Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România vrea să organizeze conferința europeană a clusterelor

Țara noastră și-a anunțat intenția de organiza conferința europeană a clusterelor, ținând cont că va deține președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), a anunțat, la Cluj, Manuela Cazana, director în Ministerul Economiei.
“Am transmis că vrem să organizăm această conferință în perioada 14-15 mai 2019, la București, pe timpul președinției României. La Ministerul Economiei vom lansa mai multe programe de sprijinire a clusterelor, în contextul strategiei industriale a țării, care este în curs de definitivare, ce va include și politica de clustere a României. Avem la nivel național 70 de proiecte de clustere, dintre care 1 de nivel Gold, 10 Silver și 30 Bronze. Vrem să sprijinim aceste clustere pentru dezvoltare, penetrare pe piața internațională, marketing și branding. Intenția noastră este de a încuraja inovarea, incubatoarele de afaceri, centrele de transfer tehnologic”, a menționat oficialul Ministerului Economiei.
“În municipiul Cluj-Napoca una dintre cele mai mari valori o reprezintă universitățile, la nivelul județului se pot face investiții în parcurile industriale Tetarom, iar aeroportul este cea mai mare poartă de intrare a investitorilor în Cluj, care face legătura cu toate marile companii. Clusterele au un rol de motor al dezvoltării zonei, și vorbesc aici inclusiv în calitate de președinte al Clusterului AgroTransilvania. Faptul că au venit aici reprezentanți ai mediului de business tocmai din îndepărtată Asie spune multe despre dezvoltarea acestor asocieri”, a menționat Istvan Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.
“Ne vom implica în o mai bună atragere a banilor europeni către clustere, prin două componente importante: simplificare și eficiență care să ducă la o mai bună absorbție a acestora, mai ales că bugetul Uniunii Europene va fi mai redus din anii următori. Inițiativele concretizate la Cluj ne ajută la crearea unui cadru național eficient, faptul că ele funcționează atât de bine reprezintă un exemplu demn de urmat. Vom forma un grup de lucru la nivel interministerial în care vrem să cooptăm și cei mai importanți investitori pentru a atrage cât mai bine aceste fonduri structurale. Va trebui să reînnoim agenda componentei de cercetare-inovare. Cel mai greu va fi însă să schimbăm mentalitatea oamenilor, mai ales din aparatul de stat”, a anunțat Bogdan Roghin, consilier al primului ministru.
“Faptul că reprezentanții clusterelor s-au reunit la Cluj și nu la București dovedește faptul că acest concept de regionalizare, promovat atât de mult la nivel european, începe să prindă rădăcini. Primăria Cluj-Napoca este prima din România care promovează bugetarea participativă, așadar Clujul este un deschizător de drumuri în țara noastră. Ca să facem inovare trebuie să lucrăm în parteneriat deoarece trăim într-o lume în care integrarea în lanțurile de valori este foarte importantă. În România aceste lanțuri de valori sunt fragmentate, în unele domenii se lucrează cu țări din UE cum ar fi Germania, dar conectarea trebuie să fie mult mai bună. Este timpul să ne conectăm nu numai la Europa, ci și la piața internațională. Managementul clusterelor din România este foarte apreciat, Clusterul Mobilier Transilvan deține calificativul Gold, fiind între primele 10 din Europa”, susține Daniel Coșniță, președintele Asociației Române a Clusterelor.

300 de invitați din 19 țări participă la Cluj la evenimentul internațional „Transylvanian Clusters International Conference” – TCIC 2018, organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord. Conferința din 17 și 18 mai propune schimburi de bune practici – idei inovatoare și tehnologii performante – între oameni de afaceri, antreprenori, experți și inventatori, care înțeleg că interconectarea și colaborările îi ajută să fie mai competitivi pe piață.
TCIC este un eveniment apărut din dorința de a crea proiecte inovatoare comune cu parteneri strategici din mai multe țări. Ediția din acest an este inclusă în cadrul Zilelor Clujului, pentru a sublinia dorința comunității locale de a se defini drept oraș al inovației și are și scopul de a pregăti România pentru a prelua președinția Consiliului UE, prin dezvoltarea la nivel internațional de relații economice, academice, culturale și instituționale. Asocierile organizatoare sunt Clusterul Mobilier Transilvan, iTechTransilvania Cluster, AgroTransilvania Cluster, Clusterul TREC și Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Moldova IT Park, primul parc pentru tehnologia informaţiei în Moldova: 160 de rezidenți în 4 luni

Articolul următor

Rețeaua de servicii medicale Regina Maria a cumpărat Kinetic Sport & Medicine, cu unități în București și Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share