Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Provocări majore pentru Electrica în anul 2018

Compania Electrica se află în fața unor provocări fundamentale în acest an.
În anul precedent (2017), rezultatele slabe au dus la cea mai semnificativă scădere a indicelui BET, cu pierderi de 9 %. Din cauza rezultatelor financiare mult sub previziuni, în principal, cauzate de pierderile înregistrate pe linia de business furnizare, Electrica a raportat în primele nouă luni din 2017 un profit net mai mic cu 80 % faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Scăderea profitului a venit în contextul creşterii costului energiei electrice achiziţionate. Totuşi, având în vedere explicaţiile managerilor, ar fi de aşteptat ca Electrica să revină pe profit în 2018 în domeniul furnizării de energie electrică.
În ceea ce privește societățile de distribuție de energie electrică din cadrul grupului Electrica, țintele propuse sunt mai mult decât ambițioase. În domeniul investițiilor, se dorește o creștere substanțială a volumului acestora până la 900 milioane de lei, comparativ cu realizările de anul trecut, care au fost în valoare de 727 milioane lei. Scepticismul în atingerea cifrelor preconizate vine din faptul că societatea își propune ca aproximativ 40 % din valoarea lor să fie realizată cu forțe proprii. În condițiile în care personalul dedicat investițiilor este substanțial redus prin plecări voluntare cu acordul părților, când cei rămași dețin experiență redusă în domeniul de construcții-montaj, iar o parte din aceștia vor trebui să execute și lucrările accidentale și de mentenanță planificate, este puțin probabil să se atingă aceste ținte. De asemenea, recunoașterea de către ANRE a lucrărilor de investiții cu forțe proprii la prețuri comparabile cu cele din piață va fi o provocare.
De asemenea, se dorește schimbarea de paradigmă în funcționarea și structura organizatorică a societăților de distribuție. Firma Price Waterhouse Cooper împreună cu conducerea companiei implementează programul Apollo de reorganizare și restructurare pe principii corporatiste a întregii activități. Daca, în anul 2012, printr-o hotărâre de guvern s-au separat activitățile așa-zise concurențiale ca: proiectare, auto, achiziții, mentenanță, reparații, și s-a format Societatea de Întreținere și Servicii Energetice, acum prin programul Apollo, s-au reinternalizat aceste activități prin cumpărare de la societatea menționată. Va dura un timp până la armonizarea funcționării noilor structuri, mai ales că un număr important din managerii cu experiență de la nivelul unu și doi au plecat din diverse motive. Probabil că se va miza mai mult pe puterea și ambiția noilor manageri decât pe experiența lor. În cursul lunii martie se anunță o selecție de personal pentru top management la toate societățile de distribuție din grupul Electrica. Rămâne de văzut ce înseamnă această selecție, cât de transparentă și corectă va fi, în condițiile în care politicul niciodată nu a fost spectator.
Personal, consider că distribuitorii de energie electrică vor trebui să acorde o importanță mai mare lucrărilor de întreținere și mentenanță. Resursele umane și materiale alocate în ultimii ani au fost din ce în ce mai mici, iar investițiile făcute până acum nu au suplinit lipsa lor. Există cazuri în care resursele pentru întreținere și reparații sunt insuficiente pentru a menține în funcțiune, în parametrii optimi, sisteme de automatizare recent puse în funcție. Dar ANRE-ul începe să se focuseze pe programul anual de mentenanță (PAM), pe care deocamdată l-a lăsat la latitudinea distribuitorilor. Dar în condițiile modificărilor climatice, în care întreruperile de lungă durată și la un număr tot mai mare de consumatori apar tot mai des, mentenanța va căpata o importanță tot mai mare și va fi o condiție în recunoașterea a tarifului de distribuție.
Vestea bună de început de an este ca acţiunile la bursă ale Electrica (EL) afişează de la începutul anului un plus de 4 %, o evoluţie surprinzătoare, susțin analiștii. Sperăm ca ea va continua.
de Dr. ing. Ovidiu Georgescu

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiect european de 2,5 mil. euro pentru realizarea unei piste de biciclete între Arad şi Pecica

Articolul următor

Biopesticidele în alternanță cu pesticidele clasice, soluții moderne de combatere integrată a bolilor, dăunătorilor și buruienilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share