Agricultura

Demersuri pentru creșterea exporturilor viticultorilor români

Demersuri

România se clasează pe primele locuri în UE în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie, iar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Eurodeputatul Daniel Buda a vorbit cu oficialii Comisiei Europene despre cum poate ţara noastră să-şi dezvolte acest sector.
“România se clasează pe poziția 5 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie și pe locul 11 în lume. Astfel, România deține la momentul actual 180.000 de hectare cu viță-de-vie. Cu toate acestea, doar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Reprezentanți ai Asociației Producătorilor și Exporturilor de Vinuri semnalează faptul că, deși în România există un potențial remarcabil pentru cultivarea viței-de-vie, doar jumătate din suprafața existentă este deținută de marii producători sau de asociații de producători în comparație cu celelalte state europene în care această pondere este semnificativ mai mare. Mai mult, România exportă doar 4% din producția totală de vinuri, motiv pentru care ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în rândul statelor exportatoare de vin”, a afirmat eurodeputatul Daniel Buda.
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a adresat o solicitare Comisiei Europene, în care a cerut să i se comunice care sunt măsurile pe care instituţia le recomandă cu privire la creșterea standardelor de calitate şi care sunt recomandările Comisiei cu privire la dezvoltarea pieței în vederea stimulării vânzării acestui produs.
Daniel Buda, membru PPE, declară că a primit răspuns din partea Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, la solicitarea adresată, în care oficialul European arată că există mai multe posibilităţi prin care sectorul vitivinicol din ţara noastră poate să devină mai performant.
“Creșterea competitivității sectorului vitivinicol al UE este un obiectiv esențial al politicii agricole comune. Pentru a urmări obiectivul în cauză, Regulamentul (UE) nr. 1308/20131 prevede o serie de măsuri pe care statele membre le pot pune în aplicare prin intermediul programelor lor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol.
România alocă bugetul său disponibil unor măsuri care vizează transformarea sectorului vitivinicol național într-un sector mai competitiv și mai orientat spre export. În acest context, se acordă prioritate restructurării și reconversiei plantațiilor viticole. De asemenea, se pune accent puternic pe măsuri de promovare a vinurilor în țări terțe și pe campanii de informare în statele membre. Sunt finanțate și investiții în instalații și echipamente pentru producerea și comercializarea produselor vitivinicole.
În plus, pentru a spori perspectivele de comercializare a produselor viticole, statele membre pot acorda sprijin, prin intermediul măsurii de inovare, pentru investițiile tangibile sau intangibile care vizează dezvoltarea de noi produse, procedee și tehnologii. Programele de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020 pot sprijini la rândul lor investițiile în sectorul vitivinicol.
Complementaritatea cu programele naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol este definită la nivel național.Vinurile cu denumire de origine sau indicație geografică protejată, precum și vinurile pentru care se indică soiul de viță-de-vie sunt, de asemenea, eligibile pentru sprijin, în temeiul politicii Uniunii privind promovarea prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1144/20142”, a explicat Comisarul European Phil Hogan.

Related posts

Străinii cumpără tot mai mult pământ în Arad

Stefana Muresan

Activitatea unităţii de prelucrare a cărnii de la Smithfield a fost închisă după depistarea a 93 de angajaţi cu coronavirus

Robert Bloancă

O nouă piață digitală internațională dedicată jucătorilor din sectorul agricol, lansată

Ligia Voro

La un an după achiziția activelor Oltchim, Chimcomplex anunță finalizarea operațiunilor de integrare și numește o nouă echipă executivă

Ligia Voro

Ajutoare tranzitorii și scheme de sprijin cuplat pentru sectorul zootehnic

Stefana Muresan

Cereri de finanţare în valoare de 116 mil. lei pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole

redactia

APIA a autorizat plăți de peste 8,1 milioane de euro beneficiarilor de fonduri pentru bunăstarea porcinelor

Papuc Irina

Retrospectiva atragerii fondurilor europene în agricultură și dezvoltare regională

Ion Surdu

Cărnurile alese de la Petry distinse cu Premiul Value&Quality Award de către statul ungar

Ligia Voro

Iulian Rusu, românul care a creat pâinea viitorului. Alimentul creat de el a luat aurul la un salon de inventică din Italia

redactia

FOTO: Legendele vinului din Transilvania renasc la Mediaș

Ligia Voro

“Duminica în vie – Culesul strugurilor”, la Cramele Recaş – eveniment organizat de Rotary Timișoara Cetate

Stefana Muresan

Dacian Badea: “Mâncarea ecologică este una fără medicamente”

Nora Dumitrescu

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

Ligia Voro

Ioan Popa a făcut din Transavia un grup cu afaceri de 670 mil. lei

Stefana Muresan

Brânza de Cojocna, produsă de o universitate clujeană

Nora Dumitrescu

Constantin Pogăcean: „Va fi o restartare, important e să nu vină altcineva să ne fure startul”

Transilvania Business

Plantația de afine din Sic face înghețată pe loc

Nora Dumitrescu

Forumul Internaţional al Marilor Fermieri, RALF – ediția a 4-a

Ioan Sandor

Primele măsuri pe 2016 din PNDR

Transilvania Business

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

redactia

Contribuția tehnologiei la dezvoltarea agriculturii ecologice din România

Stefana Muresan

Investițiile în infrastructura agricolă și silvică: Ministerul Agriculturii încă lucrează la Programul național strategic

Ion Surdu

Pixxaro™ Super – Inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultură de cereale păioase

Ligia Voro

Leave a Comment