Investitii Ultimele stiri

Guvernul a alocat 2 miliarde lei pentru Programului ”Prima casa” 2018

Plafonul alocat al garantiilor care pot fi emise pentru anul 2018 in cadrul programului ”Prima casa” insumeaza 2 mld. lei, potrivit unei Hotarari aprobate in sedinta de astazi a Guvernului. Actul normativ modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casa”.
Principalele schimbari vizeaza reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului Prima Casa, eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii in anul 2018, clarificarea principiilor de realocare catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, precum si simplificarea procedurii de radiere in situatia respingerii cererii de plata a creditului garantat in cadrul programului.
Astfel, decizia de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% a fost luata pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, urmarindu-se evitarea oricarei discriminare in acest sens. In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte. In plus, programul se flexibilizeaza prin reglementarea unei alte periodicitati de stabilire a nivelului comisionului de gestiune/comisionului unic de analiza datorata FNGCIMM pentru derularea activitatii in calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finantelor Publice, anterior aceasta operatiune realizandu-se semestrial.
In ceea ce priveste realocarea catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta sa se faca in functie de ponderea garantiilor acordate de la inceputul anului de referinta de catre fiecare finantator participant in program, actul normativ aprobat astazi introducand o clarificare suplimentara in acest sens.
O alta schimbare importanta o reprezinta eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii, Guvernul luand aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 mld. lei alocat programului ”Prima casa” pentru 2018.
Actul normativ aprobat astazi de Guvern include, de asemenea, o serie de masuri pentru simplificarea si evitarea birocratizarii excesive a procedurilor aplicate in cazul respingerii cererilor de plata. In astfel de situatii, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege este preluata de FNGCIMM, anterior intrand in atributiile Ministerului Finantelor Publice. Odata cu preluarea acestor operatiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obtinerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel putin zece zile – avand in vedere ca tot in cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finantatorilor si se pregateste documentatia pentru acordurile de radiere – si va permite informatizarea procesului in conditii optime. In situatia respingerii cererilor de plata, FNGCIMM va fi mandatat sa-si exprime acordul in numele si in contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea radierii ipotecii legale si a interdictiilor inscrise in cartea funciara a locuintei achizitionate/construite in cadrul programului ”Prima casa”.
Alte modificari aprobate astazi de Guvern reglementeaza o serie de aspecte de ordin practic aplicabile situatiilor in care a fost finalizata executarea silita imobiliara a locuintei achizitionate sau construite prin programul ”Prima casa”, de catre organele specializate ale ANAF.
Obiectivele si liniile directoare pentru programul ”Prima casa”, precum si nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016. De la lansarea programului ”Prima casa”, in 2009, pana la sfarsitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,78 mld. lei. In 2017, pana la sfarsitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garantii, in valoare totala de 2,048 mld. lei, precum si 8.910 promisiuni de garantare, in valoare totala de 1,002 mld. lei.
Alocarea plafonului total al al garantiilor care pot fi emise in anul 2018 in cadrul programului se face la solicitarea finantatorilor participanti de catre FNGCIMM, cu acordul MFP, conform Procedurii si criteriilor de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3097/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017, plafonul astfel stabilit se ajusteaza cu procentele calculate pe baza punctajelor finale obtinute de finantatori in urma evaluarii anuale a modului de utilizare a plafoanelor de garantare.

Related posts

Vânzări record pe piața rezidențială

Ligia Voro

Începe programul de instalare a panourilor fotovoltaice. Subvenţie de 20.000 de lei

redactia

Fermierii sălăjeni vor acces la cele mai bune standuri din piețe

Nora Dumitrescu

Cinci județe ale Transilvaniei, promovate ca destinații turistice la Berlin

Nora Dumitrescu

Astra Trans Carpatic introduce trenuri cumpărate de la danezi pe ruta Oradea – Arad

redactia

Un celebru arhitect din Cluj va superviza concursul pentru urbanismul Sibiului

Nora Dumitrescu

EXPO MODĂ – Design Vestimentar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Papuc Irina

Cesiro, peste 100 de angajări în fabrica din Sighișoara

Stefana Muresan

Inaugurări de pandemie. Profi a avut cele mai multe în Ardeal

Nora Dumitrescu

Kaufland oferă spațiu pentru micii producătorii locali de legume fructe

Traian Dan

Primăria Sibiu: măsuri de reducere a impactului negativ pentru businessul local cauzat de Covid-19

Papuc Irina

20.000 de lucrători non-UE pot intra pe piața muncii din România, în 2019

redactia

Centrul comercial Satu Mare Shopping Plaza deținut de Radu Bud, scos la vânzare cu 12,5 milioane de euro

Stefana Muresan

Alexandru Mudura junior a cumpărat Oradea Shopping City. Valoarea tranzacției, 8 milioane de euro

redactia

EuropaProperty announces short-list for the 13th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Restricție de viteză pe A1, Sibiu – Sebeș, la Săliște

Ligia Voro

Centrul istoric al Clujului, pietonalizat cu 10 milioane euro

Nora Dumitrescu

Parking cu acoperiș de vegetație la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Timiș: Muzeu şi observator astronomic, în casa primul astronaut român, Dumitru Prunariu

Stefana Muresan

Oficial ungar: Un milion de euro, investiți în calea ferată de mare viteză Cluj-Napoca-Budapesta

Stefana Muresan

AFIR: Sesiune de finanțare de peste 35 de milioane de euro pentru investiții în procesarea produselor agricole

redactia

NUNNER Logistics alege P3 pentru extinderea operațiunilor în România

Papuc Irina

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Fostul sediu al Bancpost din Șimleu, vândut la ofertă pe OLX

Nora Dumitrescu

Leave a Comment