Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orașul în care companiile private investesc peste un milion de euro pentru a-l face primul ”SMART City” din România

Alba Iulia ar urma să devină, la finalul anului 2018, primul ”smart city” din România în care pe parcursul a doi ani companiile private investesc peste un milion de euro, testând peste 100 de soluții inteligente.
Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia, a declarat, într-un interviu publicat de ziarulunirea, că prin implementarea proiectului pilot ”Alba Iulia Smart City 2018”, municipalitatea beneficiază, între altele, de internet în spații publice, servicii medicale în care 14 medici răspund non-stop la telefon și dau sfaturi, aplicații prin intermediul cărora cetățenii pot trimite sesizări în timp real, în vreme ce pe partea de educație 18 instituții de învățământ au primit tablete, iar elevii și părinții vor avea acces gratuit la informațiile școlare.
Pe stâlpi s-au montat leduri care au scăzut consumul, în vreme ce aerul este monitorizat, iar oamenii se pot orienta să-și cumpere locuințe în cartiere mai puțin poluate. De asemenea, s-au găsit soluții inteligente și pentru mediul de afaceri.
Despre soluțiile inteligente care s-au implementat în Alba Iulia și cum ajută ele comunitatea și turiștii
”Avem 14 proiecte semnate cu Orange: WiFi de foarte bună calitate, securizat şi gratuit în zonele de interes din oraș – gară, autogară, Cetatea Alba Carolina; autobuze echipate cu WiFi gratuit securizat şi senzori de monitorizare a calității aerului (oricine poate verifica parametrii pe uradmonitor.com/alba), un portal captiv special creat pentru internetul din autobuze, unde derulăm mini-sondaje de interes general, aplicația e-AlbaIulia – un foarte bun ghid virtual pentru turiştii care vin la noi, dar prin care putem trimite şi mesaje de interes cetățenesc. De aceea, îndemnăm oamenii care sunt familiarizați cu telefoanele inteligente să o descarce şi să o folosească. Tot Orange a montat până acum 145 de beaconi (din 250, diferența este rezervată pentru unitățile HoReCa, pe care vrem să le promovăm prin intermediul aplicației) care funcționează, pe tehnologie bluetooth, cu aplicația e-AlbaIulia. De asemenea, avem platformă care se numește City Analytics și pe care se pot vedea date legate de aglomerările urbane, de trafic, de oameni care vin şi ies din Alba Iulia, câți au folosit internetul gratuit etc.
Tot cu Orange avem 101 de leduri noi pe 101 de stâlpi de iluminat inteligent, care au demonstrat că tehnologia folosita reduce cu aproape 50% consumul de curent. Pe acești 100 de stâlpi sunt montate 100 de echipamente de LoRaWAN (rețea de transmisie date pe frecvențe joase, care colectează date din senzori și le transmit într-un centru de colectare date și comandă). Avem în implementare, acum, cu același partener 50 de contoare inteligente pentru consumul de apă din oraș. Tot cu Orange am organizat, în 8-9 aprilie 2017, primul hackathon din Alba Iulia – un concurs-maraton de dezvoltare şi prezentare de soluții inteligente dedicat specialiștilor şi pasionaților de tehnologie. Pentru implicarea civică, avem aplicația de mobil Civic Alert, cu care cetățeanul poate face sesizări către primărie direct cu telefonul mobil. Pe partea de educație, avem implementată, cu Orange, o soluție de catalog digital în două mari colegii din Alba Iulia: HCC şi Colegiul Economic. Toată infrastructura digitală Orange este securizată cu ajutorul soluției BIS (Business Internet Security), furnizată de către aceeași companie.
În parteneriatul cu ClujIT Cluster am implementat 4 proiecte: PEDITEL, un serviciu medical prin telefon (1791) dedicat părinților cu copii de vârste mici şi mijlocii. Serviciul are în componență 14 medici specialiști care răspund non-stop la telefon şi dau sfaturi medicale gratuite oricui are nevoie. Avem apoi aplicația şi platforma Donez450, care se adresează donatorilor de sânge. Altă platformă implementată se numește OKEY şi este dedicată firmelor mici şi mijlocii, pentru a le facilita tot ceea ce înseamnă bază de clienți, facturare, registru de casă etc. Platforma a fost implementată după organizarea primului eveniment de educație și dezvoltare antreprenorială – „E OKEY să fii antreprenor în Alba Iulia”, în 21 noiembrie anul trecut. De asemenea, tot prin ClujIT avem aplicația de implicare civică CityHealth, cu ajutorul căreia cetățenii pot trimite sesizări în timp real către primărie cu ajutorul telefonului mobil.
Avem un partenerial cu Telekom, ale căror soluții de clasă digitală au fost implementate în 18 școli din Alba Iulia, în decembrie anul trecut. 690 de tablete de ultimă generație au fost date profesorilor pentru a putea folosi în mod profesional platforma digitală de catalog online.
Aş aminti tot aici, la soluții implementate, studiul Siemens – „Smart Cities Research” – „The Business Case for Smart Cities: Alba Iulia”, în care a fost analizat potențialul de investiții al orașului şi impactul pe care l-ar putea avea acestea asupra economiei şi vieţii oamenilor. Alba Iulia a făcut echipă, în acest studiu, cu Londra, Bruxelles, Aberdeen şi Kartal, un cartier din Istanbul.
Pe partea de iluminat inteligent, mai avem parteneriate implementate cu Schreder şi Philips.
Din parteneriatul cu Euro Jobs a rezultat, până acum, un tur virtual de prezentare a Cetății Alba Carolina, pe care vom începe să îl promovăm în următoarea perioadă. Se lucrează deja în cadrul aceluiași parteneriat la o scanare 3D a orașului.
Cu start-up-urile locale: cu FastOrder s-a reuşit introducerea aplicaţiei într-un număr de restaurante, iar cu WhiteCityCode se lucrează acum la implementarea unei soluţii de comunicare direct, de pe site-ul www.apulum.ro, între albaiulieni şi primărie şi care se numeşte Chat Piper.
În parteneriatul cu Direct One, am instalat peste 60 de senzori inductivi de parcare pe Bulevardul Transilvaniei.
Ca să avem o comunicare constantă şi coerentă în ceea ce privește dezvoltarea Alba Iuliei pe linia de oraş inteligent, lucrăm intens, împreună cu partenerii noștri de la CivicTech – membrii în trecut în GovItHub, la dezvoltarea primei platforme de smart city din România şi, totodată, primul proiect de date deschise – open data – din ţară. În prima fază a proiectului, vom lansa, la începutul lui martie a.c., site-ul de prezentare a tuturor soluțiilor, impactului și rezultatelor acestora.”, a declarant Nicolaie Moldovan, cu privire la proiectele implementate în Alba Iulia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Georgică Cornu, reales Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș

Articolul următor

Oradea: O nouă etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare, investiție de 32 mil. euro, fonduri comunitare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share