, în Parcul Industrial II pe suprafața de 24 de hectare ocupată de rezidenți infrastructura de utilități a fost finalizată în proporție tot de 100%, iar în Parcul Industrial III au fost introduse rețelele de alimentare cu apă și canalizare menajeră și a fost demarată investiția pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a rezidenților.
Gradul de ocupare a parcelelor se reflectă în următoarele procente: Parcul Industrial I – 100%, Parcul Industrial II – 25% (aproape 100% înainte de extindere) și Parcul Industrial III – 80%.
În ceea ce privește veniturile încasate de municipiul Oradea de la rezidenții parcurilor industriale, acestea se prezintă astfel: 4.565.700 lei – venituri din vânzarea terenurilor; 130.065 lei din dividende; 593.255.04 lei – venituri din taxa de autorizație de construcție și 7.142.097, 36 lei venituri din impozitul pe salariile angajaților companiilor din parcurile industriale.
Totodată, ADLO a avut un rol major în reînființarea școlii profresionale și a Campusului Tehnic Traian Vuia, coordonând proiectul și fiind liantul între mediul de afaceri, Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean și unitățile de învățământ. În prezent, la școala profesională sunt înscriși 162 de elevi la 10 specializări. Aceștia primesc o bursă de 200 lei/lună de la Ministerul Educației și încă 200 lei/lună de la companiile la care fac practică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Germania, cel mai important partener economic al României

Articolul următor

BT şi-a bugetat dublarea investiţiilor în 2017

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share