Energie

Descoperirea Romgaz de la Caragele, evaluată la 4 miliarde de dolari

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire a unui zăcământ de gaze naturale, care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și ar putea acoperi consumul pe trei ani, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că depozitul a fost evaluat la patru miliarde de dolari.
“Romgaz aici ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească a făcut-o pe rezerve de gaze din România, o rezerva ce înmagazinează pe primele estimări 30 miliarde metri cubi și posibilitatea de exploatare undeva la 27 de miliarde metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil 3 ani, dacă am exploata doar de aici. Un depozit evaluat ca și preț minim undeva la 4 miliarde de dolari. Este o descoperire foarte importantă, care a trecut deja în faza de exploatare. Suntem în faza de exploatare la ora actuală și livrăm în sistem. Chiar azi, aproape de 100.000 de metri cubi vor fi trimiși în sistemul național de gaze. O descoperire care dă un potențial foarte mare nu doar economiei românești, așa cum ne dorim de fiecare dată, ca prin domeniul energiei să dezvoltăm foarte mult și economia, dar în primul rând dă acea posibilitate ca România să devină un hub pe zona gazelor, un jucător important în regiune și poate nu numai”, a spus Toma Petcu, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că Romgaz continuă explorările și este posibil ca la anul cantitatea de gaze descoperite să fie mai mare.
De asemenea, Toma Petcu a precizat că pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde lei.
Ministrul Energiei a mai afirmat că a solicitat conducerii Romgaz ca în bugetul pe acest an să prevadă sume importante și pentru construirea de depozite de înmagazinare, deoarece, pentru a deveni un jucător importat pe piață, trebuie să avem rezerve.
“Un alt proiect pe care ni l-am asumat în programul de guvernare și de la preluarea acestui mandat, este să devenim un jucător independent pe piața de gaze. Si acest lucru trebuie să-l facem și prin mărirea capacităților. Am cerut atunci când și-au creionat bugetul conducerii Romgaz ca în acest buget să prevadă sume suplimentare pentru dezvoltarea de noi capacități de depozitare. La ora actuală sunt cuprinse în proiect sume pentru aproximativ 4 noi depozite, pentru mărirea capacității. Descoperim noi rezerve, pe de altă parte avem BRUA (gazoductul Bulgaria — România — Ungaria — Austria n.r), important este că pentru a deveni jucător trebuie să ai rezerve, depozite să înmagazinezi la prețuri mici, fie din producția proprie, fie din producția externă, din import, fie gazele din Marea Neagra, pentru că sunt foarte importante și ele…Și atunci, jucând pe o piață cu cel puțin 3-4 factori care îți oferă gaze pe piața liberă, Romgaz, având această posibilitate de înmagazinare….Și-au dezvoltat-o în această și cred că avem doar pentru acest capitol undeva la 100 milioane euro”, a mai spus Toma Petcu.
România, ” un hub energetic pe zona Balcanilor”
La rândul său, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a menționat că această descoperire dă României posibilitatea de a exporta gaze și, dacă “ne jucăm cartea cum trebuie”, de a deveni un hub energetic în zona Balcanilor.
“În mod cert putem duce și la export aceste gaze. Vorbim de cel puțin două componente. O componentă de siguranță energetică națională, fiindcă, dacă azi avem producție internă care este aproape similară cu consumul, în curând, și cu această nouă descoperire, începem să vorbim de o supraproducție, cu ghilimelele de rigoare. Am ajuns în această situație care va avea cel puțin doua efecte: începem să jucăm pe export și începe să se echilibreze piața. Teoretic este un imbold foarte bun și pe zona de competitivitate. Este un câmp petrolifer fragmentat, dar el are o capacitate mare, însă trebuie găsită fiecare punguliță, trebuie ajuns la fiecare buzunar din acest rezervor mare. Cu cât va avea mai mult Romgaz în rețeaua națională, cu atât vor începe să intre în rețeaua națională, în magistralele Transgaz și ce înseamnă exploatările offshore, România va deveni un exportator și va deveni, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, un hub energetic pe zona Balcanilor”, a spus Tudose.
Acesta și-a exprimat speranța ca “această abundență” de pe piața de energie să atragă și atenția unor actori importanți din petrochimie și să nu mai fim numai o țară care “arde gazul”, ci să facem “petrochimie din el”, să producem îngrășăminte, mase plastice, haine, adică plus valoare.
Sursa foto: romgaz.ro

Related posts

E.ON Energie România dăruieşte 200.000 de kWh unor instituţii sociale din 10 judeţe

Ligia Voro

Nuclearelectrica vrea să cumpere Compania Nationala a Uraniului pentru a salva uzina de procesare a uraniului de la Feldioara

Stefana Muresan

Sistemele BMS: sistemul nervos și creierul clădirilor inteligente

Ligia Voro

Timiș: Locuitorii din 70 de localități, constituiți în asociații de dezvoltare, vor beneficia de conectare la reţele de gaze naturale

redactia

Acțiuni ale ROMGAZ pentru deblocarea investiției de la Centrala de la Iernut

Ligia Voro

Directorul Nuclearelectrica ar putea încasa suplimentar peste 25.000 euro pe an

Ligia Voro

15 firme bistrițene și-au luat licență să producă energie electrică

Stefana Muresan

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

E.ON a investit 650.000 EUR în sisteme de iluminat performante

Transilvania Business

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Adrian Volintiru: Romgaz vrea să devină producător de energie verde

redactia

E.ON şi Google, proiect comun pentru sectorul energiei solare

Stefana Muresan

Undă verde pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti?

Ligia Voro

Germanii de la E.ON finanțează două spitale din Cluj

Nora Dumitrescu

World dignitaries celebrate a collaborative achievement

Ionut Oprea

CET Arad îşi rea activitatea şi va trece la producţia de energie electrică

Robert Bloancă

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

eMobility: Parteneriat strategic E.ON şi Nissan pentru vehicule electrice

Ligia Voro

Noi soluţii Smart City la Alba Iulia: Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat

Stefana Muresan

Despre mobilitatea viitorului la Electric Drive

Stefana Muresan

Energia românească, cauză și soluție în criză?

Transilvania Business

Hidroelectrica și-a dublat valoarea la 4 miliarde de euro

Stefana Muresan

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Stefana Muresan

Adrian Volintiru, director general: „Ne propunem ca Romgaz să devină, per total, o companie integrată”  

Ligia Voro

Leave a Comment