Bistrița-Năsăud Fonduri Europene Ultimele stiri

Biserica Evanghelică, restaurată cu 3,3 milioane euro

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, semnează joi 20 iulie, la Cluj-Napoca, la ADR Nord-Vest, contractul de finanțare pe Programul Operațional Regional pentru proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional”. Valoarea lucrărilor este de 3,3 milioane euro, din care 86,87% sunt cheltuieli eligibile, deci nerambursabile, iar 444.000 de euro, circa 13%, sunt cheltuieli pe care le va suporta municipalitatea.
”Este un proiect la care lucrăm de foarte multă vreme. Am rezolvat din resurse proprii, 80% din alocări fiind din partea municipiului, toate lucrările de stabilizare. Acum trecem la partea de finalizare. Firma Utilitas a făcut studiul de fezabilitate, iar în 24 august 2016 am depus proiectul la ADR Nord-Vest pentru a fi finanțat pe POR. Proiectul este declarat eligibil și finanțabil. Vom face demersurile necesare pentru îndeplinirea procedurilor și să finalizăm proiectul tehnic, acum în fază de elaborare, apoi execuția tuturor lucrărilor necesare pentru a aduce Biserica Evanghelică la forma avută acum 455 de ani. Va fi și o digitizare a monumentului pentru a fi promovat și vizitat virtual. Într-o perioadă de 11 ani apreciem noi circa 490.000 de vizitatori. Apreciem că lucrările, urmând procedurile care iau destul de mult timp, vor începe în februarie-martie 2018, iar finalizarea va trebui să se facă în maxim trei ani de la semnarea contractului, deci în iulie 2020 biserica va trebui să fie terminată”, a spus într-o conferință de presă primarul Ovidiu Crețu, potrivit timponline.ro.
”Pe peretele din stânga cum se privește spre altar a fost descoperită o frescă, probabil vor mai apărea și altele, acestea vor fi restaurate și conservate pentru a putea fi admirate. Biserica a adăpostit mobilier bisericesc și de la celelalte biserici din oraș, practic are o colecție de mobilier bisericesc unic. Dorim ca biserica să fie trabnsformată într-o expoziție de moibilă bisericească, nu depozit cum a fost până acum. În perioada de vârf biserica asigura 3.000 de locuri pe scaune, n-o să putem păstra tot acest mobilier, am face tot un depozit. Acele frumoase bănci vor fi iluminate corespunzător, vizibile și fotografiabile. Vom amenaja de așa natură nava centrală pentru a putea organiza concerte și spectacole de operă. Mobilierul nou care va fi instalat va permite acest lucru. Se vor amenaja platforme pentru vizitarea ocazională a șarpantei, a podului bisericii, șarapantă unic, cu cea mai mare deschidere dintre toate șarpantele bisericilor din Europa de est. Nu o putem face complet vizitabilă pentru că sunt foarte multe elemente de lemn și măsurile de protecție contra incendiilor sunt extrem de drastice pentru ceva ce se vizitează. Biserica Evanghelică va fi dotată cu instalații contra incendiilor, antiefracție, de iluminat, instalație de forță electrică pentru că va fi încălzire în pardoseală, instalații de amplificare, sunet și lumină pentru concerte.
Biserica va fi rezugrăvită unitar, așa cum a fost 1653. Când s-a dat jos tencuiala au apărut niște elemente de la fosta bazilică romanică, care vor fi evidențiate. Va fi reabilitată și îmbunătățită orga, cu suflantă cu motor, nu cu pedală ca acum. Proiectantul trebuie să ne dea împreună cu istoricii soluția de culoare a bisericii, n-o avem la ora actuală pentru că nu este finalizat proiectul tehnic. Vom aborda culorile care au fost atunci, atunci se preferau culorile vii. Dacă astăzi suntem obișnuiți ca bisericile să fie culoare gri, atunci nu erau așa. În sacristie sub tencuială a stat timp de 450 de ani rama din piatră a unui geam, vopsit în galben puternic. Nu știu acum ce culoare va avea biserica, proiectanții ne vor da soluția. Majoritatea stranelor și băncilor vor rămâne unde sunt acum, altele vor fi mutate sus la balcon, altele de sus vor trebui repuse, sunt vreo trei nivele unde se pot expune piesele”, a mai spus primarul din Bistrita.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil care îl deţine (mobilier bisericesc, orga) în 3 ani de la semnarea contractului de finanţare; digitizarea monumentului istoric de categoria A şi lansarea acestuia în mediul online, în 4 luni de la finalizarea investiţiei; lansarea noului produs turistic Biserica Evanghelică în 4 luni de la finalizarea investiţiei; creşterea numărului de vizite la obiectivul de patrimoniu, în medie cu 8% anual, pe o perioadă de 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; atragerea unui număr de aproximativ 490.000 de vizitatori în următorii 11 ani de la finalizarea implementării proiectului; – crearea / menţinerea a 4 locuri de muncă prin care să se asigure funcţionalitatea obiectivului turistic în perioada de operare.

Related posts

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs’ lack of digital culture opens all gates to hackers.

redactia

UPDATE. Mesajul FOREN 2018 va fi conturat în cadrul unui workshop

Ligia Voro

ECFS2019: Oportunități și amenințări emergente în domeniul serviciilor financiare

Ligia Voro

Baia Mare va avea prima fabrică de textile medicale din România

Nora Dumitrescu

Laboratorul de prăjituri, componenta dulce Pansab Reghin

Ligia Voro

Avansează şantierul pe 16 km din Autostrada Transilvania

redactia

Grupul belgian Interparking a cumpărat o parcare de 4 mil. euro în Timişoara

Stefana Muresan

Decis: Proprietarii mașinilor electrice vor putea parca gratuit în municipiul Sibiu

Papuc Irina

Platforma industrială a Clujului devine rezidențială

Nora Dumitrescu

Noua sală a sporturilor din Oradea este gata în proporţie de 25%

Traian Dan

4,5 milioane de euro pentru modernizarea a șase străzi din municipiul Oradea

Traian Dan

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, extinsă cu 60 de stații

Traian Dan

Investiţie în laparoscoape performante la SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

Ana Birchall: Ne dorim să ducem mai departe idealurile marii familii europene

redactia

Grupul Sogefi, unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto, investiție de 50 mil. euro în Parcul Industrial Oradea

redactia

Cercetarea: Flexibilitate la Birou

Ionut Oprea

Clujul face jocurile la bursă. Radu Hanga, ales pe patru ani

Nora Dumitrescu

E.ON își mută activitatea pe internet. Magazinele fizice, închise

Nora Dumitrescu

Românii dăruiesc mai multe flori: business-urile din domeniul floral și-au dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani

Ligia Voro

Airbus și IAR vor colabora în următorii 15 ani pentru fabricarea elicopterului H215M

redactia

Acționarii Farmaceutica Remedia au aprobat contractarea de noi credite

Ligia Voro

Peste 4.000 de vizitatori, la Ambasada României din Washington cu ocazia Zilei Porților Deschise și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Universitatea de Științe Agricole Cluj a introdus operațiile transmise online

Nora Dumitrescu

Expoziția „Două Regiuni în Europa – Regiunea Centru și landul Brandenburg”, la Ambasada României de la Berlin

Stefana Muresan

Leave a Comment