Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TM | Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani

Inovație, creativitate, excelență – toate acestea definesc Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), singura instituție de învățământ superior din vestul României clasată în prima categorie valorică din țară, aceea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea Politehnica Timișoara a fost desemnată, în 2015, cea mai transparentă instituție de învățământ superior din România – în urma studiului realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.
Inovația, creativitatea și excelența au caracterizat și evenimentul organizat de Universitatea Politehnica Timișoara cu prilejul celebrării celor 95 de ani de la semnarea decretului regal de înființare – ”Dies Academicus 2015”.
La 11 noiembrie 1920, regele Ferdinand I semna decretul prin care se puneau bazele primei instituții de învățământ superior din vestul țării, iar, după aproape un secol, universitatea a devenit pol de dezvoltare, instituție de cercetare avansată și educație, recunoscută la nivel mondial.
Săptămâna 9-13 noiembrie 2015 a însemnat acțiuni prin care au fost marcate cele mai importante momente din istoria și evoluția Universității Politehnica Timișoara, acțiuni la care au participat Înalt Prea Sfinția Sa, Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, autorități centrale și locale, profesori universitari din țară și străinătate, reprezentanții partenerilor din mediul economic și social, precum și întreg corpul didactic al instituției de învățământ superior și studenți.
”Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă un magnet pentru dezvoltarea României și nu numai și este apreciată ca atare. Ne-am bucurat și am fost onorați să îi avem alături pe toți cei care au contribuit, într-o formă sau alta, la ceea ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ei sunt cei care vor contribui la ceea ce va deveni această instituție de învățământ superior”, a declarat Rectorul UPT, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban.
Ziua Porţilor Deschise la Universitatea Politehnica Timişoara
Rectoratul, facultăţile UPT, laboratoarele şi centrele de cercetare sunt doar câteva din obiectivele ce au fost vizitate de sute de timişoreni dornici să vadă cum arată cea mai performantă universitate din vestul ţării.
Cu prilejul marcării a 95 de ani de existenţă, Politehnica Timişoara a deschis porţile a 95 de puncte de interes ce fac parte din ansamblul universitar. Cei prezenţi în prima zi a evenimentelor aniversare au putut vedea cea mai frumoasă sală Art Nouveau din zonă, Sala Senatului Politehnicii, în Palatul Lloyd din centrul Timișoarei.
De asemenea, vizitatorii au participat la experimente de fizică şi la discuţii cu specialiști în fenomene fizice, în Parcul Rozelor, la Experimentarium TM. A mai fost prezentat publicului primul calculator realizat într-o universitate românească, MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara 1).Cu ajutorul dispozitivului au fost făcute calculele necesare pentru barajul Vidraru și pavilionul RomExpo din Capitală.
Nu în ultimul rând, în cel mai nou obiectiv inaugurat al Politehnicii, Biblioteca, au fost expuse 95 dintre cele mai vechi cărți din patrimoniu – cu publicații apărute începând cu anul 1798. Tot la bibliotecă au putut fi admirate primele 95 de cursuri scrise de profesorii Politehnicii.
Ziua performanței studențești și a parteneriatului
95 de studenţi şi 95 de parteneri economici ai Universităţii Politehnica Timişoara au fost premiaţi de conducerea instituţiei în cadrul unei ceremonii de recunoaştere a performanţei. Tinerii care învaţă la UPT şi care s-au remarcat prin rezultatele lor au fost recompensaţi de instituţia de învăţământ superior, la moment participând şi companiile din vestul ţării, cu care Politehnica are încheiate mai multe colaborări.
“Așteptările noastre în zonă sunt de a descoperi oameni care au talent, pasiune și de a le dezvolta această pasiune în continuare, de a contribui în industria automotive globală. Compania noastră împreună cu alte companii a sprijinit premierea a 95 de studenți. Îi susținem în calea spre progres”, a spus Gelu Murariu, director general al Hella România.
Acţiunea de premiere a celor mai buni studenţi de la cele zece facultăţi a fost un semn de recunoaştere a muncii şi dedicaţiei lor, a rezultatelor atât în plan intern, cât şi extern şi care au adus prestigiu universităţii.
95 de companii din Timișoara au fost, de asemenea, premiate pentru susținerea performanței de la Universitatea Politehnica.
95 de ani de excelenţă academică – Universitatea Politehnica Timişoara
Punctul culminant al aniversării celor 95 de ani de la înfiinţarea Universităţii Politehnica Timişoara a reunit oficiali din toată ţara şi reprezentanţi ai mediului academic şi economic. La ceremonia festivă au participat aproximativ o sută de invitaţi din ţară şi străinătate, iar mesaje de felicitare pentru UPT au venit și din partea preşedintelui Klaus Iohannis – prin vocea consilierului pentru educaţie, Ligia Deca, şi de la Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Şedinţa din Sala Senatului UPT, care a durat 95 de minute, a reprezentat un prilej de aducere aminte şi omagiere a celor 95 de ani de la înfiinţarea universităţii ce a contribuit la conturarea imaginii municipiului de pe Bega.
Ziua a continuat cu inaugurarea expozitiei „UPT. 95 de secvenţe” – o expoziţie ce a surprins viaţa universitară a Politehnicii în 95 de ipostaze. Acţiunile de miercuri, 11 noiembrie, dedicate celor 95 de ani de la înfiinţarea instituţiei s-au încheiat cu două lansări de carte: Coleta De Sabata, „UPT – Oameni, Idei, Fapte” şi Mihai Botescu, „Ambient Arhitectural”.
Celebrarea Anului Internațional al Luminii la Timișoara
Universitatea Politehnica Timişoara a continuat seria evenimentelor aniversare cu o manifestare ştiinţifică şi tehnologică dedicată Anului Internațional al Luminii (International Year of Light – IYL 2015). Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care, în urmă cu 131 de ani, Timişoara devenea primul oraş iluminat electric din Europa. La Universitatea Politehnica Timişoara, evenimentul a fost marcat printr-o expoziţie tematică, cu cinci secţiuni: ştiinţă, comunicaţii, energie solară, industrie şi artă.
Evenimentul marca UPT, dedicat Anului Internațional al Luminii, a cuprins workshop-uri precum şi o expoziţie care cuprinde planșe laseri ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei; corpuri de iluminat auto – Elba SA; prototipuri de corpuri de iluminat realizate de studenții de la Facultatea de Arhitectură şi expoziție interactivă ”Light in a box”.
Printre cei care au luat cuvântul în cadrul manifestărilor festive se numără academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei şi manager al proiectului ELI în România, managerul general al companiei Continental România, Christian von Albrichsfeld şi managerul general al ELBA, Bogdan Cocian.
De asemenea, cei prezenţi au putut admira o proiecţie 3D pe faţada clădirii Facultăţii de Arhitectură.
Ziua performanței sportive în Politehnică
Universitatea Politehnica Timișoara nu ar fi ceea ce este astăzi fără sport. Întreaga zi de vineri, 13 noiembrie, a fost dedicată activităților sportive – finale ale campionatelor de fotbal, tenis și baschet între echipele universității, expoziția ”95 de ani de performanță sportivă în Politehnică” dar și o lansare de carte dedicată handbalului timișorean. ”95 pentru Poli” a fost acțiunea care a încheiat săptămâna dedicată Universității Politehnica Timișoara și care a implicat studenți și cadre didactice. Fiecare a contribuit simbolic și a alergat o tură de stadion.
Manifestarea ”Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani” – a conturat ceea ce înseamnă această instituție de învățământ superior și a evidențiat aportul pe care îl are în viața economică, socială, culturală și sportivă a Timișoarei și a României.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SJ | Pseudofabulă cu neîmpliniri

Articolul următor

SB | Un adevăr cu ochii deschişi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share