Cultural Timiș Ultimele stiri

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

Legăturile puternice cu spațiul francofon, suportul oferit învățământului în limba franceză, numărul studenților străini francofoni care urmează cursurile Universității, precum și activitatea de cercetare-dezvoltare care utilizează limba franceză ca limbă de comunicare au condus la acceptarea Universității de Vest din Timișoara (UVT) în rândul membrilor titulari ai Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). În România, asociația număra la momentul depunerii candidaturii de către UVT un total de 33 de universități membre și un institut de cercetare al Academiei Române, dintre aceștia doar 12 fiind membri titulari.
Acceptarea UVT în rândul membrilor titulari a presupus îndeplinirea unor criterii care țin de capacitatea instituțională a Universității. Astfel, trebuie spus că UVT are patru programe de studii în limba franceză, peste 50 de parteneriate cu universități franceze, și primește în fiecare an doctoranzi francofoni cu burse AUF Eugen Ionescu. În anul academic 2016-2017, Universitatea a avut un număr de 736 de studenți străini înscriși la WUT, din care 10% erau studenți străini francofoni. Mai mult decât atât, în parteneriat cu AUF, în anul 2013, UVT a inaugurat Centre de réussite universitaire, un proiect care vizează crearea unui spațiu educațional cu resurse și facilități educaționale, echipamente tehnice de ultimă oră, pentru a moderniza predarea, a spori atractivitatea ofertei universitare francofone și pentru a spori vizibilitatea acțiunilor francofone locale.
Dintre beneficiile statutului de membru AUF menționăm participarea la proiecte între instituțiile membre și sprijin în vederea de pregătirii și implementării proiectelor; accesul la instrumente și resurse educaționale adaptate nevoilor și contextelor regionale, în special prin promovarea utilizării tehnologiilor informației și comunicării pentru predare și cercetare; suport în vederea dezvoltării parteneriatelor; accesul la mijloacele de comunicare aflate la dispoziția AUF în vederea promovării instituționale.
„Apartenența noastră la AUF ne-a adus doar beneficii. Suntem membri din 2005, iar evoluția pozitivă a fost recunoscută prin acceptarea instituției noastre în rândul membrilor titulari. Această recunoaștere va însemna și o intensificare a eforturilor în activitățile desfășurate cu partenerii noștri francofoni. Reușita este rezultatul strategiei de internaționalizare a Universității. Lucrăm pe mai multe direcții, de la atragere de studenți străini, la angajarea în proiecte de cercetare cu instituții academice puternice de peste graniță”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este o asociație internațională creată acum peste 50 de ani care reunește universități, colegii, rețele universitare și centre de cercetare științifică din întreaga lume și care folosesc limba franceză., una dintre cele mai mari asociații ale instituțiilor de învățământ superior și de cercetare din lume. AUF Promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le sprijină în îmbunătățirea calității formării, a cercetării și a capacității de angajare a absolvenților.

Related posts

Romgaz, circa 634 milioane metri cubi de gaze înmagazinate

Stefana Muresan

Prival va strânge deșeurile din Turda cu autospeciale Ford

Nora Dumitrescu

FESTIVALUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ FestLit Cluj 2018, Ediţia a 5-a (2-4 iunie 2018)

Stefana Muresan

Ion Țiriac vrea să organizeze la Cluj cel de-al doilea turneu WTA din România

redactia

Capitala şi judeţele Braşov, Cluj şi Prahova, cei mai mulți turiști în primele 4 luni

Stefana Muresan

Operatorul de apă şi canal din Timiş, Aquatim, a atras investiţii europene în valoare de peste 356 de milioane de euro

Robert Bloancă

După preluarea Bancpost, Banca Transilvania, la un pas de prima poziție

Stefana Muresan

Palatul Universul din Bucureşti a fost scos la vânzare

Papuc Irina

UBB, cea mai bună instituţie de învăţământ superior din România în cercetarea economică

redactia

Producătorii de mobilier au birou de cercetare în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Troleibuze, stații noi și aer mai curat datorită investițiilor REGIO, la Mediaș

Ligia Voro

Zborurile spre Bucureşti şi Munchen sunt cele mai căutate, la început de an, pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Robert Bloancă

Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic

Traian Dan

Oradea atrage o nouă investiție în producție, cea mai mare din ultimii 5 ani. Sogefi Suspensions vine cu 50 mil. euro

redactia

Patru oferte pentru sala polivalentă din Turda, investiție de 55 milioane lei

Stefana Muresan

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor

Ligia Voro

Cinci măsuri solicitate Guvernului din partea IMM-urilor din România

Papuc Irina

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Despre social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (I)

Ligia Voro

Olandezii de la Damen vizează dublarea angajaților pe Șantierul Naval din Mangalia. Centru de excelență pentru viitorii meseriași

redactia

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Investițiile franceze în România : 3000 de societăți cu capital francez

Stefana Muresan

Guvernul Orban va reorganiza Agenţia pentru Agenda Digitală a României

Papuc Irina

Banca Transilvania, primul brand bancar românesc care intră în top 500

Stefana Muresan

Alimentarea cu apă de la Gilău, cel mai mare proiect de infrastructură derulat în Sălaj. Primele contracte de lucrări, semnate în acest an

redactia

Leave a Comment