Agricultura

APIA a demarat plata subvențiilor în sectorul zootehnic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat luni autorizarea la plată a fermierilor care au solicitat ajutoare naționale tranzitorii (ANTZ) și sprijinul cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, plafonul total alocat celor șapte scheme de sprijin fiind de circa 311,6 milioane de euro, respectiv 1,387 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al APIA, fermierii vor primi 108,9 milioane euro (485,38 milioane de lei) prin schema decuplată de producție în sectorul carne (ANTB), ceea ce înseamnă o subvenție de 92,4 euro pe cap de animal (411,75 lei) pentru 1,178 milioane de capete.
Pentru schema decuplată de producție în sectorul laptelui (ANTB), fermierii vor primi 25,9 milioane de euro (115,49 milioane de lei), iar cuantumul va fi 19,2 euro/cap de animal (85,56 lei) pentru 1,35 milioane de capete.
De asemenea, crescătorii de animale vor primi 54,6 milioane de euro (243,57 milioane de lei) pentru schema cuplată de producție, speciile ovine și caprine (ANTOC), respectiv o subvenție de 5,59 euro (24,92 lei pe cap de animal).
APIA va mai acorda subvenții pe sprijinul cuplat categoria bivolițe de lapte (SCZ) în valoare totală de 1,4 milioane de euro (6,23 milioane de lei) și un cuantum de 186,7 euro (831,69 lei pe cap de animal); pe SCZ — sprijin cuplat speciile ovine/caprine în sumă totală de 28 de milioane de euro (124,7 milioane de lei) și 27 euro (120,5 lei pe cap de animal); pe SCZ — sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne și metișii acestora — 11,025 milioane de euro (49,102 milioane de lei) — 690,6 euro (3.075 de lei pe cap de animal); SCZ — sprijin cuplat categoria vaci de lapte — 81,49 milioane de euro (362,97 milioane de lei), respectiv 732,87 euro, respectiv 3.264,02 lei pe cap de animal).
Banii vor intra în conturile fermierilor în cel mult trei zile.
Plata ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.
Potrivit APIA, plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii și cele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic se acordă cu respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute în actele normative aprobate.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, joi, că subvențiile agricole au fost acordate anul acesta începând cu 23 februarie, pentru prima dată în România.
“Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvențiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în termen. Am operaționalizat sistemul de prelucrare și procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanțelor în contul APIA printr-o colaborare perfectă între cele două ministere. (…) Așa se face că, pentru prima dată în România, acordăm subvențiile începând cu data de 23 februarie anul acesta. (…) La această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 euro”, a declarat Daea, la începutul ședinței de Guvern.
El a precizat că acordarea subvențiilor pentru zootehnie începe pe 10 martie, dar termenul a fost devansat cu patru zile.
“Anul trecut, aceste subvenții s-au dat în iunie, iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. E un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care îl ducem la îndeplinire”, a adăugat ministrul.

Related posts

Cercetarea agricolă, partener al afacerilor durabile pentru membrii Federației Naționale PRO AGRO

redactia

Produs de Cluj are finalul de sezon la Iași

Nora Dumitrescu

Tinerii fermieri vor primi gratis până la 50 ha de teren

Nora Dumitrescu

1.800 de români pleacă la muncă în Germania de la Cluj

Nora Dumitrescu

„Cel mai lung mic din lume” – record de Ziua Națională a României

Traian Dan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Corteva Agriscience promite tehnologie

Ligia Voro

Autorităţile judeţene din Timiş dau cinci milioane de euro pentru ridicarea unui centru de colectare a legumelor şi fructelor

Robert Bloancă

Exporturile de vin, în creștere cu 22%

Stefana Muresan

MADR: 328.716,05 euro – buget pentru plata fermierilor

Stefana Muresan

Fonduri europene de până la 80.000 de euro pentru inovare în domeniul acvaculturii

Stefana Muresan

Ministerul Agriculturii către fermieri: Completați declarația pe propria răspundere și continuați activitatea

Ion Surdu

Ziua fermierilor Holland Dairy House

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din Moldova

redactia

Companii românești, la cel mai mare târg agricol din lume

Stefana Muresan

Marțian Vasile Roșca, crescătorul de Angus de la poalele Călimanilor

Stefana Muresan

Producătorul vinurilor LILIAC (Batoș-Lechința) pregătește facilități de cazare în vie

Stefana Muresan

Noul ministru al agriculturii vrea să desființeze Casa de Comerț Unirea

Nora Dumitrescu

Vinurile de Buziaș și Silagiu, promovate de VINVEST la Târgul de Turism al României

Stefana Muresan

Jidvei lansează cea de-a V-a ediție a campaniei „Must de la Jidvei”  

Ligia Voro

Ștefan-Radu Oprea: ”Trebuie să ne promovăm nu doar produsele, ci și valorile”

Stefana Muresan

Fazakas Miklós, exemplu pentru legumicultorii mureşeni

Stefana Muresan

După ce au preluat Agricost Insula Mare a Brăilei, arabii de la Al-Dahra au pus ochii pe o fermă emblematică din țară. Livrează laptele către Danone

redactia

Vânzări în creștere pentru Villa Vinèa

Ligia Voro

Investitorii din agricultură și silvicultură, chemați să dezbată Ghidul pentru finanțarea infrastructurii de irigații

Ion Surdu

Leave a Comment