Alba Antreprenori Bihor București Cluj Infrastructura Investitii Lideri si afaceri Sibiu Slider Timiș

Golful românesc, în căutarea timpului pierdut

Golful românesc s-a născut în perioada interbelică și a renăscut după cei 50 de ani de socialism și comunism, perioadă în care a fost interzis. Povestind cu investitori, jucători, instructori de golf, organizatori de competiții, aș spune, profan, că golful este acea axă verticală, spirituală, prin care omul, într-o simbioză perfectă cu natura, leagă pământul de cer. Din punct de vedere sportiv vorbind însă, golful e și în România o lecție matură despre comunicare, etichetă, stil de viață, comportament, strategie. Echipa revistei Transilvania Business vă invită să deslușim împreună introducerea în lumea golfului românesc, una care încearcă să recupereze timpul pierdut și să readucă acest sport superb, nișat astăzi, mai aproape de potențialii săi practicanți. E doar o introducere pentru că vorbim despre un sport complex și dificil, care însă te absoarbe odată ce începi a-i cunoaște tainele.
- DCP 0036 300x225 - Golful românesc, în căutarea timpului pierdut
Istoria golfului românesc se leagă de numele lui Paul Tomița, originar din Pianu de Jos, care a visat să devină jucător de golf și a reușit să participe la 6 campionate mondiale între 1968 și 1973.
Visul său a început să se materializeze în 1929, când avea doar 15 ani și pleca la București unde se angajează băiat de mingi și învățăcel al profesorului francez J. B. Lammaison, care preda golful în cadrul cercului diplomatic “Country Club”.
I se acordă titlul de profesor de golf din partea Asociației Profesioniștilor de Golf de la Londra în 1937. Până în 1975, când s-a pensionat, Paul Tomița a fost profesor titular de golf la Country Club, iar după pensie s-a întors acasă la Pianu de Jos.
“Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brâncoveanu, Știrbei, Bibescu, alte mari personalităţi ale vremii, precum și ambasadorii și diplomații care frecventau Country Club au moștenit de la Paul Tomița tehnica și măiestria jocului, dar și simpatia față de acest extraordinar om”, se arată pe site-ul Golf Club Paul Tomița într-un istoric dedicat marelui jucător denumit într-o publicație britanică din 1968 – The most remarkable character of the World Cup.
 
- IP1T8632 300x200 - Golful românesc, în căutarea timpului pierdut
 
Opt terenuri, cu 6 și până la 18 cupe
Golful nu poate exista fără o infrastructură adecvată. În prezent, în România, există opt terenuri de golf.
 
CLUBUL DIPLOMAȚILOR – București
Terenul de golf al Clubului Diplomatic a fost inaugurat în 1923 și a funcționat în permanență ca un club privat. Inițial terenul avea 18 cupe, însă după reamenajarea parcului Herestrău au mai rămas doar 6.
Driving range pentru copii
www.clubuldiplomatic.ro
 
GOLF CLUB PAUL TOMIȚA – județul Alba
GOLF CLUB PAUL TOMIȚA a fost deschis în 1995 și este primul teren privat din România, locația acestuia fiind Pianu de Jos. Este singurul teren din România de 18 cupe, are o lungime de 6061 metri pentru domni, 5165 m – doamne.
Driving Range
golfclubpaultomita.ro
 
TITE GOLF RESORT – județul Timiș
Terenul de Golf se afla la 23 km de Timișoara, în localitatea Recaș. Terenul este construit pe 24 ha, fiind inaugurat în anul 2005. Are 9 trasee, un PAR 72 și o distanță de 6354 metri pentru domni și 5526 metri pentru doamne.
Driving range
www.titegolfresort.com
 
KINGS LAND COUNTRY CLUB – județul Bihor
Situat în localitatea Ineu, la 25 km de Ordea, terenul de golf este format din 6 cupe cu par 22. Arhitectura terenului și partea de design a fost făcută de profesorul de golf Gabriel Toader în anul 2009 – 2010.
Driving range
kingslandineu.com
 
LAC DE VERDE GOLF CLUB – Județul Prahova
Clubul de Golf “Lac de Verde”, situat la 100 de km de București, este proiectat dupa standarde internaționale, având o suprafață de 24 de hectare de teren. Terenul de golf este un teren natural subalpin, cu distanțe scurte, având 9 găuri și un index de 58 par, fiind considerat un teren de golf cu grad ridicat de dificultate, respectiv 8/10.
Driving Range, academie de golf, 9 cupe
www.lacdeverde.ro
 
SELAS GOLF CLUB – județul Prahova
Terenul SELAS GOLF & POLO CLUB, situat în Potigrafu la o distanță de 40 kilometri de București, a fost proiectat pentru 18 cupe, însă deocamdată sunt date în folosință doar 9 dintre acestea.
Driving range
golf.selas.ro
 
SUN GARDEN GOLF & SPA RESORT – județul Cluj
Terenul de Golf SunGarden este aşezat în Poiana Cerbului, din faimoasa pădure Baciu, din apropierea municipiului Cluj-Napoca, și este cel mai bine întreținut teren din România (conform golfinromania.com). Terenul are un traseu interactiv de 9 parcursuri, index de 33 par, şi o aliniere totală de 2211 de metri. Terenul respectă normele USGA
Driving range și academie de golf
sungardenresort.ro
 
TRANSILVANIA GOLF CLUB – Județul Cluj
TRANSILVANIA GOLF CLUB este situat în comuna Sanpaul la o distanță de 30 de kilometri față de orașul Cluj-Napoca, are un relief spectaculos din care nu lipsesc dealuri, văi și păduri. Din cele 18 cupe proiectate au fost deschise doar primele 9 (TGC front nine). Dacă luăm în considerare și cele 6 cupe pe care TRANSILVANIA GOLF CLUB le are pentru academia de golf atunci putem spune că este al doilea teren din România după numărul de cupe (total 15), potrivit golfinromania.com.
driving range, academie de golf cu 6 cupe, magazin de golf
www.transilvaniagolf.ro
 
La ora actuală sunt în construcție două terenuri: la Alba Iulia, care e posibil să fie inaugurat în acest an, o investiție a proprietarului Transavia, Ioan Popa, și un al doilea în județul Sibiu, la Cisnădie, o investiție a SC Golf Club Sibiu SRL, inițiată de regretatul medic, proprietar al Polisano, Ilie Vonica, și continuată de Jürgen Faff.
Sursa informații: site-urile cluburilor de golf și golfinromania.com
Sursa foto: Laurențiu Coman (arhiva personală)
de Ligia VORO
 
Povestea campionilor României la golf, sintetizată după câteva ore petrecute la Pianu de Jos, județul Alba, o găsiți aici 
 
Cum a investit Nicolae Căpușan în golf, în Pădurea Baciu, citiți aici
 
 
Instructorul de golf Mircea Stoica visează departe: la un golfer român campion la profesioniști în Europa, cel puțin. Cum lucrează la acest vis, aflați aici
 
Unicul importator și distribuitor de echipament de golf și nu numai este clujeanul Octavian Damian. Povestea magazinului e aici 
 
Ploaia și vântul nu pot împiedica un turneu de golf. Ne-am convins la Rotary Golf Charity Cup, la Ineu, lângă Oradea. Cum am văzut eu, profana, turneul, vedeți aici 
 
Puțini nu au auzit de Florin Segărceanu. Îl știm de la tenis, însă azi e un golfer împătimit. Într-un interviu pentru revista noastră pune punctul pe i. Lecturați aici.

Related posts

Samsung România la HR Summit Cluj: “Tehnologia nu va schimba doar joburile ci și pe noi toți”

Stefana Muresan

Colliers va administra Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint

Ligia Voro

Misiune economică în Iordania, organizată la Cluj, sub patronajul Casei Regale a României

Stefana Muresan

Teraplast a încheiat preluarea Politub pentru 21,8 mil. lei

Stefana Muresan

Factura Aquaserv poate fi plătită în rețeaua Payzone România

Ligia Voro

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

FOTO: Spectacol ecvestru de top pentru 12.000 de spectatori la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Agenţia KLAIN oferă cadou un website unui ONG

Ionel Albu

Bihoreanul Zoltan Teszari, pe locul șase în Topul celor mai bogați români

Traian Dan

A fost lansată licitaţia pentru nou drum de legătură dintre Timşoara şi Autostrada A1

Robert Bloancă

La Timişoara a fost finalizat un nou complex imobiliar, în valoare de 10 milioane de euro, realizat de un grup de investiţii din Cluj

Robert Bloancă

Chipsuri de sfeclă de zahăr și praline imprimate 3D, printre cele 80 de produse prezentate de USAMV Cluj-Napoca, la Salonul ”Pro Invent 2019”

Stefana Muresan

Emil Boc vrea organizarea unui mare turneu WTA la Cluj , cu sprijinul mediului de afaceri

Stefana Muresan

Buget record pentru finanțarea a 14 spitale clujene

Stefana Muresan

Parcare de 4,5 milioane de euro în centrul municipiului Oradea

Stefana Muresan

Herlitz România, Transylvania College și IȘJ Mureș lansează programul “Profesori fericiți pentru România”

Ligia Voro

#Viața după COVID-19. Chestionar pentru un set de soluții pentru mediul de afaceri

Traian Dan

Transdara Arad, membru al Grupului Atlassib, a ieşit din insolvenţă

Stefana Muresan

Lăudată de Donald Tusk, Dacia anunță că face sute de angajări și investește peste 100 de milioane de euro

redactia

IPSOS INTERACTIVE SERVICES PRELUNGEŞTE PARTENERIATUL CU CA IMMO

Stefana Muresan

Mediul Adaptiv de Lucru

Stefana Muresan

Bilantul PINUM confirma boomul de proiecte in rezidential

Nicolae Pop

Proiectarea și execuția Drumului Expres Craiova – Pitești, Tronsonul 3, scoase la licitație

Ligia Voro

Un nou Consiliu de Administrație la Romgaz. Surpriză sau nu prea?

Ligia Voro

Leave a Comment