VILLA VINEA a devenit crama anului 2017 în Transilvania, după ce a câștigat opt medalii în cadrul WineUp Fair, unul dintre cele mai importante evenimente din România dedicate vinurilor. Peste 200 de vinuri au fost degustate de juriul competiției și, în final, 19 crame au fost premiate.
O medalie de aur, trei de argint și patru de bronz a câștigat crama de pe Târnave la evenimentul desfășurat la Muzeul de Artă – Palatul Banffy din Cluj Napoca, în perioada 24-26 martie. Rezultat de excepție, ținând cont de faptul că fiecare din cele opt vinuri prezentate de VILLA VINEA a obținut o medalie. Aurul l-a primit Riesling de Rhin Selection 2015. Ajuns la a III-a ediție, WineUp Fair in Transylvania este unul dintre cele mai importante târguri de vinuri organizate în România. Sloganul evenimentului în 2017 a fost ”Enjoy Wine & Art!”, sugestiv pentru oferta organizatorilor, care au propus o asociere complexă între cultura vinului și sferele creative ale artei. “Vinurile VILLA VINEA sunt rezultatul unui microclimat unic, seva unui pământ extraordinar, amplasat pe valea râului Târnava Mică, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei. Îmbinarea dintre tradiția viticulturii în această regiune și tehnologia modernă și inovatoare, italiană în situația cramei noastre, a condus la rezultate excepționale, care se regăsesc în titlurile și medaliile obținute de VILLA VINEA încă din 2011, primul an de producție. Crama a devenit renumită pentru vinuri de o complexitate aparte, cu arome minunate, echilibru și gusturi distincte”, susține Cristian Podar, director general al companiei Castel Vinum, deținătoarea brandului Villa Vinea.
O poveste cu medalii
Zona Târnavelor a fost comparată de mulți cu celebra regiune franțuzească Chablis, datorită condițiilor sale favorabile cultivării soiurilor albe de struguri. Vinurile produse aici au o claritate a expresiei aromatice, susținută de o aciditate vivace și plăcută. Crama Villa Vinea este o construcţie nouă cu o arhitectură ce aminteşte de vechile turnuri de prin satele Transilvaniei. Sub pamânt se află tancurile de inox, în care fermentează la temperatură controlată mustul ce apoi se transformă în vin. Povestea vinului, în această cramă gravitaţională pe trei niveluri, începe de pe “acoperişul” ei, de unde strugurii cad într-un desciorchinător, apoi ajung într-o presă pneumatică. Din strugurii presaţi cu grijă, mustul ajunge în tancuri şi îşi începe metamorfoza sub atenta observaţie a şefului cramei. Proiectul Castel Vinum a apărut la început de mileniu, datorită atracției lui Heiner Oberrauch, pe atunci proprietarul companiei Salewa, fabrică de echipamente exclusiviste outdoor și de munte, aflată în Tîrgu Mureș, față de zona Târnavelor. Încă din 2001, Oberrauch a început să cumpere terenuri în zonă, iar bazele primei plantații au fost puse în 2006. A fost o muncă titanică să adune la un loc 30 de hectare de teren, cumpărat pe bucăți de la micii proprietari. Cu ajutorul fondurilor europene, în 2010, au fost plantate noi hectare de vie, an în care a început și construcția cramei, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de hectolitri. Apoi, în 2016, Castel Vinum a achiziționat o plantație tânără de 40 de hectare, aflată în apropiere, ajungând astfel la o suprafață totală de 72 hectare cultivate. Soiurile plantate sunt de o mare diversitate, începând cu cele specifice zonei, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Fetească Regală și Fetească Albă și terminând cu nume inedite pentru Târnave, cum ar fi Kerner și Trebbiano, sau, din gama celor roșii, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și Zweigelt. Vinurile sunt realizate cu ajutorul consultantului, Celestino Lucin, enolog la Abbazia di Novelo, Bresanone, cel care în 2009 a fost numit „vinificatorul anului“ de către publicația italiană Gamberro Rosso. La apariție, în 2012, vinurile producătorului din Mica au surprins. Veneau cu o personalitate aparte, în care erau puse în valoarea aciditatea specifică a zonei, mineralitatea solului și grija cu care s-a făcut alegerea soiurilor. Materializarea surprizei a venit atunci când vinurile necunoscuților de pe Târnave au obținut 24 medalii de aur la IWCB 2012, VILLA VINEA devenind cea mai galonată cramă din România în acel moment. De atunci, distincțiile au curs în fiecare an, iar notorietatea brandului a depășit deja granițele țării.
Citește și:
Tinerii orădeni sunt invitați să se lanseze în afaceri – eveniment VSFA
Universitatea din Oradea deschide Aula Magna pentru toți tinerii orădeni care vor să se lanseze în afaceri. „Vreau…
19 aprilie 2024
Oradea face pași hotărâți în era digitală
Interacțiunea digitală cu cetățenii este o realitate palpabilă, la Oradea. Concret, iată cum se manifestă deschiderea Primăriei Oradea…
19 aprilie 2024
Eveniment științific în domeniul neuropatologiei și neuroștiințelor, în premieră la UMFST G. E. Palade Târgu Mureș
La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va avea loc, în…
19 aprilie 2024
Florin Drăgan, rectorul UPT, militează pentru dezvoltarea conurbației Arad-Timișoara
Dacă în anii 2000 Aradul și Timișoara au însemnat o importantă poartă de intrare a investițiilor străine în…
19 aprilie 2024
Chimcomplex își susține angajații
Grupurile CRC și SCR își ajută în primul rând angajații (peste 2.000) și apoi, pe cei din zonă.…
18 aprilie 2024
Hidroelectrica și Masdar (EAU) extind acordul de colaborare
O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru a…
18 aprilie 2024
Studiu: Temperaturile preferate de români în locuințe
Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuințe între 22 și 24°C, și chiar peste; Peste 40% și-au…
18 aprilie 2024
Trimișii Ardealului vor să schimbe statutul urșilor și lupilor în UE
Reprezentanții Transilvaniei la Bruxelles susțin modificarea stării de protecție a carnivorelor mari din strict protejat în protejat. Comitetul…
18 aprilie 2024