Agricultura

Demersuri pentru creșterea exporturilor viticultorilor români

Demersuri

România se clasează pe primele locuri în UE în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie, iar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Eurodeputatul Daniel Buda a vorbit cu oficialii Comisiei Europene despre cum poate ţara noastră să-şi dezvolte acest sector.
“România se clasează pe poziția 5 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie și pe locul 11 în lume. Astfel, România deține la momentul actual 180.000 de hectare cu viță-de-vie. Cu toate acestea, doar jumătate din suprafața menționată se ridică la standardele europene. Reprezentanți ai Asociației Producătorilor și Exporturilor de Vinuri semnalează faptul că, deși în România există un potențial remarcabil pentru cultivarea viței-de-vie, doar jumătate din suprafața existentă este deținută de marii producători sau de asociații de producători în comparație cu celelalte state europene în care această pondere este semnificativ mai mare. Mai mult, România exportă doar 4% din producția totală de vinuri, motiv pentru care ocupă penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în rândul statelor exportatoare de vin”, a afirmat eurodeputatul Daniel Buda.
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a adresat o solicitare Comisiei Europene, în care a cerut să i se comunice care sunt măsurile pe care instituţia le recomandă cu privire la creșterea standardelor de calitate şi care sunt recomandările Comisiei cu privire la dezvoltarea pieței în vederea stimulării vânzării acestui produs.
Daniel Buda, membru PPE, declară că a primit răspuns din partea Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, la solicitarea adresată, în care oficialul European arată că există mai multe posibilităţi prin care sectorul vitivinicol din ţara noastră poate să devină mai performant.
“Creșterea competitivității sectorului vitivinicol al UE este un obiectiv esențial al politicii agricole comune. Pentru a urmări obiectivul în cauză, Regulamentul (UE) nr. 1308/20131 prevede o serie de măsuri pe care statele membre le pot pune în aplicare prin intermediul programelor lor naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol.
România alocă bugetul său disponibil unor măsuri care vizează transformarea sectorului vitivinicol național într-un sector mai competitiv și mai orientat spre export. În acest context, se acordă prioritate restructurării și reconversiei plantațiilor viticole. De asemenea, se pune accent puternic pe măsuri de promovare a vinurilor în țări terțe și pe campanii de informare în statele membre. Sunt finanțate și investiții în instalații și echipamente pentru producerea și comercializarea produselor vitivinicole.
În plus, pentru a spori perspectivele de comercializare a produselor viticole, statele membre pot acorda sprijin, prin intermediul măsurii de inovare, pentru investițiile tangibile sau intangibile care vizează dezvoltarea de noi produse, procedee și tehnologii. Programele de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020 pot sprijini la rândul lor investițiile în sectorul vitivinicol.
Complementaritatea cu programele naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol este definită la nivel național.Vinurile cu denumire de origine sau indicație geografică protejată, precum și vinurile pentru care se indică soiul de viță-de-vie sunt, de asemenea, eligibile pentru sprijin, în temeiul politicii Uniunii privind promovarea prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1144/20142”, a explicat Comisarul European Phil Hogan.

Related posts

Tractoarele IRUM, potențial de Duster agricol

Ligia Voro

Proiect pentru misiuni spaţiale, derulat la USAMV Cluj: Tratarea apei reziduale pentru creşterea plantelor

Stefana Muresan

Europarlamentarul Daniel Buda: In Romania, peste 45% din terenurile agricole se afla in mainile strainilor

Stefana Muresan

Forestierii sunt supărați din cauza inițiativei legislative în domeniul pădurilor

Ligia Voro

Gala PRIA Women in Agriculture 2017

Stefana Muresan

Producătorii de brânzeturi artizanale din Cluj, cu stand în rețeaua Moldovan

Nora Dumitrescu

Fermele Silvania vor produce carne și furaje ecologice

Nora Dumitrescu

Pria Farmers Day Republica Moldova Awards, 17 noiembrie, gala hibrid, la Chisinau si online

Ionut Oprea

Proprietarii fermelor piscicole din Transilvania, convocați la Cluj

Nora Dumitrescu

Important pentru fermieri: Ministerul Agriculturii a suspendat depunerea cererilor la APIA

Ion Surdu

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

redactia

SÂMBĂTĂ, 5 MAI 2018, ORELE 10.30-16.00: ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, RECONSTITUIT ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Stefana Muresan

Asociația Crișana. Să mâncăm gustos și sănătos.

Ligia Voro

Transylvania Wine Tours ne descoperă comorile ascunse de pe dealurile Transilvaniei

Transilvania Business

Prima participare a României la Campionatul Mondial de degustare a vinurilor

Ligia Voro

B | Depunere cereri pentru ajutorul la motorina – trimestrul I

Judeţele Timiş, Arad şi Bihor intră în supraveghere specială din partea ANSVSA, din cauza gripei aviare din Ungaria

Robert Bloancă

Fermierii campioni la porumb din Moldova

redactia

Singura companie românească ce participă la cel mai mare târg de horticultură din lume este din Brașov

Papuc Irina

Jumătate de miliard de euro pentru afaceri în mediul rural

redactia

Asociația țăranilor: “Economia locală, nu supermarketurile reprezintă soluția la criză”

Nora Dumitrescu

Sălaj: Cinci antreprenori transilvăneni, investiție de 5 mil. de euro în crama de spumante Carastelec

Stefana Muresan

Sibiu: Două mii de grădinari oferă gratuit semințe, în toată țara, ca să salveze legumele și fructele românești

redactia

Cooperativa Țara Mea, un alt nivel de lucru: departament de export pentru produsele românești

Nicolae Pop

Leave a Comment