Agricultura

APIA a demarat plata subvențiilor în sectorul zootehnic

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat luni autorizarea la plată a fermierilor care au solicitat ajutoare naționale tranzitorii (ANTZ) și sprijinul cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, plafonul total alocat celor șapte scheme de sprijin fiind de circa 311,6 milioane de euro, respectiv 1,387 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al APIA, fermierii vor primi 108,9 milioane euro (485,38 milioane de lei) prin schema decuplată de producție în sectorul carne (ANTB), ceea ce înseamnă o subvenție de 92,4 euro pe cap de animal (411,75 lei) pentru 1,178 milioane de capete.
Pentru schema decuplată de producție în sectorul laptelui (ANTB), fermierii vor primi 25,9 milioane de euro (115,49 milioane de lei), iar cuantumul va fi 19,2 euro/cap de animal (85,56 lei) pentru 1,35 milioane de capete.
De asemenea, crescătorii de animale vor primi 54,6 milioane de euro (243,57 milioane de lei) pentru schema cuplată de producție, speciile ovine și caprine (ANTOC), respectiv o subvenție de 5,59 euro (24,92 lei pe cap de animal).
APIA va mai acorda subvenții pe sprijinul cuplat categoria bivolițe de lapte (SCZ) în valoare totală de 1,4 milioane de euro (6,23 milioane de lei) și un cuantum de 186,7 euro (831,69 lei pe cap de animal); pe SCZ — sprijin cuplat speciile ovine/caprine în sumă totală de 28 de milioane de euro (124,7 milioane de lei) și 27 euro (120,5 lei pe cap de animal); pe SCZ — sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne și metișii acestora — 11,025 milioane de euro (49,102 milioane de lei) — 690,6 euro (3.075 de lei pe cap de animal); SCZ — sprijin cuplat categoria vaci de lapte — 81,49 milioane de euro (362,97 milioane de lei), respectiv 732,87 euro, respectiv 3.264,02 lei pe cap de animal).
Banii vor intra în conturile fermierilor în cel mult trei zile.
Plata ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.
Potrivit APIA, plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii și cele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic se acordă cu respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute în actele normative aprobate.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, joi, că subvențiile agricole au fost acordate anul acesta începând cu 23 februarie, pentru prima dată în România.
“Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvențiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în termen. Am operaționalizat sistemul de prelucrare și procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanțelor în contul APIA printr-o colaborare perfectă între cele două ministere. (…) Așa se face că, pentru prima dată în România, acordăm subvențiile începând cu data de 23 februarie anul acesta. (…) La această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 euro”, a declarat Daea, la începutul ședinței de Guvern.
El a precizat că acordarea subvențiilor pentru zootehnie începe pe 10 martie, dar termenul a fost devansat cu patru zile.
“Anul trecut, aceste subvenții s-au dat în iunie, iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. E un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care îl ducem la îndeplinire”, a adăugat ministrul.

Related posts

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Stefana Muresan

Parteneriat strategic între Federația Națională PRO AGRO și Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni

Stefana Muresan

Ziua Fermierului RAGT, la cea de-a VI-a ediție la Chețani

redactia

Trei noi oportunități de finanțare europeană pentru agricultori în luna iunie: 57 de milioane de euro disponibili

Ion Surdu

Sapte ani de la primul targ Produs de Cluj, marcati la Dej

Stefana Muresan

Inima.bio, primul brand Bio românesc care reprezintă mai mulţi producători locali

Stefana Muresan

Guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar, care va achiziţiona şi distribui produse agricole la nivel naţional

redactia

Porumbul ocupă primul loc în culturile de primăvară în agricultura din Timiş

Robert Bloancă

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Stefana Muresan

AgriPlanta-RomAgroTec 2019

Stefana Muresan

Cea mai mare plantație de goji din Europa se află în Satu Mare

Stefana Muresan

 Pădurea JYSK la Roșia Montană – o miniplanetă verde  

Ligia Voro

Ferma Recea Cristur: “Suntem refuzați de supermarketuri”

Nora Dumitrescu

Vinurile de Buziaș și Silagiu, promovate de VINVEST la Târgul de Turism al României

Stefana Muresan

Măsuri de finanţare prin PNDR 2014-2020

Stefana Muresan

FOTO: Fermierii campioni la porumb din județele Arad și Bihor

Ligia Voro

Seceta afectează culturile de toamnă și pune în pericol semănatul culturilor de primăvară

Ligia Voro

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, in Europa

Ligia Voro

Hrana sustenabilă este o responsabilitate comună: Transavia prezintă primul raport de sustenabilitate din industria alimentară, realizat de o companie cu capital 100% românesc

Nicolae Pop

România, locul trei în UE, în privința fermelor conduse de femei

redactia

Ministrul Agriculturii, la PRIA Gala Fermierilor Români la București, în 28 septembrie 2017

Stefana Muresan

A fost aprobat bugetul Programului Național Apicol pentru următorii 2 ani: 150,6 milioane lei

Ion Surdu

7 combine de ultima generație la Demo Show Moldova 2018

redactia

Doi investitori din Emirate și Iordania, 6 mil. euro într-o fermă de berbecuți din Biled

Stefana Muresan

Leave a Comment