Agricultura Reportaj Slider Ultimele stiri

VILLA VINEA, crama anului 2017 în Transilvania

VILLA VINEA a devenit crama anului 2017 în Transilvania, după ce a câștigat opt medalii în cadrul WineUp Fair, unul dintre cele mai importante evenimente din România dedicate vinurilor. Peste 200 de vinuri au fost degustate de juriul competiției și, în final, 19 crame au fost premiate.
O medalie de aur, trei de argint și patru de bronz a câștigat crama de pe Târnave la evenimentul desfășurat la Muzeul de Artă – Palatul Banffy din Cluj Napoca, în perioada 24-26 martie. Rezultat de excepție, ținând cont de faptul că fiecare din cele opt vinuri prezentate de VILLA VINEA a obținut o medalie. Aurul l-a primit Riesling de Rhin Selection 2015. Ajuns la a III-a ediție, WineUp Fair in Transylvania este unul dintre cele mai importante târguri de vinuri organizate în România. Sloganul evenimentului în 2017 a fost ”Enjoy Wine & Art!”, sugestiv pentru oferta organizatorilor, care au propus o asociere complexă între cultura vinului și sferele creative ale artei. “Vinurile VILLA VINEA sunt rezultatul unui microclimat unic, seva unui pământ extraordinar, amplasat pe valea râului Târnava Mică, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei. Îmbinarea dintre tradiția viticulturii în această regiune și tehnologia modernă și inovatoare, italiană în situația cramei noastre, a condus la rezultate excepționale, care se regăsesc în titlurile și medaliile obținute de VILLA VINEA încă din 2011, primul an de producție. Crama a devenit renumită pentru vinuri de o complexitate aparte, cu arome minunate, echilibru și gusturi distincte”, susține Cristian Podar, director general al companiei Castel Vinum, deținătoarea brandului Villa Vinea.
O poveste cu medalii
Zona Târnavelor a fost comparată de mulți cu celebra regiune franțuzească Chablis, datorită condițiilor sale favorabile cultivării soiurilor albe de struguri. Vinurile produse aici au o claritate a expresiei aromatice, susținută de o aciditate vivace și plăcută. Crama Villa Vinea este o construcţie nouă cu o arhitectură ce aminteşte de vechile turnuri de prin satele Transilvaniei. Sub pamânt se află tancurile de inox, în care fermentează la temperatură controlată mustul ce apoi se transformă în vin. Povestea vinului, în această cramă gravitaţională pe trei niveluri, începe de pe “acoperişul” ei, de unde strugurii cad într-un desciorchinător, apoi ajung într-o presă pneumatică. Din strugurii presaţi cu grijă, mustul ajunge în tancuri şi îşi începe metamorfoza sub atenta observaţie a şefului cramei. Proiectul Castel Vinum a apărut la început de mileniu, datorită atracției lui Heiner Oberrauch, pe atunci proprietarul companiei Salewa, fabrică de echipamente exclusiviste outdoor și de munte, aflată în Tîrgu Mureș, față de zona Târnavelor. Încă din 2001, Oberrauch a început să cumpere terenuri în zonă, iar bazele primei plantații au fost puse în 2006. A fost o muncă titanică să adune la un loc 30 de hectare de teren, cumpărat pe bucăți de la micii proprietari. Cu ajutorul fondurilor europene, în 2010, au fost plantate noi hectare de vie, an în care a început și construcția cramei, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de hectolitri. Apoi, în 2016, Castel Vinum a achiziționat o plantație tânără de 40 de hectare, aflată în apropiere, ajungând astfel la o suprafață totală de 72 hectare cultivate. Soiurile plantate sunt de o mare diversitate, începând cu cele specifice zonei, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Fetească Regală și Fetească Albă și terminând cu nume inedite pentru Târnave, cum ar fi Kerner și Trebbiano, sau, din gama celor roșii, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră și Zweigelt. Vinurile sunt realizate cu ajutorul consultantului, Celestino Lucin, enolog la Abbazia di Novelo, Bresanone, cel care în 2009 a fost numit „vinificatorul anului“ de către publicația italiană Gamberro Rosso. La apariție, în 2012, vinurile producătorului din Mica au surprins. Veneau cu o personalitate aparte, în care erau puse în valoarea aciditatea specifică a zonei, mineralitatea solului și grija cu care s-a făcut alegerea soiurilor. Materializarea surprizei a venit atunci când vinurile necunoscuților de pe Târnave au obținut 24 medalii de aur la IWCB 2012, VILLA VINEA devenind cea mai galonată cramă din România în acel moment. De atunci, distincțiile au curs în fiecare an, iar notorietatea brandului a depășit deja granițele țării.

Related posts

Proprietarii Iulius construiesc cea mai înaltă clădire de birouri din România. 27 de etaje, o înălțime de 155 de metri

redactia

Contract semnat pentru construcția primei secțiuni a Autostrăzii Pitești- Sibiu

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Reghin municipality, from a rich history to digital technology

Transilvania Business

Un startup românesc ce a produs un motor de căutare cu tehnologia machine learning primeşte o finanţare de 1,5 milioane dolari

Ion Surdu

Se pregăteşte un nou mini-mall în Timişoara

Robert Bloancă

Orașe durabile – expertiză franceză

Stefana Muresan

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

Cum poate Romania sa creasca rata investitiilor straine si sa isi atinga potentialul de dezvoltare?

redactia

Schaeffler va construi la Braşov un centru de testare pentru piaţa automotive

redactia

Viitorul spital județean al Sibiului va fi cea mai mare lucrare din ultimii 30 de ani. Investiția de 500 de milioane de euro a început cu aprobarea SF

Papuc Irina

Turdenii de la ASA Cons ridică un centru spa în Zalău

Nora Dumitrescu

Oradea își păstrează ratingul Fitch de oraș recomandat investițiilor

redactia

Budapest at MIPIM 2017

Ionut Oprea

În martie, la Oradea sosesc primele tramvaie construite la Astra Arad

Traian Dan

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Transgaz – procedură pentru numirea unui nou director general

Stefana Muresan

La 1 ianuarie 2020, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

Papuc Irina

O nouă centură ocolitoare la Cluj, în conurbația Turda – Câmpia

Nora Dumitrescu

Producătorii de brânzeturi din Ardeal se perfecționează în Alpi

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania va reduce ratele la credit și birocrația pentru IMM-uri

Nora Dumitrescu

Un startup românesc, ce învață copiii și părinții să se alimenteze sănătos, a fost selectat în acceleratorul Google for Startups

Papuc Irina

Imaginarul turistic al Balcicului (post)regal

Ligia Voro

AgroTransilvania Cluster susține producătorii și producția locală

Stefana Muresan

Digitalizare și Eficiență energetică: de unde pornești, cu cine vorbești – conferință ONLINE

Ligia Voro

Leave a Comment