Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, semnează joi 20 iulie, la Cluj-Napoca, la ADR Nord-Vest, contractul de finanțare pe Programul Operațional Regional pentru proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional”. Valoarea lucrărilor este de 3,3 milioane euro, din care 86,87% sunt cheltuieli eligibile, deci nerambursabile, iar 444.000 de euro, circa 13%, sunt cheltuieli pe care le va suporta municipalitatea.
”Este un proiect la care lucrăm de foarte multă vreme. Am rezolvat din resurse proprii, 80% din alocări fiind din partea municipiului, toate lucrările de stabilizare. Acum trecem la partea de finalizare. Firma Utilitas a făcut studiul de fezabilitate, iar în 24 august 2016 am depus proiectul la ADR Nord-Vest pentru a fi finanțat pe POR. Proiectul este declarat eligibil și finanțabil. Vom face demersurile necesare pentru îndeplinirea procedurilor și să finalizăm proiectul tehnic, acum în fază de elaborare, apoi execuția tuturor lucrărilor necesare pentru a aduce Biserica Evanghelică la forma avută acum 455 de ani. Va fi și o digitizare a monumentului pentru a fi promovat și vizitat virtual. Într-o perioadă de 11 ani apreciem noi circa 490.000 de vizitatori. Apreciem că lucrările, urmând procedurile care iau destul de mult timp, vor începe în februarie-martie 2018, iar finalizarea va trebui să se facă în maxim trei ani de la semnarea contractului, deci în iulie 2020 biserica va trebui să fie terminată”, a spus într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu, potrivit timponline.ro.
”Pe peretele din stânga cum se privește spre altar a fost descoperită o frescă, probabil vor mai apărea și altele, acestea vor fi restaurate și conservate pentru a putea fi admirate. Biserica a adăpostit mobilier bisericesc și de la celelalte biserici din oraș, practic are o colecție de mobilier bisericesc unic. Dorim ca biserica să fie trabnsformată într-o expoziție de moibilă bisericească, nu depozit cum a fost până acum. În perioada de vârf biserica asigura 3.000 de locuri pe scaune, n-o să putem păstra tot acest mobilier, am face tot un depozit. Acele frumoase bănci vor fi iluminate corespunzător, vizibile și fotografiabile. Vom amenaja de așa natură nava centrală pentru a putea organiza concerte și spectacole de operă. Mobilierul nou care va fi instalat va permite acest lucru. Se vor amenaja platforme pentru vizitarea ocazională a șarpantei, a podului bisericii, șarapantă unic, cu cea mai mare deschidere dintre toate șarpantele bisericilor din Europa de est. Nu o putem face complet vizitabilă pentru că sunt foarte multe elemente de lemn și măsurile de protecție contra incendiilor sunt extrem de drastice pentru ceva ce se vizitează. Biserica Evanghelică va fi dotată cu instalații contra incendiilor, antiefracție, de iluminat, instalație de forță electrică pentru că va fi încălzire în pardoseală, instalații de amplificare, sunet și lumină pentru concerte.
Biserica va fi rezugrăvită unitar, așa cum a fost 1653. Când s-a dat jos tencuiala au apărut niște elemente de la fosta bazilică romanică, care vor fi evidențiate. Va fi reabilitată și îmbunătățită orga, cu suflantă cu motor, nu cu pedală ca acum. Proiectantul trebuie să ne dea împreună cu istoricii soluția de culoare a bisericii, n-o avem la ora actuală pentru că nu este finalizat proiectul tehnic. Vom aborda culorile care au fost atunci, atunci se preferau culorile vii. Dacă astăzi suntem obișnuiți ca bisericile să fie culoare gri, atunci nu erau așa. În sacristie sub tencuială a stat timp de 450 de ani rama din piatră a unui geam, vopsit în galben puternic. Nu știu acum ce culoare va avea biserica, proiectanții ne vor da soluția. Majoritatea stranelor și băncilor vor rămâne unde sunt acum, altele vor fi mutate sus la balcon, altele de sus vor trebui repuse, sunt vreo trei nivele unde se pot expune piesele”, a mai spus primarul din Bistrita.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil care îl deţine (mobilier bisericesc, orga) în 3 ani de la semnarea contractului de finanţare; digitizarea monumentului istoric de categoria A şi lansarea acestuia în mediul online, în 4 luni de la finalizarea investiţiei; lansarea noului produs turistic Biserica Evanghelică în 4 luni de la finalizarea investiţiei; creşterea numărului de vizite la obiectivul de patrimoniu, în medie cu 8% anual, pe o perioadă de 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; atragerea unui număr de aproximativ 490.000 de vizitatori în următorii 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; – crearea / menţinerea a 4 locuri de muncă prin care să se asigure funcţionalitatea obiectivului turistic în perioada de operare.
Citește și:
Tâmplarii de la Arcer Sighet vor reface Palatul Nou al BNR
Firma maramureșeană Arcer Sighetu Marmației va reface tâmplăria sediului Băncii Naționale a României din strada Doamnei, clădire emblematică…
3 iulie 2022
Napoca Porolissum promovează gastronomia și vinurile locale în Europa
Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GALNP) a pornit mai multe proiecte de bune practici în Europa, referitoare…
3 iulie 2022
Livadă-model în Brașov, administrată de un absolvent al USAMV Cluj
Daniel Moțoc, absolvent al Facultății de Horticultură Cluj, este administrator al unei livezi pe 30 ha în comuna…
3 iulie 2022
Astor Com desființează toate parcările din zona Kogălniceanu
Antreprenorul proiectului de amenajare a zonei Mihail Kogălniceanu, din Cluj-Napoca, va proceda la desființarea locurilor de parcare. Municipalitatea…
3 iulie 2022
50 million m2 of industrial/logistic parks in CEE, 3 million m2 of SBU/Last Mile Logistics
The Industrial & Logistics property sector has continued to thrive and the total I&L stock for the CEE-15…
2 iulie 2022
Românii pot investi în titluri de stat Tezaur cu dobânzi de până la 8,6%
Începând de luni, 4 iulie a.c., românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1…
2 iulie 2022
Parteneriat între CJ Bihor și Primăria Oradea pentru evenimente culturale
Continuă colaborarea Consiliului Județean Bihor cu Primăria Municipiului Oradea în ceea ce privește organizarea de evenimente culturale. În…
2 iulie 2022
Daedalus și Metapolis au terminat studiile de fezabilitate pentru Borhanci și Parc Est
Asocierile conduse de birourile de arhitectură Metapolis Architects și Daedalus Proiect au finalizat două proiecte importante pentru Cluj-Napoca.…
2 iulie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
FOTO: Tei Residence, ansamblu rezidențial premium construit în Târgu Mureș
Romur SA a dezvoltat în ultimii ani în Târgu […]
3 iulie 2022
Elitele business-ului mureșean, laureate de revista Transilvania Business
După aproape patru luni, de când am pornit […]
3 iulie 2022
Aeroportul ”Transilvania”, loc modest în topul național al pasagerilor din mai 2022
Reprezentanții Asociației Aeroporturilor din […]
2 iulie 2022
VIDEO: Ziua Grâului 2022, la Ferma Kodagro
Peste 700 de fermieri din Transilvania au […]
1 iulie 2022
Supermarketuri Sighișoara. Unde găsești deschis până la miezul nopții
Cei interesați de supermarketuri Sighișoara […]
29 iunie 2022
Proiect PNL: Sprijin pentru femeile de afaceri
Femeile de afaceri pot primi granturi în valoare […]
29 iunie 2022