Ultimele stiri

UVT – parte a unui proiect de 12 milioane euro finanțat de Uniunea Europeană

37 de organizații din 19 țări s-au reunit la Dublin în această lună pentru a marca lansarea proiectului „Connecting Nature” – un proiect în valoare de 12 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este coordonat de Trinity College Dublin, iar Universitatea de Vest din Timișoara face parte din consorțiul proiectului care dorește să stabilească Europa ca lider mondial în regândirea modului în care natura poate fi folosită mai eficient în orașele noastre.
Există o recunoaștere tot mai mare, cât și o finanțare specifică a investițiilor pentru soluții inteligente, „proiectate” de natură, concepute pentru a aduce mai mult natura, peisajele și procesele naturale în orașe. Aceste soluții inovatoare contribuie la îmbunătățirea mediilor urbane, dar, la fel de important, au un potențial semnificativ de a crea locuri de muncă durabile în comunitățile urbane și de a spori sănătatea și bunăstarea cetățenilor noștri.
Primarii, oficialii orașului, reprezentanții universităților și participanții din industrie din întreaga Europă au ascultat vorbitorii de la Banca Europeană de Investiții, Social Finance din Marea Britanie și de la European Venture Philanthropy Association, identificând oportunitățile actuale de finanțare a investițiilor la scară largă la nivel de oraș pentru soluții bazate pe natură. Piața în acest domeniu este semnificativă: în prezent, peste 70% din populația Europei trăiește în orașe, iar acest lucru se așteaptă să crească la peste 80% până la mijlocul secolului.
Aceasta înseamnă 36 de milioane de noi cetățeni urbani, care vor avea nevoie de locuințe, locuri de muncă și îngrijire până în 2050. Soluțiile bazate pe natură pot contribui la rezolvarea multor provocări urbane, cum ar fi urbanizarea nesustenabilă și problemele legate de sănătatea umană, degradarea și pierderea capitalului natural, serviciile ecosistemice pe care le furnizează (aer curat, apă și sol), schimbările climatice și creșterea alarmantă a riscurilor de dezastre naturale.
Echipa UVT ce urmează să asigure implicarea Timișoarei, din punct de vedere academic, în acest proiect, este compusă din Conf. Dr. Irina Macsinga, Conf. Dr. Mădălin Bunoiu, Conf. Dr. Coralia Sulea, Dr. Adina Dumitru și Dr. Vlad Petcu. Componența multidisciplinară a echipei UVT, compusă din specialiști în psihologie, fizică, informatică și economie oferă o implicare holistică a UVT în activitățile proiectului și înțelegerea complexității unui proiect atât de ambițios. „Universitatea noastră demonstrează încă o dată că este implicată în conturarea viitorului societății, fiind la aceeași masă cu alți 36 de parteneri din alte 19 țări pentru a defini și promova conceptul soluțiilor naturale de dezvoltare a orașelor la nivel global” transmite rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Prin „Connecting Nature”, 11 orașe europene vor investi în implementarea la scară largă a soluțiilor bazate pe natură, vor măsura impactul acestei abordări și vor împărtăși experiența lor la scară globală. „Connecting Nature” este o acțiune de inovare finanțată de Programul Orizont 2020 pentru Cercetare și Inovare al Uniunii Europene. Proiectul, cu o durată de cinci ani, a demarat la 1 iunie 2017.

Related posts

Enel România a primit certificarea pe standardul care recunoaşte sistemul de management în combaterea mitei

Papuc Irina

Societatea civilă de avocați Grecu și Asociații a primit premiul pentru proprietate intelectuală în cadrul Galei Premiilor The Times/Legal Innovation

redactia

Bugetul Maramureșului scade cu 30%. Se taie din investițiile publice

Nora Dumitrescu

Consorţiul Universitaria se reuneşte la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Rezervele internaționale ale României, valută plus aur, 40.269 milioane de euro

Traian Dan

Managerii din construcții și comerț sunt optimiști pentru perioada următoare

Traian Dan

Munții Apuseni se cer în programul de investiții teritoriale integrate

Nora Dumitrescu

Împrumut de 21 mil. de euro pentru dezvoltarea municipiului Oradea

Stefana Muresan

Emerson va face noi angajări la fabrica sa din Gilău

Nora Dumitrescu

Conferinta Internationala de Business Diplomacy

Ionut Oprea

Attractiveness of Global Business Districts Beyond Covid-19

Ionut Oprea

Un hotel de la km 0 al Băii Mari, transformat în centru de carantină

Nora Dumitrescu

În Ungaria, la vama Petea – Csengersima, are loc o revizia tehnică totală a cântarelor. Trafic mult îngreunat pentru automarfare.

Gruita Ienasoiu

Mai multi bani in industria hoteliera din CEE

Ionut Oprea

E.ON Life Energy sau cum să îți scazi factura de “căldură”

Stefana Muresan

După preluarea Bancpost, Banca Transilvania, la un pas de prima poziție

Stefana Muresan

CA Immo prelungește contractul de închiriere pentru birourile Sony din Bucharest Business Park

Ionut Oprea

Universitatea “Babeş-Bolyai” și NTT DATA Romania, a doua serie din Programul Postuniversitar de Pregătire şi Formare Profesională în Informatică

Stefana Muresan

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 176-200

Ion Surdu

PwC Autofacts: Romania will have the fastest recovery of car sales in Central Europe, after the decline in 2020

Papuc Irina

Un chatbot DRUID automatizează procesele de HR ale Orange România

Traian Dan

România a atras până la finele lui 2018 finanțări în valoare de 1,12 miliarde euro pentru proiecte de mediu, dezvoltare urbană, sănătate, educație sau IMM-uri

redactia

Studenții pot să-și deschidă o afacere. Statul le dă până la 100.000 de euro

Traian Dan

Câștigătorul licitațiilor pentru construcția a încă 33,9 km din autostrada Transilvania – Asocierea Trameco SA – Vahostav-SK, a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL

redactia

Leave a Comment