Bistrița-Năsăud Fonduri Europene Ultimele stiri

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, semnează joi 20 iulie, la Cluj-Napoca, la ADR Nord-Vest, contractul de finanțare pe Programul Operațional Regional pentru proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional”. Valoarea lucrărilor este de 3,3 milioane euro, din care 86,87% sunt cheltuieli eligibile, deci nerambursabile, iar 444.000 de euro, circa 13%, sunt cheltuieli pe care le va suporta municipalitatea.
”Este un proiect la care lucrăm de foarte multă vreme. Am rezolvat din resurse proprii, 80% din alocări fiind din partea municipiului, toate lucrările de stabilizare. Acum trecem la partea de finalizare. Firma Utilitas a făcut studiul de fezabilitate, iar în 24 august 2016 am depus proiectul la ADR Nord-Vest pentru a fi finanțat pe POR. Proiectul este declarat eligibil și finanțabil. Vom face demersurile necesare pentru îndeplinirea procedurilor și să finalizăm proiectul tehnic, acum în fază de elaborare, apoi execuția tuturor lucrărilor necesare pentru a aduce Biserica Evanghelică la forma avută acum 455 de ani. Va fi și o digitizare a monumentului pentru a fi promovat și vizitat virtual. Într-o perioadă de 11 ani apreciem noi circa 490.000 de vizitatori. Apreciem că lucrările, urmând procedurile care iau destul de mult timp, vor începe în februarie-martie 2018, iar finalizarea va trebui să se facă în maxim trei ani de la semnarea contractului, deci în iulie 2020 biserica va trebui să fie terminată”, a spus într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu, potrivit timponline.ro.
”Pe peretele din stânga cum se privește spre altar a fost descoperită o frescă, probabil vor mai apărea și altele, acestea vor fi restaurate și conservate pentru a putea fi admirate. Biserica a adăpostit mobilier bisericesc și de la celelalte biserici din oraș, practic are o colecție de mobilier bisericesc unic. Dorim ca biserica să fie trabnsformată într-o expoziție de moibilă bisericească, nu depozit cum a fost până acum. În perioada de vârf biserica asigura 3.000 de locuri pe scaune, n-o să putem păstra tot acest mobilier, am face tot un depozit. Acele frumoase bănci vor fi iluminate corespunzător, vizibile și fotografiabile. Vom amenaja de așa natură nava centrală pentru a putea organiza concerte și spectacole de operă. Mobilierul nou care va fi instalat va permite acest lucru. Se vor amenaja platforme pentru vizitarea ocazională a șarpantei, a podului bisericii, șarapantă unic, cu cea mai mare deschidere dintre toate șarpantele bisericilor din Europa de est. Nu o putem face complet vizitabilă pentru că sunt foarte multe elemente de lemn și măsurile de protecție contra incendiilor sunt extrem de drastice pentru ceva ce se vizitează. Biserica Evanghelică va fi dotată cu instalații contra incendiilor, antiefracție, de iluminat, instalație de forță electrică pentru că va fi încălzire în pardoseală, instalații de amplificare, sunet și lumină pentru concerte.
Biserica va fi rezugrăvită unitar, așa cum a fost 1653. Când s-a dat jos tencuiala au apărut niște elemente de la fosta bazilică romanică, care vor fi evidențiate. Va fi reabilitată și îmbunătățită orga, cu suflantă cu motor, nu cu pedală ca acum. Proiectantul trebuie să ne dea împreună cu istoricii soluția de culoare a bisericii, n-o avem la ora actuală pentru că nu este finalizat proiectul tehnic. Vom aborda culorile care au fost atunci, atunci se preferau culorile vii. Dacă astăzi suntem obișnuiți ca bisericile să fie culoare gri, atunci nu erau așa. În sacristie sub tencuială a stat timp de 450 de ani rama din piatră a unui geam, vopsit în galben puternic. Nu știu acum ce culoare va avea biserica, proiectanții ne vor da soluția. Majoritatea stranelor și băncilor vor rămâne unde sunt acum, altele vor fi mutate sus la balcon, altele de sus vor trebui repuse, sunt vreo trei nivele unde se pot expune piesele”, a mai spus primarul din Bistrita.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil care îl deţine (mobilier bisericesc, orga) în 3 ani de la semnarea contractului de finanţare; digitizarea monumentului istoric de categoria A şi lansarea acestuia în mediul online, în 4 luni de la finalizarea investiţiei; lansarea noului produs turistic Biserica Evanghelică în 4 luni de la finalizarea investiţiei; creşterea numărului de vizite la obiectivul de patrimoniu, în medie cu 8% anual, pe o perioadă de 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; atragerea unui număr de aproximativ 490.000 de vizitatori în următorii 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; – crearea / menţinerea a 4 locuri de muncă prin care să se asigure funcţionalitatea obiectivului turistic în perioada de operare.

Related posts

Lufthansa conectează Sibiul cu restul lumii de 10 ani

Stefana Muresan

Proiect: Terenurile aflate pe traseul BRUA, scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor

Stefana Muresan

Cel mai modern liceu tehnologic din țară, la Sebeș. Investiție de aproape 6 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Husqvarna Living City: Cum arată orașul viitorului?

Ion Surdu

Cluj Napoca: Proiect integrat tren metropolitan-metrou, chiar și cu finanțare europeană

redactia

Românii și belgienii își dispută proiectarea noii zone Expo Transilvania

Nora Dumitrescu

S-a deschis segmentul de Autostradă dintre Gilău-Nădășelu

redactia

Comerțul cu amănuntul, în creștere în România, față de statele UE

Papuc Irina

TeraPlast și E.ON Energie România, acord de 1,9 milioane de euro pentru soluţii de eficienţă energetică

redactia

Leader Team Broker – “Asiguratul care are CASCO, bun de plată dacă își retrage plângerea după repararea mașinii ”

Ligia Voro

NRCC Nearshoring Guide to Romania

Ionut Oprea

Bihor: Centru pentru Cultură și Artă Contemporană, investiție de 6 mil. euro

Stefana Muresan

Antrepriză de construcţii la nivelul CNAIR care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri

Stefana Muresan

FOTO: STEMsylvania – Școala de vară ce pregăteștii tinerii pentru viitor

Ligia Voro

Comuna Ciugud, după deschiderea terenului de golf: Prețuri cu 40% mai mari la terenuri și case

Stefana Muresan

Ședintă tehnică de lucru în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Cluj

Stefana Muresan

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Cel dintâi McDonald’s din Zalău, în locul restaurantului Casa Albă

Nora Dumitrescu

Probleme legate de mediu în aviație, dezbătute la Iași

Stefana Muresan

Pactul Verde, provocarea cea mare pentru economie

Ligia Voro

Topul celor mai căutate şi mai bine plătite meserii

redactia

Complexul muzeal Horea, pe lista investițiilor CJ Alba

Stefana Muresan

Optim PM livrează Oregon Park – Clădirea C pentru Portland Trust

Ligia Voro

Fonduri europene pentru infrastructura rutieră din Transilvania

Stefana Muresan

Leave a Comment