Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Orașul Alba Iulia beneficiază de cele mai multe proiecte inteligente, devansând Bucureștiul, Iașiul, Timișoara sau Clujul.
Programul-pilot “Harta Proiectelor Smart City”, lansat de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), monitorizează proiectele propuse de autorităţi pentru tranziţia către oraşe inteligente. În prima etapă programul prezintă localizarea proiectelor de tip “smart city”, pe teritoriul ţării, precum şi informaţii despre acestea.
Conform reprezentanţilor ARSCM, harta este actualizată constant cu informaţiile obţinute de la autorităţile locale.
În cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului în curs, programul va prezenta analize detaliate de la cei care implementează aceste proiecte, dar mai ales exemple de bună practică. “«Harta Proiectelor Smart City» este un instrument util, pus la dispoziţie gratuit de către ARSCM, important atât pentru autorităţile abilitate, ca să-şi prezinte soluţiile către cea mai importantă comunitate smart, cât şi pentru prezentarea proiectelor cu grad crescut de replicabilitate”, au subliniat sursele citate.
Printre proiectele analizate se află “Sistemul de monitorizare a traficului şi alte soluţii inteligente”, “Iluminatul Inteligent”, “Monitorizarea calităţii aerului”, “Monitorizarea consumului de apă şi pierderile din reţea”, “Soluţia pentru analiza şi raportarea veniturilor bugetare”, “Soluţia de barometru public ce permite consultarea locuitorilor municipiului pe diverse teme”, “Aplicaţia pentru programare online a căsătoriilor, respectiv Integrarea sistemului de Dispecerat cu alte soluţii mobile de raportare a incidentelor”.
Cele mai multe proiecte smart city, respectiv 59, au fost înregistrate la primăria Alba-Iulia, companiile interesate de dezvoltarea acestui tip de proiecte în zona Alba fiind Orange România, Siemens, Microsoft România, Schreder.
Printre obiectivele care se au în vedere în respectiva regiune se numără monitorizarea traficului, iluminatul Inteligent, monitorizarea calităţii aerului, monitorizarea consumului de apă şi pierderilor din reţea, securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, hotspoturile Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice, soluţia de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii, o platformă turistică integrată, serviciul de închiriere biciclete electrice etc.
Primăria Sibiu este o altă autoritate locală care urmăreşte dezvoltarea unui oraş inteligent, aceasta anunţând un număr de 8 proiecte smart, depuse de ANRE şi Tursib. Acestea vizează contoarele inteligente şi măsurarea inteligentă, automatizările de reţea şi aplicaţii Smart Grid, transportul cu vehiculele electrice, integrarea regenerabilelor, sistemele de stocare a energiei, iluminatul public eficient, tehnicile pentru creşterea informării consumatorilor privind con¬sumul de energie, staţiile de încăr¬care a maşinilor electrice.
Şapte proiecte smart city au fost anunţate în Cluj-Napoca, acestea prevăzând:
– Smart Parking;
– Energie Regenerabilă;
– Relaţia cetăţean-primărie;
– Energie şi mediu;
– IT&C;
– Staţii de încărcare a maşinilor electrice.
Cinci proiecte similare (smart parking, mobilitate, IT&C, relaţia primărie-cetăţean, contoare cu citire la distanţă) ar urma să fie implementate în Oradea, companiile care s-au arătat interesate fiind Tpark, Arobs Track GPS, Info Park IT, Compania de Apă Oradea.
Câte patru proiecte au fost anunţate de primăriile Braşov, respectiv Timişoara.
În proiectele de la Braşov (smart parking, iluminat inteligent, staţie pentru încărcarea maşinilor electrice, trecere de pietoni inteligentă) este interesată să participe compania Tpark, în timp ce, la Timişoara, societăţile care şi-au manifestat interesul sunt ZTE, Orange România, Continental AQUATIM. Aici, proiectele smart city au ca obiective smart parking-ul, IT&C, staţiile de încărcare a maşinilor electrice, contoarele cu citire la distanţă.
Siemens România şi ELBA vor să meargă în Reşiţa, care a anunţat două proiecte smart city, pentru managementul inteligent al traficului şi pentru soluţii de iluminat inteligent.
Harta Proiectelor Smart City poate fi consultată aici.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Colliers International îl recrutează pe Sebastian Dragomir pentru coordonarea departamentului de birouri

Articolul următor

Anvelopa cu numarul 200 de milioane, produsă de Continental Anvelope Timisoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share