Importate Real Estate

Piata spatiilor comerciale din Bucuresti creste cu 100.000 mp

Stocul de centre comerciale moderne din București va crește cu peste 100.000 mp până la finalul anului, prin livrarea a două proiecte în zona de est a Capitalei. Pe lângă această suprafață, Colliers International estimează că în Capitală mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni.

 

Odată cu livrarea centrului comercial ParkLake Plaza, stocul actual de spații comerciale moderne în București va crește de la 1,06 milioane mp la 1,13 milioane mp, ceea ce înseamnă că stocul de centre comerciale la mia de locuitori din zona metropolitană va ajunge la aproximativ 452 mp, fiind mult în urma mediei orașelor mari din regiune. Până la finalul anului, în București, urmează a fi livrat și centrul comercial Veranda Mall, amplasat în zona Bucur Obor.

 

„Pe baza calculelor interne ale Colliers, luând în calcul evoluția puterii de cumpărare și ritmul de creștere a consumului în următorii ani, estimăm că piața va mai putea absorbi în următorii ani aproximativ 200.000 mp suprafață închiriabilă, din care centrele comerciale anunțate spre livrare în București anul acesta însumează circa 100.000 mp”, a declarat Liana Dumitru, Director Asociat în cadrul departamentului de retail al Colliers International. „Astfel, considerăm că în afara proiectelor livrate în acest an, în București mai este loc pentru încă un centru comercial de mari dimensiuni”, a adăugat Liana Dumitru.

 

Livrarea noului mall ParkLake Plaza va pune presiune pe zona de est a Bucureștiului, unde cu mai puțin de 18 luni în urmă a fost livrat un alt centru comercial de mari dimensiuni, Mega Mall. Zona de est a Bucureștiului va fi acoperită până la sfârșitul anului de patru centre comerciale moderne, Mega Mall, ParkLake Plaza, București Mall și Veranda Mall, amplasate pe o rază de cinci- șase km.

 

“Este greu de estimat impactul pe care noile livrări anunțate anul acesta îl vor avea asupra proiectelor existente, însă cu siguranță modul de operare, flexibilitatea și adaptabilitatea la nevoile consumatorului, precum și o comunicare constantă cu acesta, vor fi decisive pentru succesul pe termen lung al fiecărui centru comercial. De asemenea, conceptele noi de shopping și de divertisment cu care fiecare centru va veni în întâmpinarea consumatorilor, pot spori atractivitatea fiecărui proiect, durata vizitelor și preferința consumatorilor în favoarea unuia sau a altui centru comercial”, a încheiat Liana Dumitru.

 

În ceea ce privește evolutia chiriilor de bază pe termen scurt, nu ne așteptăm la schimbări majore, cu toate că livrarea unui nou proiect de mari dimensiuni poate influența performanța retailerilor, în special a celor deja prezenți în centrele existente din estul Capitalei, care se va reflecta implicit în chiria procentuală.

 

Conform datelor Colliers International, în 2015, majoritatea retailerilor internaționali prezenți pe piața din România au înregistrat în 2015 creșteri între 10 – 20% ale volumelor de vânzări, și estimăm că în 2016 această tendință va continua.

 

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani. Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, pe Facebook si LinkedIn.

Related posts

Platforma Europeană de consiliere în materie de investiţii

Transilvania Business

BIAS 2016 – sambata 30 iulie

Incepe Transylvania Horse Show, a sasea editie

Braşov: Horaţiu Ţepeş (Bilka Steel) vrea să cumpere fosta platformă Rulmentul

Stefana Muresan

Logistic and commercial hub in Moldova, best deal: 14 ha of land with buildings and utilities near Barlad Ring Road, close to the highway corridor towards Albita Customs

Ionut Oprea

C&W Echinox: Trei companii de IT au închiriat 6.500 mp de spaţii de birouri în Cluj

Stefana Muresan

Ce ar trebui să știi despre campania „Te răcorești și reîmpădurești”

Stefana Muresan

Apartamente mai scumpe în marile orașe ale Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Globalworth to become the sole owner of the Green Court Bucharest Campus  

Ionut Oprea

Ford a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova

redactia

TC Capital lansează proiectul Hyperion Towers

Ionut Oprea

Top manufacturers, logistics, related industries celebrate industry success in Warsaw

Ligia Voro

CBRE este consultantul Spaces în tranzacția de închiriere a celui mai mare centru din România

redactia

Dunwell: Un nou record pe piața imobiliară

Stefana Muresan

Revenirea la birou: Măsurile luate în clădirea Vox Technology Park din Timișoara

Papuc Irina

21 de soluţii inteligente de la Cluj IT Cluster pentru Alba Iulia Smart City 2018

Stefana Muresan

Timișoara: Încep lucrările pe șantierul ISHO

Stefana Muresan

Festival du Chocolat – pilon de referință pentru industria ciocolateriei

THE MARK office building successfully let

redactia

Se extinde proiectul ISHO din Timişoara, cu două blocuri turn şi o sală de expoziţii

Robert Bloancă

Peste 10% din creșterea economică s-a datorat fondurilor europene

Directorul financiar si legislatia vamala – 5 dovezi ale unui mariaj reusit

Transilvania Business

Locatarii etapei a treia a proiectului Blue Residence, propria aplicație Smart Home

Stefana Muresan

Firma de consultanță BearingPoint atinge un nou vârf în 2015 la nivel european

Leave a Comment