Agricultura

Demersuri pentru creșterea exporturilor viticultorilor români

Demersuri

România se clasează pe primele locuri în UE în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie, iar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Eurodeputatul Daniel Buda a vorbit cu oficialii Comisiei Europene despre cum poate ţara noastră să-şi dezvolte acest sector.
“România se clasează pe poziția 5 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie și pe locul 11 în lume. Astfel, România deține la momentul actual 180.000 de hectare cu viță-de-vie. Cu toate acestea, doar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Reprezentanți ai Asociației Producătorilor și Exporturilor de Vinuri semnalează faptul că, deși în România există un potențial remarcabil pentru cultivarea viței-de-vie, doar jumătate din suprafața existentă este deținută de marii producători sau de asociații de producători în comparație cu celelalte state europene în care această pondere este semnificativ mai mare. Mai mult, România exportă doar 4% din producția totală de vinuri, motiv pentru care ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în rândul statelor exportatoare de vin”, a afirmat eurodeputatul Daniel Buda.
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a adresat o solicitare Comisiei Europene, în care a cerut să i se comunice care sunt măsurile pe care instituţia le recomandă cu privire la creșterea standardelor de calitate şi care sunt recomandările Comisiei cu privire la dezvoltarea pieței în vederea stimulării vânzării acestui produs.
Daniel Buda, membru PPE, declară că a primit răspuns din partea Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, la solicitarea adresată, în care oficialul European arată că există mai multe posibilităţi prin care sectorul vitivinicol din ţara noastră poate să devină mai performant.
“Creșterea competitivității sectorului vitivinicol al UE este un obiectiv esențial al politicii agricole comune. Pentru a urmări obiectivul în cauză, Regulamentul (UE) nr. 1308/20131 prevede o serie de măsuri pe care statele membre le pot pune în aplicare prin intermediul programelor lor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol.
România alocă bugetul său disponibil unor măsuri care vizează transformarea sectorului vitivinicol național într-un sector mai competitiv și mai orientat spre export. În acest context, se acordă prioritate restructurării și reconversiei plantațiilor viticole. De asemenea, se pune accent puternic pe măsuri de promovare a vinurilor în țări terțe și pe campanii de informare în statele membre. Sunt finanțate și investiții în instalații și echipamente pentru producerea și comercializarea produselor vitivinicole.
În plus, pentru a spori perspectivele de comercializare a produselor viticole, statele membre pot acorda sprijin, prin intermediul măsurii de inovare, pentru investițiile tangibile sau intangibile care vizează dezvoltarea de noi produse, procedee și tehnologii. Programele de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020 pot sprijini la rândul lor investițiile în sectorul vitivinicol.
Complementaritatea cu programele naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol este definită la nivel național.Vinurile cu denumire de origine sau indicație geografică protejată, precum și vinurile pentru care se indică soiul de viță-de-vie sunt, de asemenea, eligibile pentru sprijin, în temeiul politicii Uniunii privind promovarea prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1144/20142”, a explicat Comisarul European Phil Hogan.

Related posts

Cel mai mare procesator de carne din lume cumpără firmele Elit și Vericom din Alba, aparținând omului de afaceri Dorin Mateiu

Stefana Muresan

Grupul Cramele Recaș a cumpărat acțiuni la o firmă vinicolă înființată de investitori italieni

Stefana Muresan

Arad a fost Capitala Vinurilor din România, în cadrul celei de-a III-a ediții Vicii și Delicii

Ligia Voro

Protocol de colaborare pe filiera cărnii de porc

Ligia Voro

AgroTransilvania Cluster, model de bune practici

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

Portfolio Farm Furculești, primul eveniment în câmp din 2020 pentru Corteva Agriscience

redactia

START primelor tratamente la viță de vie cu  Dithane™ M-45 si Karathane™ Gold 350 EC

Ligia Voro

România s-a situat în 2019 pe primul loc în UE la suprafața cultivată, dar și la producția de porumb boabe și floarea-soarelui

Papuc Irina

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

Producătorii grupați în cooperative agricole ar putea fi scutiți de impozit

Stefana Muresan

Ministrul agriculturii: “Lăsați piețele agroalimentare deschise!”

Nora Dumitrescu

Europarlamentarul Daniel Buda: In Romania, peste 45% din terenurile agricole se afla in mainile strainilor

Stefana Muresan

România a fost a 8 putere agricolă a UE în 2018

Papuc Irina

8.000 de proiecte finanțate prin axa LEADER

Transilvania Business

Suprafața cultivată cu roșii crește cu 1.300 de ha

Stefana Muresan

Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Fungicidul Zorvec, lansat pe piața românească de Corteva Agriscience

Stefana Muresan

GAL Timişul de Centru a deschis un magazin virtual pentru producătorii de alimente

Robert Bloancă

MADR se pregătește de trimiterea la posturi a atașaților agricoli

Transilvania Business

Primele măsuri pe 2016 din PNDR

Transilvania Business

Bivolii, comoara neexploatată de sălăjeni

Nora Dumitrescu

Ardealul vrea să treacă la agricultura premium

Stefana Muresan

Povestea vinurilor din Podgoria Lechința

Ligia Voro

Leave a Comment