Sucurile probiotice “BY-PRO GUT” sunt rezultatul muncii unei echipe de cercetători din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMVCN), Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. Dr . Octavian Fodor” din Cluj-Napoca (IRGHOF) şi Centrul de Cercetare si Inovare Agroalimentară (CENCIRA).
Cercetările s-au desfăşurat în perioada 2014 – 2017, în cadrul unui proiect finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Scopul proiectului FOOD-PROFIT a fost de a dezvolta o nouă generație de băuturi funcționale probiotice prin utilizarea de reziduuri agro-alimentare, bacterii probiotice microîncapsulate/granulate şi îmbuteliere în recipiente inteligente cu eliberare controlată. În cadrul acestui proiect, coordonat de USAMVCN, funcționalitatea băuturilor probiotice a fost testată de IRGHOF, atât pe subiecți sănătoși cât și pe subiecți cu afecțiuni gastrointestinale, iar CENCIRA a dezvoltat două tipuri de băuturi probiotice: BY-PRO GUT cu suc de mere și morcovi și BY-PRO GUT cu suc de struguri negri si sfeclă.
Băuturile probiotice au fost obținute prin valorificarea unor reziduuri din industria alimentară, respectiv coji și pulpa de mere, morcovi, struguri negri și sfeclă și adăugarea de microcapsule cu bacterii probiotice (Lactobacillus plantarum) pentru a avea efect pozitiv asupra sănătății gastrointestinale.
Evenimentul de lansare a sucurilor se va desfășura săptămâna viitoare.
Citește și:
La mulți ani, Oradea! Mii de orădeni s-au bucurat de evenimentele din centrul orașului
Mii de orădeni, de la cei mai mici până la cei mai mari, cu steaguri tricolore în mâni…
20 aprilie 2024
Băile Felix, pe locul întâi în preferințele turiștilor pentru minivacanța de 1 Mai
Stațiunea Băile Felix depășește stațiunile de pe litoralul românesc și alte stațiuni din România în funcție de numărul…
20 aprilie 2024
Asocierea Precon Transilvania – Citadina 98 va construi Parcul Industrial Ștei
Vineri, 19 aprilie, a fost desemnat constructorul pentru execuția lucrărilor la Parcul de Specializare Inteligentă din Ștei. După…
20 aprilie 2024
Mediciniștii clujeni scot proiecte europene la foc automat
Modernizarea și reabilitarea clădirii Anatomia pe fonduri nerambursabile presupune o investiție de 11 milioane de euro. “Clădirea Anatomia…
19 aprilie 2024
Startup-urile se pot înscrie în Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”
Circa două săptămâni mai la dispoziție startup-urile pentru a depunere cerere de înscriere în Incubatorul de afaceri ,,Cresc…
19 aprilie 2024
PORR Construct toarnă asfalt pe Centura Oșorhei. Stadiul lucrărilor: 65-68%
Vineri, 19 aprilie, a început turnarea primului strat de asfalt pe Centura Oșorhei, la capătul dinspre Oradea. Stadiul…
19 aprilie 2024
Fagura anunță lansarea noii sale identități vizuale, parte a strategiei de brand și de repoziționare construite împreună cu echipa de consultanți de la Brandocracy
Fagura, platforma de investiții alternative în finanțarea antreprenorilor, marchează o nouă etapă în parcursul său, dezvăluind o identitate…
19 aprilie 2024
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tehnologiile promițătoare
Proiectul CapTTict vizează creșterea capacităților tehnologice în domeniul IT&C în țările europene. Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a început…
19 aprilie 2024