Cluj Ultimele stiri

România vrea să organizeze conferința europeană a clusterelor

Țara noastră și-a anunțat intenția de organiza conferința europeană a clusterelor, ținând cont că va deține președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), a anunțat, la Cluj, Manuela Cazana, director în Ministerul Economiei.
“Am transmis că vrem să organizăm această conferință în perioada 14-15 mai 2019, la București, pe timpul președinției României. La Ministerul Economiei vom lansa mai multe programe de sprijinire a clusterelor, în contextul strategiei industriale a țării, care este în curs de definitivare, ce va include și politica de clustere a României. Avem la nivel național 70 de proiecte de clustere, dintre care 1 de nivel Gold, 10 Silver și 30 Bronze. Vrem să sprijinim aceste clustere pentru dezvoltare, penetrare pe piața internațională, marketing și branding. Intenția noastră este de a încuraja inovarea, incubatoarele de afaceri, centrele de transfer tehnologic”, a menționat oficialul Ministerului Economiei.
“În municipiul Cluj-Napoca una dintre cele mai mari valori o reprezintă universitățile, la nivelul județului se pot face investiții în parcurile industriale Tetarom, iar aeroportul este cea mai mare poartă de intrare a investitorilor în Cluj, care face legătura cu toate marile companii. Clusterele au un rol de motor al dezvoltării zonei, și vorbesc aici inclusiv în calitate de președinte al Clusterului AgroTransilvania. Faptul că au venit aici reprezentanți ai mediului de business tocmai din îndepărtată Asie spune multe despre dezvoltarea acestor asocieri”, a menționat Istvan Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.
“Ne vom implica în o mai bună atragere a banilor europeni către clustere, prin două componente importante: simplificare și eficiență care să ducă la o mai bună absorbție a acestora, mai ales că bugetul Uniunii Europene va fi mai redus din anii următori. Inițiativele concretizate la Cluj ne ajută la crearea unui cadru național eficient, faptul că ele funcționează atât de bine reprezintă un exemplu demn de urmat. Vom forma un grup de lucru la nivel interministerial în care vrem să cooptăm și cei mai importanți investitori pentru a atrage cât mai bine aceste fonduri structurale. Va trebui să reînnoim agenda componentei de cercetare-inovare. Cel mai greu va fi însă să schimbăm mentalitatea oamenilor, mai ales din aparatul de stat”, a anunțat Bogdan Roghin, consilier al primului ministru.
“Faptul că reprezentanții clusterelor s-au reunit la Cluj și nu la București dovedește faptul că acest concept de regionalizare, promovat atât de mult la nivel european, începe să prindă rădăcini. Primăria Cluj-Napoca este prima din România care promovează bugetarea participativă, așadar Clujul este un deschizător de drumuri în țara noastră. Ca să facem inovare trebuie să lucrăm în parteneriat deoarece trăim într-o lume în care integrarea în lanțurile de valori este foarte importantă. În România aceste lanțuri de valori sunt fragmentate, în unele domenii se lucrează cu țări din UE cum ar fi Germania, dar conectarea trebuie să fie mult mai bună. Este timpul să ne conectăm nu numai la Europa, ci și la piața internațională. Managementul clusterelor din România este foarte apreciat, Clusterul Mobilier Transilvan deține calificativul Gold, fiind între primele 10 din Europa”, susține Daniel Coșniță, președintele Asociației Române a Clusterelor.

300 de invitați din 19 țări participă la Cluj la evenimentul internațional „Transylvanian Clusters International Conference” – TCIC 2018, organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord. Conferința din 17 și 18 mai propune schimburi de bune practici – idei inovatoare și tehnologii performante – între oameni de afaceri, antreprenori, experți și inventatori, care înțeleg că interconectarea și colaborările îi ajută să fie mai competitivi pe piață.
TCIC este un eveniment apărut din dorința de a crea proiecte inovatoare comune cu parteneri strategici din mai multe țări. Ediția din acest an este inclusă în cadrul Zilelor Clujului, pentru a sublinia dorința comunității locale de a se defini drept oraș al inovației și are și scopul de a pregăti România pentru a prelua președinția Consiliului UE, prin dezvoltarea la nivel internațional de relații economice, academice, culturale și instituționale. Asocierile organizatoare sunt Clusterul Mobilier Transilvan, iTechTransilvania Cluster, AgroTransilvania Cluster, Clusterul TREC și Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

Related posts

Cluj: Cătălin Chiș a preluat Graffiti Public Relations

Stefana Muresan

Harghita: Cea mai mare productie de cartofi de dupa Revolutie, in unele zone – 35 de tone/hectar

Stefana Muresan

Județul Alba va avea două noi pârtii de schi la Feneș

Papuc Irina

Nuclearelectrica a semnat un contract de market maker cu BRK Financial Group

Ligia Voro

Compania de Apă Someș va moderniza infrastructura de apă-canal în Sălaj

Nora Dumitrescu

Transgaz, contract de 64,3 de milioane de euro pentru modernizări

Ligia Voro

Coldwell Banker Romania o numeste pe Georgia Cailean in pozitia de CEO

redactia

Finanţare europeană de peste 11 mil. lei pentru modernizarea și dotarea UPU-SMURD Zalău

redactia

Baia Mare va avea parc industrial metropolitan

Nora Dumitrescu

Lista cu primii 20 contribuabili la bugetul municipiului Satu Mare care însumează o cifră de afaceri de 1 mld. de euro și peste 15.000 angajați

Stefana Muresan

Made in Romania: Patru companii din Transilvania premiate de BVB

Ligia Voro

Fiscul suspendă controalele fiscale și filtrele din vămi. Termenul depunerii declaraţiilor fiscale se amână

Traian Dan

Provocare la reciclare

Ionut Oprea

Americanii vor să se implice în dezvoltarea Aeroportului Avram Iancu

Nora Dumitrescu

Taxiuri hibride, în premieră, pe străzile din Alba Iulia

Papuc Irina

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, lansată oficial

Traian Dan

Extinderea firmelor în Zona Industrială Vest Sibiu a determinat Primăria să investească în dezvoltarea infrastructurii

Papuc Irina

România, pe locul 26 din 28 de țări UE în clasamentul performanțelor digitale

Ion Surdu

VINTEST 2018 – VIN la EXPO! Iubesc Vinul Românesc

redactia

Asociația Dental Office Managers: Plan de business în stomatologie? Da, motivează oamenii și facilitează accesul la cele mai noi tehnologii.

Stefana Muresan

Cora, proiect mixt la Cluj: hotel, office & mall? Proiect in dezbatere.

Nora Dumitrescu

Imaginarul turistic al Balcicului (post)regal

Ligia Voro

4,5 milioane de euro pentru modernizarea a șase străzi din municipiul Oradea

Traian Dan

Băutură produsă în Satu Mare, vândută cu 2000 de euro în străinătate. Este ambalată cu fir din aur

redactia

Leave a Comment