Alba Antreprenori Bihor București Cluj Infrastructura Investitii Lideri si afaceri Sibiu Slider Timiș

Golful românesc, în căutarea timpului pierdut

Golful românesc s-a născut în perioada interbelică și a renăscut după cei 50 de ani de socialism și comunism, perioadă în care a fost interzis. Povestind cu investitori, jucători, instructori de golf, organizatori de competiții, aș spune, profan, că golful este acea axă verticală, spirituală, prin care omul, într-o simbioză perfectă cu natura, leagă pământul de cer. Din punct de vedere sportiv vorbind însă, golful e și în România o lecție matură despre comunicare, etichetă, stil de viață, comportament, strategie. Echipa revistei Transilvania Business vă invită să deslușim împreună introducerea în lumea golfului românesc, una care încearcă să recupereze timpul pierdut și să readucă acest sport superb, nișat astăzi, mai aproape de potențialii săi practicanți. E doar o introducere pentru că vorbim despre un sport complex și dificil, care însă te absoarbe odată ce începi a-i cunoaște tainele.

Istoria golfului românesc se leagă de numele lui Paul Tomița, originar din Pianu de Jos, care a visat să devină jucător de golf și a reușit să participe la 6 campionate mondiale între 1968 și 1973.
Visul său a început să se materializeze în 1929, când avea doar 15 ani și pleca la București unde se angajează băiat de mingi și învățăcel al profesorului francez J. B. Lammaison, care preda golful în cadrul cercului diplomatic “Country Club”.
I se acordă titlul de profesor de golf din partea Asociației Profesioniștilor de Golf de la Londra în 1937. Până în 1975, când s-a pensionat, Paul Tomița a fost profesor titular de golf la Country Club, iar după pensie s-a întors acasă la Pianu de Jos.
“Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalităţi ale vremii, precum și ambasadorii și diplomații care frecventau Country Club au moștenit de la Paul Tomița tehnica și măiestria jocului, dar și simpatia față de acest extraordinar om”, se arată pe site-ul Golf Club Paul Tomița într-un istoric dedicat marelui jucător denumit într-o publicație britanică din 1968 – The most remarkable character of the World Cup.
 

 
Opt terenuri, cu 6 și până la 18 cupe
Golful nu poate exista fără o infrastructură adecvată. În prezent, în România, există opt terenuri de golf.
 
CLUBUL DIPLOMAȚILOR – București
Terenul de golf al Clubului Diplomatic a fost inaugurat în 1923 și a funcționat în permanență ca un club privat. Inițial terenul avea 18 cupe, însă după reamenajarea parcului Herestrău au mai rămas doar 6.
Driving range pentru copii
www.clubuldiplomatic.ro
 
GOLF CLUB PAUL TOMIȚA – județul Alba
GOLF CLUB PAUL TOMIȚA a fost deschis în 1995 și este primul teren privat din România, locația acestuia fiind Pianu de Jos. Este singurul teren din România de 18 cupe, are o lungime de 6061 metri pentru domni, 5165 m – doamne.
Driving Range
golfclubpaultomita.ro
 
TITE GOLF RESORT – județul Timiș
Terenul de Golf se afla la 23 km de Timișoara, în localitatea Recaș. Terenul este construit pe 24 ha, fiind inaugurat în anul 2005. Are 9 trasee, un PAR 72 și o distanță de 6354 metri pentru domni și 5526 metri pentru doamne.
Driving range
www.titegolfresort.com
 
KINGS LAND COUNTRY CLUB – județul Bihor
Situat în localitatea Ineu, la 25 km de Ordea, terenul de golf este format din 6 cupe cu par 22. Arhitectura terenului și partea de design a fost făcută de profesorul de golf Gabriel Toader în anul 2009 – 2010.
Driving range
kingslandineu.com
 
LAC DE VERDE GOLF CLUB – Județul Prahova
Clubul de Golf “Lac de Verde”, situat la 100 de km de București, este proiectat dupa standarde internaționale, având o suprafață de 24 de hectare de teren. Terenul de golf este un teren natural subalpin, cu distanțe scurte, având 9 găuri și un index de 58 par, fiind considerat un teren de golf cu grad ridicat de dificultate, respectiv 8/10.
Driving Range, academie de golf, 9 cupe
www.lacdeverde.ro
 
SELAS GOLF CLUB – județul Prahova
Terenul SELAS GOLF & POLO CLUB, situat în Potigrafu la o distanță de 40 kilometri de București, a fost proiectat pentru 18 cupe, însă deocamdată sunt date în folosință doar 9 dintre acestea.
Driving range
golf.selas.ro
 
SUN GARDEN GOLF & SPA RESORT – județul Cluj
Terenul de Golf SunGarden este aşezat în Poiana Cerbului, din faimoasa pădure Baciu, din apropierea municipiului Cluj-Napoca, și este cel mai bine întreținut teren din România (conform golfinromania.com). Terenul are un traseu interactiv de 9 parcursuri, index de 33 par, şi o aliniere totală de 2211 de metri. Terenul respectă normele USGA
Driving range și academie de golf
sungardenresort.ro
 
TRANSILVANIA GOLF CLUB – Județul Cluj
TRANSILVANIA GOLF CLUB este situat în comuna Sanpaul la o distanță de 30 de kilometri față de orașul Cluj-Napoca, are un relief spectaculos din care nu lipsesc dealuri, văi și păduri. Din cele 18 cupe proiectate au fost deschise doar primele 9 (TGC front nine). Dacă luăm în considerare și cele 6 cupe pe care TRANSILVANIA GOLF CLUB le are pentru academia de golf atunci putem spune că este al doilea teren din România după numărul de cupe (total 15), potrivit golfinromania.com.
driving range, academie de golf cu 6 cupe, magazin de golf
www.transilvaniagolf.ro
 
La ora actuală sunt în construcție două terenuri: la Alba Iulia, care e posibil să fie inaugurat în acest an, o investiție a proprietarului Transavia, Ioan Popa, și un al doilea în județul Sibiu, la Cisnădie, o investiție a SC Golf Club Sibiu SRL, inițiată de regretatul medic, proprietar al Polisano, Ilie Vonica, și continuată de Jürgen Faff.
Sursa informații: site-urile cluburilor de golf și golfinromania.com
Sursa foto: Laurențiu Coman (arhiva personală)
de Ligia VORO
 
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici 
 
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
 
 
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
 
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici 
 
Ploaia și vântul nu pot împiedica un turneu de golf. Ne-am convins la Rotary Golf Charity Cup, la Ineu, lângă Oradea. Cum am văzut eu, profana, turneul, vedeți aici 
 
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.

Related posts

Ce caută azi angajatorii de la tânăra generație?

Stefana Muresan

Cum va arăta sectorul Supply Chain & Logistics în viitor?

Ligia Voro

Cel mai bogat german, miliardarul Hasso Plattner, investește în Sibiu

Stefana Muresan

Cluj-Napoca investește zeci de milioane de euro în tramvaie și troleibuze noi

Stefana Muresan

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, extinsă cu 60 de stații

Traian Dan

Autostrada Cluj – Sălaj, o lucrare dificilă

Nora Dumitrescu

10 ani de avocatură de business

Finanțări de până la 100.000 de euro/startup în a patra rundă a Techcelerator

Ligia Voro

Porsche a deschis un birou la Timişoara, prin intermediul subsidiarei specializate în servicii IT

Robert Bloancă

Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, se deschide în Teleac

Ligia Voro

Summit-ul HR-ilor la Cluj-Napoca, eveniment de referință în industria resurselor umane

Stefana Muresan

Germanii de la Eckerle plusează la salarii: 4.000 de lei pentru operatori

Nora Dumitrescu

4,5 milioane de euro pentru modernizarea a șase străzi din municipiul Oradea

Traian Dan

Firmele cu săli de sport din Timișoara dau în judecată Prefectura Timiș și CJSU pentru că le-au închis activitatea

Robert Bloancă

Federația Patronilor Bihor organizează conferințe online pentru antreprenori

Traian Dan

Profit record pentru Hidroelectrica în 2017

Stefana Muresan

B | BMW, 100 de ani de istorie, 100 de ani de viitor

Un bihorean în fruntea Casei Naţionale de Pensii Publice

Traian Dan

FOTO: Tradiția ”Zilei Porumbului” inițiată de DAFCOCHIM şi Cereal Prod

Ligia Voro

UVT a câștigat 5 milioane de lei pentru cercetare și inovare

redactia

SWISS CAPITAL a intermediat vânzarea a 33,7% din ALRO printr-o ofertă de tip accelerated book build (ABB)

redactia

Aeroportul Arad, curse pentru pasageri operate de Christian Tour și Prestige Tours Internaţional

Stefana Muresan

CNAIR: 180 de kilometri de autostradă, dați în trafic până la sfârșitul anului

Stefana Muresan

Două cartiere din Oradea vor fi reconfigurate. Investiții de peste 50 milioane lei

redactia

Leave a Comment