Cluj Ultimele stiri

Lucrări de renovare a Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a intrat într-un amplu proces de consolidare și reabilitare arhitecturală, după ce, la începutul acestui an, în calitate de for tutelar al prestigioasei instituții culturale, Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici și a asigurat finanțarea obiectivului de investiții „Restaurarea anvelopei Palatului Reduta”. Clădirea cu profunde semnificații istorice în care a avut loc în anul 1894 procesul memorandiștilor găzduiește în prezent Secția pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură aflată sub autoritatea forului administrativ județean.
„Îmi doresc ca până în momentul în care iarna își va intra pe deplin în drepturi să reușim să realizăm cât mai multe operațiuni din cele prevăzute pentru îmbunătățirea stării fizice a acestui important ansamblu arhitectonic, o clădire simbol a Clujului și cu semnificații extrem de puternice pentru toți românii. În același timp, vom urmări și ne vom asigura că toate lucrările respectă normele tehnice și standardele de calitate în construcții, astfel încât să se asigure o conservare optimă a exponatelor, să crească gradul de siguranță a pietonilor care tranzitează zona, precum și gradul de atractivitate a activității muzeale”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unui Raport de expertiză tehnică întocmit în anul 2016 de către un specialist extern, document care indică faptul că starea fizică a fațadelor clădirii muzeului impune intervenții majore de renovare. Astfel, în urma obținerii tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, au fost începute lucrările propriu-zise.
Lucrările vizează restaurarea fațadei și a acoperișului-anvelopei nord a Palatului Reduta, înlocuirea învelitorilor din țiglă ceramică solzi și a tablei din zona ceasului, dispunerea unei membrane hidroizolante, consolidarea elementelor deteriorate ale șarpantei, îndepărtarea straturilor neadecvate pe bază de ciment, consolidarea zidurilor de cărămidă, curățarea și repararea ornamentelor din gips, curățarea și revopsirea grilajelor ornamentale, precum și înlocuirea ferestrelor cu altele noi din lemn stratificat cu sticlă termo-fonoizolantă. Totodată, în această perioadă va avea loc înlocuirea parazăpezilor și vor fi efectuate reparații la nivelul podului, respectiv înlocuirea elementelor degradate datorită infiltrațiilor de apă, desfacerea straturilor și umpluturilor existente la nivelul planșeului și dispunerea de plăci de vată minerală bazaltică, precum și podirea cu două straturi de lemn tratat cu soluție de biocidare și ignifugare.
Valoarea totală a contractului este de 604.770,97 de lei fără TVA, termenul de execuție a lucrării fiind de 75 de zile calendaristice. În ceea ce privește asigurarea finanțării, fondurile provin din bugetul Consiliului Județean Cluj, printr-un program de finanțare multianual.
Din dorința de a fi protejate elementele de patrimoniu și de a se asigura păstrarea optimă a acestora, lucrările de renovarea a sediului edificiului muzeal, situat pe strada Memorandumului nr. 21, impun închiderea, până la finalizarea acestora, a expoziției permanente de la secția pavilionară.
Întrucât restaurarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, clădire cu un regim de înălțime S+P+2E+M și cu o suprafață desfășurată de 3.140 de metri, necesită realizarea unor serii de operațiuni complexe și de durată, lucrările de reabilitare referitoare la refacerea gangului și a calcanelor existente vor fi realizate imediat după ce condițiile meteorologice vor permite acest lucru, urmând a fi folosite materiale și tehnici specifice unui astfel de monument. Nu în ultimul rând, ulterior realizării acestor lucrări, vor fi inițiate și cele conexe, atât interioare, precum hidroizolații sau schimbarea pardoselilor, cât și cele exterioare constând în amenajarea curții, realizarea unei copertine pe scara care duce la subsol, etc.

Related posts

Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră

redactia

Colaborarea e cuvântul cheie: mediul de afaceri transilvănean a devenit un ecosistem

Ligia Voro

Blue Air, salvată de Europa. Restructurare sau lichidare în șase luni

Nora Dumitrescu

CFR a demarat procedurile de recepţie pe categorii de lucrări între Simeria şi Sighişoara

redactia

FOTO/ Reportaj din interiorul IPEC, producător mondial de farfurii din Alba-Iulia. 50 de milioane de produse sunt exportate anual în toată lumea

Papuc Irina

Voluntarii din cluburile IMPACT produc schimbare în societate

Traian Dan

Brinel se menține pe linia de afaceri și în grupul SNEF

Nora Dumitrescu

Compania Scheugenpflug, furnizor pentru Continental, BMW Group, Bosch și Audi, subsidiară la Sibiu

redactia

Administratorul unui hotel din Blaj oferă clădirea medicilor, voluntarilor, polițiștilor și jandarmilor care luptă cu Covid-19

Ion Surdu

Studiu CBRE: Investițiile imobiliare au totalizat 395 mil. euro în S1

Papuc Irina

Banca Transilvania face o nouă achiziție în Republica Moldova: o companie specializată pe finanțarea microîntreprinderilor

Papuc Irina

Forumul de Afaceri România – Vietnam

Ligia Voro

Alba: Nouă pârtie, la Şureanu, în Munţii Sebeşului

redactia

Hidroelectrica a semnat primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământ dual

Ligia Voro

Pod peste Tisa, in zona Teplita din Sighetul Marmatiei, investitie de peste 1.4 mil. lei din fonduri comunitare

Stefana Muresan

Covid-19: Terapia cu plasmă hiperimună, posibilă și la Sibiu

Papuc Irina

Raiko Transilvania va intra la bursă pe Piața AeRO

Nora Dumitrescu

CNAIR a semnat contractul pentru realizarea centurii Comarnic, care va fi gata peste șapte luni

Stefana Muresan

Ajutoare de stat de peste 22 de milioane de lei pentru cinci aeroporturi regionale: două sunt din Transilvania

Ion Surdu

Încă un credit record, de 43.000 de CHF, șters cu ajutorul negocierii CSALB

Traian Dan

Care sunt cele mai puternice afaceri din județul Alba

redactia

Finanțări de până la 5.000 de euro pentru cadrele didactice din partea industriei IT

Ion Surdu

Pall-Ex și-a inaugurat cel mai nou hub în Sibiu, în cadrul Network Industrial Park, dezvoltat de Zacaria

Stefana Muresan

COS Romania la 20 de ani

redactia

Leave a Comment