România se clasează pe primele locuri în UE în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie, iar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Eurodeputatul Daniel Buda a vorbit cu oficialii Comisiei Europene despre cum poate ţara noastră să-şi dezvolte acest sector.
“România se clasează pe poziția 5 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie și pe locul 11 în lume. Astfel, România deține la momentul actual 180.000 de hectare cu viță-de-vie. Cu toate acestea, doar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Reprezentanți ai Asociației Producătorilor și Exporturilor de Vinuri semnalează faptul că, deși în România există un potențial remarcabil pentru cultivarea viței-de-vie, doar jumătate din suprafața existentă este deținută de marii producători sau de asociații de producători în comparație cu celelalte state europene în care această pondere este semnificativ mai mare. Mai mult, România exportă doar 4% din producția totală de vinuri, motiv pentru care ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în rândul statelor exportatoare de vin”, a afirmat eurodeputatul Daniel Buda.
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a adresat o solicitare Comisiei Europene, în care a cerut să i se comunice care sunt măsurile pe care instituţia le recomandă cu privire la creșterea standardelor de calitate şi care sunt recomandările Comisiei cu privire la dezvoltarea pieței în vederea stimulării vânzării acestui produs.
Daniel Buda, membru PPE, declară că a primit răspuns din partea Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, la solicitarea adresată, în care oficialul European arată că există mai multe posibilităţi prin care sectorul vitivinicol din ţara noastră poate să devină mai performant.
“Creșterea competitivității sectorului vitivinicol al UE este un obiectiv esențial al politicii agricole comune. Pentru a urmări obiectivul în cauză, Regulamentul (UE) nr. 1308/20131 prevede o serie de măsuri pe care statele membre le pot pune în aplicare prin intermediul programelor lor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol.
România alocă bugetul său disponibil unor măsuri care vizează transformarea sectorului vitivinicol național într-un sector mai competitiv și mai orientat spre export. În acest context, se acordă prioritate restructurării și reconversiei plantațiilor viticole. De asemenea, se pune accent puternic pe măsuri de promovare a vinurilor în țări terțe și pe campanii de informare în statele membre. Sunt finanțate și investiții în instalații și echipamente pentru producerea și comercializarea produselor vitivinicole.
În plus, pentru a spori perspectivele de comercializare a produselor viticole, statele membre pot acorda sprijin, prin intermediul măsurii de inovare, pentru investițiile tangibile sau intangibile care vizează dezvoltarea de noi produse, procedee și tehnologii. Programele de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020 pot sprijini la rândul lor investițiile în sectorul vitivinicol.
Complementaritatea cu programele naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol este definită la nivel național.Vinurile cu denumire de origine sau indicație geografică protejată, precum și vinurile pentru care se indică soiul de viță-de-vie sunt, de asemenea, eligibile pentru sprijin, în temeiul politicii Uniunii privind promovarea prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1144/20142”, a explicat Comisarul European Phil Hogan.
Citește și:
Degustarea de vară de la Mundus Vini a premiat din nou România
A 35-a ediție a Grand International Wine Award MUNDUS VINI s-a încheiat la începutul lunii septembrie. Cele mai…
6 septembrie 2024
BUCHAREST FOOD SUMMIT ediția a VII-a
BUCHAREST FOOD SUMMIT ediția a VII-a va avea loc în perioada 09-11 octombrie 2024. Considerat cel mai important…
6 septembrie 2024
Agromalim Arad 2024 fără animale
Pare ciudat, dar așa este. Cea de-a 34 ediția a Târgului Internațional de Agricultură Industrie Alimentară și Ambalaje,…
5 septembrie 2024
Punctele Gastronomice Locale își vor etala măiestria la Tulcea
Două evenimente dedicate consolidării Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România vor prinde viață la Tulcea, sub cupola Festivalului…
5 septembrie 2024
USAMV Cluj-Napoca aduce Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”,
Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – The power of human-animal interactions in…
4 septembrie 2024
Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
Ne aflăm în perioada optimă de semănat rapița, însă din cauza lipsei precipitațiilor în anumite zone ale țarii,…
4 septembrie 2024
România are 5 cărți nominalizate la Gourmand World Cookbook, cele mai bune titluri din ultimii 30 de ani
Pentru ediția aniversară a Gourmand Cookbook Awards ( THE BEST OF THE BEST GOURMAND AWARDS 30 YEARS), premii…
4 septembrie 2024
Secretele vinurilor HB Wine, dezvăluite de Marinela Ardelean – Wines of Romania
Marinela Ardelean – Wines of Romania – dezvăluie într-o filmare pe facebook și într-un podcast secretele vinurilor HB Wine,…
3 septembrie 2024