Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Programul de Burse Schweighofer: 8000 de lei anual pentru un student în anul universitar 2017/2018

*24 de studenți sprijiniți în proiecte de cercetare

Viitorii profesioniști în industria lemnului au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea aptitudinilor de cercetare și inovare, dar și de recunoaștere a eforturilor depuse și de validare a cunoștințelor deja acumulate. De aceea, compania Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare investitor Greenfield din industria de prelucrare a lemnului din România și partener al instituțiilor de învățământ, oferă burse lunare studenților cu rezultate remarcabile în domeniul silviculturii și ingineriei lemnului.

În anul universitar 2017-2018 au fost oferite 24 de burse, distribuite între cele mai prestigioase centre universitare de profil din România. Fiecare bursă a avut o valoare totală de 8.000 de lei pentru întregul an universitar.
Câştigătorii burselor au fost desemnați în urma unui concurs desfășurat simultan în toate universitățile partenere, care a cuprins o probă teoretică şi una practică, cu ajutorul comisiilor formate din profesorii facultăților de profil.

Bursele Schweighofer (2017-2018) au fost repartizate în mod egal la: Facultatea de Silvicultură – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Ingineria Lemnului – Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere – Universitatea Transilvania din Brașov și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Programul de burse și-a propus să fie un sprijin în dezvoltarea viitoarelor generații, prin încurajarea dezvoltării spiritului critic, a capacității de analiză și înțelegerii ample a evoluțiilor sectorului de către viitoarele generații de specialiști, să aducă la un loc mediul universitar, companii și experți (schimbul de idei între diferite grupuri aduce beneficii mutuale pe termen lung), să construiască o platformă de networking pentru specialiști din mediul universitar și profesioniștii din industrie și ceilalți factori interesați.

Proiecte de cercetare

Ediția din acest an universitar a Burselor Schweighofer a adus, ca element de noutate, implicarea directă a bursierilor în proiecte de cercetare concrete. Pe parcursul anului universitar, aceștia au studiat și au redactat o lucrare pe o temă de actualitate, prezentând rezultatele cercetării în mai multe etape (workshopuri).
Temele alese de tinerii cercetători au vizat aspecte diferite ale silviculturii și industriei lemnului, precum: Metode de determinare a volumului lemnului; Evoluția prețului lemnului; Sisteme de certificare a managementului forestier; Cercetări experimentale privind calitățile materialelor folosite în industria lemnului.

Workshopuri interactive

În cadrul unor workshopuri interactive, studenții au prezentat, în primăvară, stadiul actual al cunoștințelor, demersurile și pașii parcurși în dezvoltarea proiectelor. Au fost organizate astfel trei workshopuri: în 3 martie, la Cluj-Napoca – anul IV de studii, în 10 martie, la Brașov – anul III de studii + Ingineria Lemnului și în 17 martie, la Suceava – programul de master. Au fost încurajate dezbaterile pe subiectele abordate și specialiști au împărtășit expertiza lor. La finalul anului universitar, toți studenții au prezentat proiectele realizate în cadrul workshopului care a avut loc pe 14 iulie, la Cluj-Napoca.

În cadrul acestuia au fost prezentate următoarele proiecte și concluziile acestora: Tehnologii moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor, realizate de studenții Andronache Eduard Titi, Barbă Cosmin Marian; Ciceu Gabriel, Moldovan Paul Andrei; Beleaua Florin, Florea Adrian, Studiu comparativ privind evoluția prețului lemnului de rășinoase în România și în țările UE – Iuga Anamaria; Bratu Mihai Adrian; Dănilă Alin Andrei, Studiu privind evoluția sistemelor de certificare forestieră din România – Sîngeorzan Steluța Maria; Dogaru Nicolae; Corjin Mihai Alexandru, Circulația materialelor lemnoase: analiza reglementărilor actuale și propuneri de îmbunătățire – Leșan Ilarie, Știrbu Marian Ionuț; Iorga Maria, Nicolae Mădălin; Todorescu Vlad, Zaharia Dragoș, Comportamentul panelului în condiții variabile de mediu – Pavel Alexandru Gabriel, Evaluarea comportării panelului în condiții de mediu variabile în camera climatică – Cristea Dan Alin, Comportamentul panelului în condiții variabile de mediu în funcție de tehnologia de acoperire – Nedelcu Ruxandra, Evaluarea comportamentului la foc a panelului cu diferite structuri/materiale de acoperire – Munteanu Dragoș Valentin, Alternative la furnirele africane – Zăhărăchescu Andrea, Studiu comporativ privind rezistențele mecanice ale diferitelor materiale (MDF; HDF; PAL; OSB; etc.) – Baraboi Dan Radu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Banca Transilvania, UiPath și Druid - parteneriat pentru inovație

Articolul următor

Începe construirea celui de-al V-lea Parc Industrial Tetarom în Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share