Energie

Descoperirea Romgaz de la Caragele, evaluată la 4 miliarde de dolari

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire a unui zăcământ de gaze naturale, care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și ar putea acoperi consumul pe trei ani, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că depozitul a fost evaluat la patru miliarde de dolari.
“Romgaz aici ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească a făcut-o pe rezerve de gaze din România, o rezerva ce înmagazinează pe primele estimări 30 miliarde metri cubi și posibilitatea de exploatare undeva la 27 de miliarde metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil 3 ani, dacă am exploata doar de aici. Un depozit evaluat ca și preț minim undeva la 4 miliarde de dolari. Este o descoperire foarte importantă, care a trecut deja în faza de exploatare. Suntem în faza de exploatare la ora actuală și livrăm în sistem. Chiar azi, aproape de 100.000 de metri cubi vor fi trimiși în sistemul național de gaze. O descoperire care dă un potențial foarte mare nu doar economiei românești, așa cum ne dorim de fiecare dată, ca prin domeniul energiei să dezvoltăm foarte mult și economia, dar în primul rând dă acea posibilitate ca România să devină un hub pe zona gazelor, un jucător important în regiune și poate nu numai”, a spus Toma Petcu, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că Romgaz continuă explorările și este posibil ca la anul cantitatea de gaze descoperite să fie mai mare.
De asemenea, Toma Petcu a precizat că pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde lei.
Ministrul Energiei a mai afirmat că a solicitat conducerii Romgaz ca în bugetul pe acest an să prevadă sume importante și pentru construirea de depozite de înmagazinare, deoarece, pentru a deveni un jucător importat pe piață, trebuie să avem rezerve.
“Un alt proiect pe care ni l-am asumat în programul de guvernare și de la preluarea acestui mandat, este să devenim un jucător independent pe piața de gaze. Si acest lucru trebuie să-l facem și prin mărirea capacităților. Am cerut atunci când și-au creionat bugetul conducerii Romgaz ca în acest buget să prevadă sume suplimentare pentru dezvoltarea de noi capacități de depozitare. La ora actuală sunt cuprinse în proiect sume pentru aproximativ 4 noi depozite, pentru mărirea capacității. Descoperim noi rezerve, pe de altă parte avem BRUA (gazoductul Bulgaria — România — Ungaria — Austria n.r), important este că pentru a deveni jucător trebuie să ai rezerve, depozite să înmagazinezi la prețuri mici, fie din producția proprie, fie din producția externă, din import, fie gazele din Marea Neagra, pentru că sunt foarte importante și ele…Și atunci, jucând pe o piață cu cel puțin 3-4 factori care îți oferă gaze pe piața liberă, Romgaz, având această posibilitate de înmagazinare….Și-au dezvoltat-o în această și cred că avem doar pentru acest capitol undeva la 100 milioane euro”, a mai spus Toma Petcu.
România, ” un hub energetic pe zona Balcanilor”
La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a menționat că această descoperire dă României posibilitatea de a exporta gaze și, dacă “ne jucăm cartea cum trebuie”, de a deveni un hub energetic în zona Balcanilor.
“În mod cert putem duce și la export aceste gaze. Vorbim de cel puțin două componente. O componentă de siguranță energetică națională, fiindcă, dacă azi avem producție internă care este aproape similară cu consumul, în curând, și cu această nouă descoperire, începem să vorbim de o supraproducție, cu ghilimelele de rigoare. Am ajuns în această situație care va avea cel puțin doua efecte: începem să jucăm pe export și începe să se echilibreze piața. Teoretic este un imbold foarte bun și pe zona de competitivitate. Este un câmp petrolifer fragmentat, dar el are o capacitate mare, însă trebuie găsită fiecare punguliță, trebuie ajuns la fiecare buzunar din acest rezervor mare. Cu cât va avea mai mult Romgaz în rețeaua națională, cu atât vor începe să intre în rețeaua națională, în magistralele Transgaz și ce înseamnă exploatările offshore, România va deveni un exportator și va deveni, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, un hub energetic pe zona Balcanilor”, a spus Tudose.
Acesta și-a exprimat speranța ca “această abundență” de pe piața de energie să atragă și atenția unor actori importanți din petrochimie și să nu mai fim numai o țară care “arde gazul”, ci să facem “petrochimie din el”, să producem îngrășăminte, mase plastice, haine, adică plus valoare.
Sursa foto: romgaz.ro

Related posts

Ex-directorul general al SNGN Romgaz SA Mediaș, Virgil Metea. Raport de mandat.

Ligia Voro

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

Cea de-a V-a ediție a expo-conferinței Smart Cities of Romania

Ligia Voro

Transgaz și FGSZ continuă cooperarea în vederea realizării obiectivelor proiectului BRUA

Stefana Muresan

Transgaz, cerere de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Delgaz Grid, finanţare europeană pentru o investiție de peste 31 de milioane de lei înVaslui

Ligia Voro

Sediul CJ Cluj, prima clădire publică verde din România

Stefana Muresan

Australienii de la ADX Energy au atras 2 milioane dolari de la firma britanică de investiții Reabold Resources pentru proiectul din Timiș

Stefana Muresan

Producție în creștere a Romgaz, prin punerea în exploatare a sondei 77 Rosetti

Ligia Voro

Adrian Volintiru a câștigat selecția pentru funcția de director general al ROMGAZ

redactia

Adrian Volintiru, Romgaz: Termocentrala pe gaz de la Iernut, finalizată în proporție de 74%

redactia

Romgaz a afişat un profit net în creştere cu 82,4% în 2017

Stefana Muresan

Complexul Energetic Hunedoara cumpără gaze în valoare de 22 de milioane de lei de la Romgaz

Stefana Muresan

Black Sea Oil & Gas vrea să înceapă producția de gaze în Marea Neagră în 2019

Stefana Muresan

Enel X România va instala 2.500 de puncte de încărcare pentru maşinile electrice

redactia

Distribuția gazului în Maramureș, supervizată de o asociație de dezvoltare

Nora Dumitrescu

Delgaz Grid a obţinut cofinanţare europeană pentru o investiţie de peste 16,3 mil. lei

Ligia Voro

Prețul unui litru de carburant, sub 5 lei. România are cea mai ieftină benzină din UE

Ion Surdu

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Ligia Voro

Black Sea Oil & Gas – între 10 și 20 de miliarde de metri cubi de gaze natural în Marea Neagră

Stefana Muresan

Electrica, licență pentru furnizarea de gaze naturale în următoarele săptămâni

Stefana Muresan

Strategia Energetică a României, în avizare la Ministerul Mediului

Stefana Muresan

E.ON şi Google, proiect comun pentru sectorul energiei solare

Stefana Muresan

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Leave a Comment