Cluj Infrastructura

Modernizarea Traseului Regional Transilvania Nord continua cu „Drumul Bistritei”

Consiliul Judetean Cluj a depus in vederea evaluarii, prin intermediul sistemului electronic national MySMIS 2014, proiectul „Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistritei, prin modernizarea si reabilitarea DJ 109 (intersectie DN1C – limita jud. Salaj) de la Km 0+000 la Km 31+976”.
Reabilitarea acestui drum judetean reprezinta cel de-al doilea proiect care urmeaza sa fie implementat in cadrul programului strategic vizand modernizarea infrastructurii rutiere a Traseului Regional Transilvania de Nord, dupa ce, la mijlocul lunii mai a.c., Consiliul Judetean Cluj a depus pentru obtinerea finantarii proiectul vizand reabilitarea a peste 30 de km de drumuri judetene – „Drumul Apusenilor”. Astfel, DJ 109 – Rascruci – Borsa – Aschileu – limita jud. Salaj reprezinta primul sector de drum judetean cuprins in Drumul Bistritei care urmeaza sa fie reabilitat prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020.
„Ceea ce urmarim este ca prin intermediul acestui proiect cu finantare europeana sa reabilitam in profunzime, potrivit celor mai exigente standarde, intregul traseu in lungime de 32 km al acestui drum. Atragerea acestor fonduri europene va determina o economie insemnata la bugetul judetului, permitandu-ne astfel sa reabilitam in plus alte sectoare de drumuri judetene”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise,.
In ceea ce priveste sectorul de drum judetean 109, cuprins intre km 0 si 31+976, modernizarea si reabilitarea acestuia va determina o imbunatatire considerabila a conditiilor de viata ale cetatenilor din comunele Bontida, Borsa, Vultureni si Aschileu, dezvoltarea economica a zonei de Nord-Vest a judetului Cluj, intensificarea legaturilor de cooperare economica, fluidizarea traficului, precum si cresterea nivelului de siguranta a cetatenilor in ceea ce priveste confortul, siguranta circulatiei si protejarea mediului.
Vor fi, astfel, finantate acele lucrari de modernizare si reabilitare care vor contribui in mod direct la imbunatatirea parametrilor relevanti – cresterea vitezei de circulatie cu aproximativ 35%, a sigurantei rutiere si a portantei acestui sector de drum, respectiv asterneri de covoare asfaltice pe intreaga lungime a sectorului, amenajarea a 2256 mp de trotuare, construirea a 25 de statii de autobus si a 18 parcari, refacerea semnalizarii rutiere, achizitionarea a 10 celule fotovoltaice pentru luminarea trecerilor de pietoni, montarea a peste 7.500 metri de parapeti metalici si pietonali, amenajarea de poduri si podete, realizarea accesului la proprietati private si publice, construirea unor noi segmente de drum judetean pentru conectarea la drumuri expres sau la coridoarele TEN-T (rutier, feroviar si aeroportuar), etc.
Fiind un proiect depus spre finantare prin Programul Operational Regional 2014 – 2020, Axa prioritara 6 – Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, sursele de finantare in valoare totala de 75.799.832,58 lei se constituie din asistenta financiara nerambursabila solicitata, in cuantum de 74.283.835,92 lei – 98% din valoarea proiectului, respectiv din contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj in valoare de 1.515.996,66 lei.
Amintim in acest context faptul ca Drumul Bistritei cuprinde, pe teritoriul judetului Cluj, nu mai putin de cinci drumuri judetene, care totalizeaza peste 83 de km. Astfel, dupa depunea pentru finantare a proiectului de imbunatatire a infrastructurii DJ 109, in lungime de 32 de km, Consiliul Judetean Cluj este in plin proces de pregatire a proiectului vizand reabilitarea portiunii ramase nemodernizate.
In acest sens, forul administrativ judetean clujean pregateste in prezent documentatia tehnico-economica necesara pentru intocmirea dosarului de finantare aferenta proiectului de imbunatatire a infrastructurii rutiere pentru DJ 172A (limita jud. Bistrita-Nasaud – Taga), DJ 161G (intersectia DJ 109C) Sucutard – Petea – Palatca – DN16) si DJ 161 (intersectia DN 16 – Gadalin – Bontida – DN 1G). De asemenea, in ceea ce priveste DJ 109C (intersectia DJ 172 A) Taga – Sucutard – (intersectia DJ 161G), in lungime de 7,66 km, Consiliul Judetean Cluj a propus acest sector de drum spre finantare din surse proprii, in conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Judetean Cluj nr. 70/2016 privind aprobarea Programului de lucrari de modernizare si reabilitare si a Programului de lucrari de intretinere curenta si periodica a unor drumuri judetene din Judetul Cluj pentru anul 2017.

Related posts

Cluj: Aqua Park pe 10 hectare, investiţie de 25 de milioane de euro

Stefana Muresan

Al patrulea oraș din țară în care Astra Vagoane Călători nu are competitor

redactia

Subway și-a digitalizat restaurantele din Cluj și Iași

Nora Dumitrescu

Oradea și Clujul, orașele cu cel mai mare grad de satisfacție al locuitorilor

Traian Dan

Clinică-spital Dr. Leahu în Cluj Napoca, investiție de 2 milioane de euro

redactia

Austriecii de la Rondocarton, cu fabrică în Apahida, cifră de afaceri de aproximativ 93 mil. euro în 2018

redactia

Trafic in crestere cu 62% la Aeroportul International Iasi

Stefana Muresan

Demersuri pentru cel mai aşteptat parc al Clujului

Stefana Muresan

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Nora Dumitrescu

Ioan Tecar a renunțat la Pehart Tec ”pentru câteva zeci bune de milioane de euro”

Stefana Muresan

Marii investitori din IT, atrași cu proiectele Clujului

Stefana Muresan

”Oscar” în zona medicală, din Cluj în Transilvania

Stefana Muresan

CFR, peste 100 de km de cale ferată modernizată

Stefana Muresan

Directorul CNAIR: În 2018 se vor finaliza „cu siguranţă” lucrările la 60 de kilometri de autostradă

Stefana Muresan

Studenţi ai UBB, într-o competiţie de management strategic, în Washington

redactia

CJ Sibiu: Licitatie pentru proiectarea a 37 km din DJ Agnita – Sighisoara

Stefana Muresan

Consiliul Județean Cluj a câștigat procesul privind castelul Goga de la Ciucea

Stefana Muresan

AGRARIA 2018: Tehnică agricolă de ultimă generație. Inovație în zootehnie

Stefana Muresan

Ungaria, nouă autostradă spre România

Stefana Muresan

“România ar trebui să devină un hub pentru noile tehnologii”

Nora Dumitrescu

Cinci contracte de finanțare de peste 100 de milioane de lei, semnate de Primăria Brașov: planuri de mobilitate urbană

Papuc Irina

CJ Cluj demareaza procedura de analizare, identificare si achizitionare a unui imobil care sa gazduiasca Spitalul Pediatric Monobloc

Stefana Muresan

38 de drumuri judetene vor beneficia in 2018 de lucrari de intretinere, investiție de peste 70 mil. lei in Cluj

Stefana Muresan

Consulul onorific al Republicii Italiene în România, Massimo Novali: „Acțiunile noastre sunt cartea noastră de vizită”

Stefana Muresan

Leave a Comment