Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

​Sala polivalentă din Oradea, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii

Sala polivalentă de la Oradea, cu peste 5.000 locuri, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii, va fi gata în toamna anului 2020. Anunţul a fost făcut vineri de şefa CNI, Manuela Pătrăşcoiu, aflată în vizită în judeţul Bihor. Lucrările la investiţia de 75 milioane lei au început în luna noiembrie.

Directorul CNI, Manuela Pătrăşcoiu, a prezentat proiectul sălii polivalente de la Oradea, care se va ridica pe fostul amplasament al Pieţei Obor. La conferinţa de presă, ea a fost însoţită de prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, Doru Valentin Ducan, director adjunct la CNI, Ion Erbaşu şi Mircea Toader din partea firmei Erbaşu Construcţii şi Marius Dejescu, din partea firmei Trameco, scrie cisana.ro.

Pătrăşcoiu a menţionat că aceasta este cea mai mare sală de sport pe care CNI o finanţează, fiind, totodată, prima de acest gen ce va fi construită în România. „Sala polivalentă de la Oradea este cea mai mare sală pe care o realizăm. Am semnat şi la Constanţa documentele pentru un proiect similar şi vom semna şi pentru alte localităţi. La baza acestor investiţii a stat un studiu de fezabilitate tip, care va fi adaptat la fiecare locaţie. Probabil soluţia arhitecturală ar putea fi diferită, dar funcţionalitatea va fi aceeaşi”, a declarat şefa CNI. Sala de la Oradea va avea o suprafaţă construită la sol de 9.539,80 mp şi o suprafață construită desfășurată de 17.091.50 mp. Construcţia va avea parter şi două etaje, valoarea lucrărilor fiind de 75 milioane lei. Finanţarea este asigurată de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin CNI, cu o cofinanţare de la bugetul Oradiei. Directorul CNI a menţionat că sala va putea fi folosită pentru competiţii naţionale, europene şi mondiale de handbal, baschet şi volei, cu excepţia finalelor de campionat mondial. Mircea Toader, reprezentant al firmei Erbaşu Construcţii, firmă care este liderul asocierii care va realiza construcţia, a menţionat că la parterul imobilului vor fi amenajate o sală de antrenament şi sala principală, care va avea tribune demontabile şi va fi realizată la standarde europene. Vor fi amenajate 5.265 locuri pentru spectatori la evenimentele sportive, iar pentru spectacole locurile pot fi suplimentate până la 7.224.

La etajul I va fi amenjată zona de circulaţie, alimentaţie publică şi tribune, iar etajul II va fi destinat zonei VIP, tot aici fiind amenajate cafenele şi studiouri TV. Toader a precizat că pentru încălzirea sălii polivalente de la Oradea va fi folosită apa geotermală. De asemenea, va fi instalată o baterie de panouri fotovoltaice care vor asigura energie electrică pentru iluminatul exterior. În exterior vor fi amenajate locuri de parcare şi o zonă de promenadă. Lucrările au demarat în luna noiembrie, în prezent făcându-se excavaţii. Potrivit lui Ion Erbaşu, lucrările se vor derula şi pe perioada iernii, în funcţie de vreme.

În altă ordine de idei, şefa CNI a anunţat că instituţia pe care o conduce intenţionează să finanţeze construcţia unor cămine studenţeşti în campusul Universităţii din Oradea, numărul total de locuri avute în vedere fiind 800. Pătrăşcoiu a afirmat că, în prezent, acest proiect se află în faza de aprobare a documentaţiei. Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, consideră că, în aceste condiţii, căminul pe care municipalitatea orădeană inetnţionează să-l construiască pentru Universitate nu-şi mai are rostul. Pe de altă parte Manuela Pătrăşconiu a afirmat că, până acum, CNI a finalizat 57 de investiţii la nivelul judeţului Bihor – săli de sport, canalizare şi apă, reabilitare termică etc, în lucru fiind realizarea a două sisteme de alimentare cu apă, sala polivalentă din Oradea, aşezăminte culturale şi săli de sport. Totodată, vineri a fost semnat, la Săcueni, contractul de finanţare pentru reabilitarea Casei de Cultură din oraş. Valoarea investiţiei este de 3,9 milioane lei, termenul de execuţie fiind de 16 luni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Iulian Rusu, românul care a creat pâinea viitorului. Alimentul creat de el a luat aurul la un salon de inventică din Italia

Articolul următor

Profesorul Mircea Miclea despre viitorul educației și pieței muncii: elevii vor avea nevoie de 4 meta-competențe, vor apărea domenii de neimaginat și vor dispărea profesii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share