Bistrița-Năsăud Fonduri Europene Ultimele stiri

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, semnează joi 20 iulie, la Cluj-Napoca, la ADR Nord-Vest, contractul de finanțare pe Programul Operațional Regional pentru proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional”. Valoarea lucrărilor este de 3,3 milioane euro, din care 86,87% sunt cheltuieli eligibile, deci nerambursabile, iar 444.000 de euro, circa 13%, sunt cheltuieli pe care le va suporta municipalitatea.
”Este un proiect la care lucrăm de foarte multă vreme. Am rezolvat din resurse proprii, 80% din alocări fiind din partea municipiului, toate lucrările de stabilizare. Acum trecem la partea de finalizare. Firma Utilitas a făcut studiul de fezabilitate, iar în 24 august 2016 am depus proiectul la ADR Nord-Vest pentru a fi finanțat pe POR. Proiectul este declarat eligibil și finanțabil. Vom face demersurile necesare pentru îndeplinirea procedurilor și să finalizăm proiectul tehnic, acum în fază de elaborare, apoi execuția tuturor lucrărilor necesare pentru a aduce Biserica Evanghelică la forma avută acum 455 de ani. Va fi și o digitizare a monumentului pentru a fi promovat și vizitat virtual. Într-o perioadă de 11 ani apreciem noi circa 490.000 de vizitatori. Apreciem că lucrările, urmând procedurile care iau destul de mult timp, vor începe în februarie-martie 2018, iar finalizarea va trebui să se facă în maxim trei ani de la semnarea contractului, deci în iulie 2020 biserica va trebui să fie terminată”, a spus într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu, potrivit timponline.ro.
”Pe peretele din stânga cum se privește spre altar a fost descoperită o frescă, probabil vor mai apărea și altele, acestea vor fi restaurate și conservate pentru a putea fi admirate. Biserica a adăpostit mobilier bisericesc și de la celelalte biserici din oraș, practic are o colecție de mobilier bisericesc unic. Dorim ca biserica să fie trabnsformată într-o expoziție de moibilă bisericească, nu depozit cum a fost până acum. În perioada de vârf biserica asigura 3.000 de locuri pe scaune, n-o să putem păstra tot acest mobilier, am face tot un depozit. Acele frumoase bănci vor fi iluminate corespunzător, vizibile și fotografiabile. Vom amenaja de așa natură nava centrală pentru a putea organiza concerte și spectacole de operă. Mobilierul nou care va fi instalat va permite acest lucru. Se vor amenaja platforme pentru vizitarea ocazională a șarpantei, a podului bisericii, șarapantă unic, cu cea mai mare deschidere dintre toate șarpantele bisericilor din Europa de est. Nu o putem face complet vizitabilă pentru că sunt foarte multe elemente de lemn și măsurile de protecție contra incendiilor sunt extrem de drastice pentru ceva ce se vizitează. Biserica Evanghelică va fi dotată cu instalații contra incendiilor, antiefracție, de iluminat, instalație de forță electrică pentru că va fi încălzire în pardoseală, instalații de amplificare, sunet și lumină pentru concerte.
Biserica va fi rezugrăvită unitar, așa cum a fost 1653. Când s-a dat jos tencuiala au apărut niște elemente de la fosta bazilică romanică, care vor fi evidențiate. Va fi reabilitată și îmbunătățită orga, cu suflantă cu motor, nu cu pedală ca acum. Proiectantul trebuie să ne dea împreună cu istoricii soluția de culoare a bisericii, n-o avem la ora actuală pentru că nu este finalizat proiectul tehnic. Vom aborda culorile care au fost atunci, atunci se preferau culorile vii. Dacă astăzi suntem obișnuiți ca bisericile să fie culoare gri, atunci nu erau așa. În sacristie sub tencuială a stat timp de 450 de ani rama din piatră a unui geam, vopsit în galben puternic. Nu știu acum ce culoare va avea biserica, proiectanții ne vor da soluția. Majoritatea stranelor și băncilor vor rămâne unde sunt acum, altele vor fi mutate sus la balcon, altele de sus vor trebui repuse, sunt vreo trei nivele unde se pot expune piesele”, a mai spus primarul din Bistrita.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil care îl deţine (mobilier bisericesc, orga) în 3 ani de la semnarea contractului de finanţare; digitizarea monumentului istoric de categoria A şi lansarea acestuia în mediul online, în 4 luni de la finalizarea investiţiei; lansarea noului produs turistic Biserica Evanghelică în 4 luni de la finalizarea investiţiei; creşterea numărului de vizite la obiectivul de patrimoniu, în medie cu 8% anual, pe o perioadă de 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; atragerea unui număr de aproximativ 490.000 de vizitatori în următorii 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; – crearea / menţinerea a 4 locuri de muncă prin care să se asigure funcţionalitatea obiectivului turistic în perioada de operare.

Related posts

Andrei Loghin a câștigat prima competiție de Night Golf din România

Ligia Voro

New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, devine importator BYD în România

Stefana Muresan

Investiție de 21 de milioane de lei la Zărnești. Două firme proiectează noua bază sportivă a orașului

Ion Surdu

1000 de participanți și 3000 de ore petrecute în programele educaționale Schaeffler România

Ligia Voro

Casa Regală pune la dispoziție spații de cazare la Domeniul Regal Peleș pentru persoanele care sunt nevoite să stea în carantină

Ion Surdu

Cei mai buni oameni de afaceri din Timis, premiati la Topul Firmelor

redactia

Rotaryenii bihoreni și-au dat mâna pentru sănătatea comunității

Traian Dan

E gata lotul doi din Traseul Regional Transilvania Nord

Nora Dumitrescu

Clădire de birorui și spații comerciale în locul unui fost sediu de partid

Traian Dan

Partenerul Enel, Icon Business Advisor, a deschis primul punct de vânzare în Tîrgu-Mureș

redactia

Criteriile pentru Start-Up Nation vor fi schimbate. Ministrul Economiei: „Multe firme se vând pe OLX”

Papuc Irina

Contract semnat pentru construcția primei secțiuni a Autostrăzii Pitești- Sibiu

Ligia Voro

O nouă platformă de staţionare aeronave la Aeroportul Internațional Cluj

Stefana Muresan

Electrolux Satu Mare își va relua activitatea cu condiții sporite de securitate

Traian Dan

Spaniolii vor parc industrial în Maramureș

Nora Dumitrescu

Efectul înghețului asupra culturilor de toamnă

Ligia Voro

Primăria Oradea i-a premiat pe cei mai importanți contribuabili din 2019

Traian Dan

Fostul sediu al Primăriei Carei a fost cumpărat de o companie din Ungaria

Traian Dan

Se lucrează din nou pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva

redactia

Oraşul Buziaş din Timiş primeşte patru milioane de euro prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

Alba Iulia: 9 milioane de lei pentru 122 de platforme subterane de deșeuri

Papuc Irina

Forest Romania 2019, la bilanț

Ligia Voro

1.500 de apartamente și un posibil centru de afaceri, proiecte Profitec, în spatele mall-ului NEPI din Târgu Mureș

Ligia Voro

Baia Mare va fi monitorizat printr-un sistem “Big Brother”

Nora Dumitrescu

Leave a Comment