Investitii Ultimele stiri

Guvernul a alocat 2 miliarde lei pentru Programului ”Prima casa” 2018

Plafonul alocat al garantiilor care pot fi emise pentru anul 2018 in cadrul programului ”Prima casa” insumeaza 2 mld. lei, potrivit unei Hotarari aprobate in sedinta de astazi a Guvernului. Actul normativ modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casa”.
Principalele schimbari vizeaza reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2%, in scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului Prima Casa, eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii in anul 2018, clarificarea principiilor de realocare catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, precum si simplificarea procedurii de radiere in situatia respingerii cererii de plata a creditului garantat in cadrul programului.
Astfel, decizia de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% a fost luata pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, urmarindu-se evitarea oricarei discriminare in acest sens. In termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte. In plus, programul se flexibilizeaza prin reglementarea unei alte periodicitati de stabilire a nivelului comisionului de gestiune/comisionului unic de analiza datorata FNGCIMM pentru derularea activitatii in calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finantelor Publice, anterior aceasta operatiune realizandu-se semestrial.
In ceea ce priveste realocarea catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta sa se faca in functie de ponderea garantiilor acordate de la inceputul anului de referinta de catre fiecare finantator participant in program, actul normativ aprobat astazi introducand o clarificare suplimentara in acest sens.
O alta schimbare importanta o reprezinta eliminarea utilizarii valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii, Guvernul luand aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti in program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 mld. lei alocat programului ”Prima casa” pentru 2018.
Actul normativ aprobat astazi de Guvern include, de asemenea, o serie de masuri pentru simplificarea si evitarea birocratizarii excesive a procedurilor aplicate in cazul respingerii cererilor de plata. In astfel de situatii, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege este preluata de FNGCIMM, anterior intrand in atributiile Ministerului Finantelor Publice. Odata cu preluarea acestor operatiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obtinerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel putin zece zile – avand in vedere ca tot in cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finantatorilor si se pregateste documentatia pentru acordurile de radiere – si va permite informatizarea procesului in conditii optime. In situatia respingerii cererilor de plata, FNGCIMM va fi mandatat sa-si exprime acordul in numele si in contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea radierii ipotecii legale si a interdictiilor inscrise in cartea funciara a locuintei achizitionate/construite in cadrul programului ”Prima casa”.
Alte modificari aprobate astazi de Guvern reglementeaza o serie de aspecte de ordin practic aplicabile situatiilor in care a fost finalizata executarea silita imobiliara a locuintei achizitionate sau construite prin programul ”Prima casa”, de catre organele specializate ale ANAF.
Obiectivele si liniile directoare pentru programul ”Prima casa”, precum si nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016. De la lansarea programului ”Prima casa”, in 2009, pana la sfarsitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,78 mld. lei. In 2017, pana la sfarsitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garantii, in valoare totala de 2,048 mld. lei, precum si 8.910 promisiuni de garantare, in valoare totala de 1,002 mld. lei.
Alocarea plafonului total al al garantiilor care pot fi emise in anul 2018 in cadrul programului se face la solicitarea finantatorilor participanti de catre FNGCIMM, cu acordul MFP, conform Procedurii si criteriilor de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3097/2017, publicat in Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017, plafonul astfel stabilit se ajusteaza cu procentele calculate pe baza punctajelor finale obtinute de finantatori in urma evaluarii anuale a modului de utilizare a plafoanelor de garantare.

Related posts

Lanţul de farmacii Ecofarmacia Braşov a ajuns la afaceri de 90 mil. lei în 2018

redactia

Se vinde Palatul Andrenyi din Arad, preţ de pornire de 2,5 milioane de euro

redactia

Orange a premiat noua generaţie de specialişti în telecomunicații

Ligia Voro

Casa Darvas – La Roche va fi deschisă ca secție muzeală Art Nouveau în august

Traian Dan

FOTO-VIDEO: Beer’s Point, automatizare de top în drumul spre extinderea internațională

Transilvania Business

Venituri record în bugetul municipului Sibiu pentru 2020, aprobat de Consiliul local

Papuc Irina

Preparatele tradiționale din Maramureș, promovate în Italia

Nora Dumitrescu

Globalworth begins construction of Constanta Business Park, the largest mixed-use park in Romania

Papuc Irina

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): În plină criză COVID-19, avem în linia întâi peste 7.700 de angajați

Papuc Irina

Primul hotel de cinci stele al Clujului va fi resuscitat

Nora Dumitrescu

Grecii de la Ellinair au operat primul zbor de la Cluj

Nora Dumitrescu

Studiul metroului de Cluj va fi făcut de italieni și francezi

Nora Dumitrescu

Program pilot pentru extinderea rețelei de gaz din România, promis de ministrul Lucrărilor Publice

Papuc Irina

Cel mai mare producător de mobilă din Italia, care deține Italsofa Baia Mare, mută parte din producție în România 

Stefana Muresan

„Am avut de ales: mergem în șomaj tehnic sau căutăm soluții”. Compania din automotive Moveos va produce săptămânal până la 18.000 de combinezoane

Papuc Irina

Villa Vinea, premiată cu aur pentru explozia aromată din vinurile sale speciale

Ionel Albu

Primaria Oradiei țintește o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în fiecare an

Stefana Muresan

Transportul aerian de pasageri, creștere cu 7,5% în S1

Stefana Muresan

Ştefan-Radu Oprea: Ținta schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova, la valoarea de două miliarde de dolari, în acest an

redactia

IAR Braşov, afaceri de peste 100 milioane de lei

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județele Alba și Sibiu

redactia

Corina Crețu: “Am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro“

redactia

Tresor Le Palais, primul hotel de cinci stele din Timișoara. Investiție de 6 milioane de euro

Stefana Muresan

Guvernul Rusiei invită pe producătorii români să facă export în Rusia

Ligia Voro

Leave a Comment