Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Modernizarea Traseului Regional Transilvania Nord continua cu „Drumul Bistritei”

Consiliul Judetean Cluj a depus in vederea evaluarii, prin intermediul sistemului electronic national MySMIS 2014, proiectul „Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistritei, prin modernizarea si reabilitarea DJ 109 (intersectie DN1C – limita jud. Salaj) de la Km 0+000 la Km 31+976”.
Reabilitarea acestui drum judetean reprezinta cel de-al doilea proiect care urmeaza sa fie implementat in cadrul programului strategic vizand modernizarea infrastructurii rutiere a Traseului Regional Transilvania de Nord, dupa ce, la mijlocul lunii mai a.c., Consiliul Judetean Cluj a depus pentru obtinerea finantarii proiectul vizand reabilitarea a peste 30 de km de drumuri judetene – „Drumul Apusenilor”. Astfel, DJ 109 – Rascruci – Borsa – Aschileu – limita jud. Salaj reprezinta primul sector de drum judetean cuprins in Drumul Bistritei care urmeaza sa fie reabilitat prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020.
„Ceea ce urmarim este ca prin intermediul acestui proiect cu finantare europeana sa reabilitam in profunzime, potrivit celor mai exigente standarde, intregul traseu in lungime de 32 km al acestui drum. Atragerea acestor fonduri europene va determina o economie insemnata la bugetul judetului, permitandu-ne astfel sa reabilitam in plus alte sectoare de drumuri judetene”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise,.
In ceea ce priveste sectorul de drum judetean 109, cuprins intre km 0 si 31+976, modernizarea si reabilitarea acestuia va determina o imbunatatire considerabila a conditiilor de viata ale cetatenilor din comunele Bontida, Borsa, Vultureni si Aschileu, dezvoltarea economica a zonei de Nord-Vest a judetului Cluj, intensificarea legaturilor de cooperare economica, fluidizarea traficului, precum si cresterea nivelului de siguranta a cetatenilor in ceea ce priveste confortul, siguranta circulatiei si protejarea mediului.
Vor fi, astfel, finantate acele lucrari de modernizare si reabilitare care vor contribui in mod direct la imbunatatirea parametrilor relevanti – cresterea vitezei de circulatie cu aproximativ 35%, a sigurantei rutiere si a portantei acestui sector de drum, respectiv asterneri de covoare asfaltice pe intreaga lungime a sectorului, amenajarea a 2256 mp de trotuare, construirea a 25 de statii de autobus si a 18 parcari, refacerea semnalizarii rutiere, achizitionarea a 10 celule fotovoltaice pentru luminarea trecerilor de pietoni, montarea a peste 7.500 metri de parapeti metalici si pietonali, amenajarea de poduri si podete, realizarea accesului la proprietati private si publice, construirea unor noi segmente de drum judetean pentru conectarea la drumuri expres sau la coridoarele TEN-T (rutier, feroviar si aeroportuar), etc.
Fiind un proiect depus spre finantare prin Programul Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 6 – Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, sursele de finantare in valoare totala de 75.799.832,58 lei se constituie din asistenta financiara nerambursabila solicitata, in cuantum de 74.283.835,92 lei – 98% din valoarea proiectului, respectiv din contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj in valoare de 1.515.996,66 lei.
Amintim in acest context faptul ca Drumul Bistritei cuprinde, pe teritoriul judetului Cluj, nu mai putin de cinci drumuri judetene, care totalizeaza peste 83 de km. Astfel, dupa depunea pentru finantare a proiectului de imbunatatire a infrastructurii DJ 109, in lungime de 32 de km, Consiliul Judetean Cluj este in plin proces de pregatire a proiectului vizand reabilitarea portiunii ramase nemodernizate.
In acest sens, forul administrativ judetean clujean pregateste in prezent documentatia tehnico-economica necesara pentru intocmirea dosarului de finantare aferenta proiectului de imbunatatire a infrastructurii rutiere pentru DJ 172A (limita jud. Bistrita-Nasaud – Taga), DJ 161G (intersectia DJ 109C) Sucutard – Petea – Palatca – DN16) si DJ 161 (intersectia DN 16 – Gadalin – Bontida – DN 1G). De asemenea, in ceea ce priveste DJ 109C (intersectia DJ 172 A) Taga – Sucutard – (intersectia DJ 161G), in lungime de 7,66 km, Consiliul Judetean Cluj a propus acest sector de drum spre finantare din surse proprii, in conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Judetean Cluj nr. 70/2016 privind aprobarea Programului de lucrari de modernizare si reabilitare si a Programului de lucrari de intretinere curenta si periodica a unor drumuri judetene din Judetul Cluj pentru anul 2017.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Şase bănci româneşti, finanţări pentru IMM în valoare de 400 de mil. de euro

Articolul următor

ADR Vest organizează un nou eveniment de brokeraj internațional în Regiunea Vest

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share