Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Romgaz va extinde depozitul de la Sărmăşel și va construi unul nou la Fălticeni, cu fonduri europene

Romgaz urmăreşte construirea unui nou depozit de gaze în Moldova, în zona Fălticeni, precum şi extinderea actualului depozit de la Sărmăşel, investiţii pentru care a solicitat fonduri europene, a declarat, ieri, Vlad Pavlovschi, director de dezvoltare afaceri din cadrul “Romgaz”, prezent la o conferinţă pe teme energetice, potrivit Agerpres.
“Noul depozit din Moldova ar urma să aibă un volum de lucru de 200 de milioane de metri cubi pe ciclu, o capacitate de injecţie de 1,4 milioane de metri cubi pe zi şi o capacitate de extracţie de 2 milioane de metri cubi pe zi. Investiţiile necesare sunt forajele de sonde noi, modernizarea sondelor vechi şi facilităţi de colectare, condiţionare, comprimare şi măsurare fiscală a gazelor şi realizarea unui stoc inactiv de gaze”, a arătat Pavlovschi.
În ceea ce priveşte depozitul de la Sărmăşel, judeţul Mureş, proiectul prevede creşterea capacităţii de la 900 de milioane de metri cubi pe ciclu la 1,55 miliarde de metri cubi, majorarea capacităţii de injecţie de la 6 la 10 milioane de metri cubi pe zi şi creşterea capacităţii de extracţie de la 8 la 12 milioane de metri cubi pe zi.
“Cele două proiecte au fost propuse pentru a fi evaluate din punctul de vedere al eligibilităţii pe lista III a Proiectelor de interes Comun pentru Comisia Europeană, iar decizia se va lua până la finele acestui an”, a precizat reprezentantul Romgaz.
“La capitolul beneficii specifice, noul depozit din Moldova va avea o influenţă directă asupra ţărilor vecine ale Comunităţii Energetice Europene, Republica Moldova şi Ucraina, cu impact transfrontalier asupra Bulgariei şi Ungariei, datorită degrevării capacităţilor de înmagazinare din sudul României, îmbunătăţind astfel flexibilitatea rămasă a infrastructurii de înmagazinare din România. Totodată, noul depozit contribuie la susţinerea infrastructurii care conectează ţara la o nouă sursă de gaze, cum sunt descoperirile din Marea Neagră, şi va contribui la siguranţa în aprovizionare a unei zone din nord-estul României cu deficit de aprovizionare”, a mai apreciat Pavlovschi.
Potrivit acestuia, investiţiile necesare pentru cele două proiecte vor fi calculate în urma unor studii de fezabilitate care vor fi finanţate din bani europeni, dacă aceste proiecte vor fi aprobate de Comisia Europeană pe lista celor eligibile de interes comun.
Romgaz operează şase depozite pe teritoriul ţării noastre, cu o capacitate totală de lucru de 2,92 miliarde de metri cubi, şi deţine un pachet de 41% din operatorul “Depomureş” (capacitate de 0,30 miliarde de metri cubi), în asociere cu “Engie”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Japonezii de la Roki, cu clienți precum General Motors, Nissan şi Mazda, deschid o fabrică la Arad

Articolul următor

Compania Jidvei a premiat câștigătorii Festivalului Național de Folclor „Strugurele de aur”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share