Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a demarat un program de producţie, pentru piaţa locală, a unor produse create în laboratoarele universităţii, sub o marcă proprie.
Primul produs dintr-o serie din care vor face parte şi alte alimente, care va ajunge în magazine chiar de marţi, este un iaurt produs din lapte de la Staţiunea Didactică Experimentală din Cojocna, din cadrul USAMV, al cărui proces de fabricaţie este controlat de specialiştii universităţii.
“Gourmeticus Academicum are în vedere exploatarea şi vânzarea unor produse 100 la sută naturale, care provin de pe linia de producţie a USAMV Cluj-Napoca. Laptele provine dintr-o fermă a universităţii, amprenta de carbon în cazul acestor produse este foarte scăzută, pentru că implică chiar numai transportul laptelui de la fermă până la staţiile pilot. Este un proiect pe care noi ni-l dorim de foarte multă vreme pe piaţă, pentru ca oamenii să se bucure de acest iaurt, care va fi comercializat cu ajutorul IMM-ului pe care universitatea l-a dezvoltat şi am înţeles că preţul este de 1,5 lei, ceea ce este accesibil, pentru că excludem distribuitorii”, a explicat Dan Vodnar, prorectorul USAMV şi unul dintre coordonatorii ştiinţifici ai proiectului, potrivit Agerpres.
Produsul se vinde deja în trei magazine ale universităţii şi are, potrivit creatorilor lui, “un gust ca pe vremuri”.
În acest proiect sunt incluşi şi studenţii, care în acest fel iau parte nu doar la procesul ştiinţific şi de fabricaţie, dar înţeleg şi aspecte legate de rigorile comercializării unui produs alimentar.
“Studenţii din anii II şi III au, anual, două săptămâni de practică pe care trebuie să le facă aici, în staţiile pilot. Noi ambalăm iaurtul. De la 08,00 începe producţia şi durează până la 14,00, când se termină şi igienizarea. Iaurtul este foarte bun, are un gust dulce-acrişor, un gust aromat”, a spus George Timiş, student al USAMV.
Potrivit USAMV, Gourmeticus Academicum a apărut ca răspuns la nevoile comunităţii de a avea acces la produse sănătoase, locale şi de calitate superioară, precum şi o trasabilitate controlată.
Iaurtul este făcut din lapte crud de vacă, care este preîncălzit la 50-65 grade, omogenizat, pasteurizat la 90-95 grade timp de 20-30 minute, după care este răcit la 45-48 grade şi se însămânţează cu culturi starter de bacterii lactice. Are un conţinut de grăsime de 3% şi se distribuie în pahare de 200 de grame. Este vândut în magazinele din incinta USAMV la preţul de 1,5 lei paharul.
Citește și:
Un pod pietonal și ciclist va traversa Crișul Repede în zona Hotelului Hilton
În ultimii 13 ani în Oradea au fost construite patru poduri peste Crișul Repede destinate circulației auto: Podul…
25 aprilie 2024
Co-fondatorul Shazam, Dhiraj Mukherjee, speaker principal la Bucharest Tech Week
Pionier al industriei tech, Mukherjee va prezenta noi perspective despre reinventarea afacerilor în cadrul Bucharest Tech Week 2024, care…
25 aprilie 2024
Cinci echipe studențești, calificate în finala Digital AgriChallenge
Concursul național destinat studenților a ajuns la final, iar după etapa de selecție, jurizarea va avea loc la…
25 aprilie 2024
Clujul se asociază cu opt localități pentru trenul metropolitan
10 milioane de euro urmează să fie alocați din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții. Consiliul Județean…
25 aprilie 2024
Ambasadorul Finlandei în România laudă Oradea pentru dezvoltare
Primarul Oradiei, Florin Birta, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au primit joi, 25 aprilie 2024, vizita…
25 aprilie 2024
DEER predă energetica viitoarelor generații
3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
25 aprilie 2024
Bogdan Maioreanu: Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine
După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis…
25 aprilie 2024
Brandberry a creionat identitatea Țării Silvaniei
Consiliul Județean (CJ) Sălaj și consultantul de dezvoltare strategică Brandberry au organizat o dezbatere publică pentru prezentarea, în…
25 aprilie 2024