Cluj Ultimele stiri

România vrea să organizeze conferința europeană a clusterelor

Țara noastră și-a anunțat intenția de organiza conferința europeană a clusterelor, ținând cont că va deține președinția Consiliului Uniunii Europene (UE), a anunțat, la Cluj, Manuela Cazana, director în Ministerul Economiei.
“Am transmis că vrem să organizăm această conferință în perioada 14-15 mai 2019, la București, pe timpul președinției României. La Ministerul Economiei vom lansa mai multe programe de sprijinire a clusterelor, în contextul strategiei industriale a țării, care este în curs de definitivare, ce va include și politica de clustere a României. Avem la nivel național 70 de proiecte de clustere, dintre care 1 de nivel Gold, 10 Silver și 30 Bronze. Vrem să sprijinim aceste clustere pentru dezvoltare, penetrare pe piața internațională, marketing și branding. Intenția noastră este de a încuraja inovarea, incubatoarele de afaceri, centrele de transfer tehnologic”, a menționat oficialul Ministerului Economiei.
“În municipiul Cluj-Napoca una dintre cele mai mari valori o reprezintă universitățile, la nivelul județului se pot face investiții în parcurile industriale Tetarom, iar aeroportul este cea mai mare poartă de intrare a investitorilor în Cluj, care face legătura cu toate marile companii. Clusterele au un rol de motor al dezvoltării zonei, și vorbesc aici inclusiv în calitate de președinte al Clusterului AgroTransilvania. Faptul că au venit aici reprezentanți ai mediului de business tocmai din îndepărtată Asie spune multe despre dezvoltarea acestor asocieri”, a menționat Istvan Vakar, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.
“Ne vom implica în o mai bună atragere a banilor europeni către clustere, prin două componente importante: simplificare și eficiență care să ducă la o mai bună absorbție a acestora, mai ales că bugetul Uniunii Europene va fi mai redus din anii următori. Inițiativele concretizate la Cluj ne ajută la crearea unui cadru național eficient, faptul că ele funcționează atât de bine reprezintă un exemplu demn de urmat. Vom forma un grup de lucru la nivel interministerial în care vrem să cooptăm și cei mai importanți investitori pentru a atrage cât mai bine aceste fonduri structurale. Va trebui să reînnoim agenda componentei de cercetare-inovare. Cel mai greu va fi însă să schimbăm mentalitatea oamenilor, mai ales din aparatul de stat”, a anunțat Bogdan Roghin, consilier al primului ministru.
“Faptul că reprezentanții clusterelor s-au reunit la Cluj și nu la București dovedește faptul că acest concept de regionalizare, promovat atât de mult la nivel european, începe să prindă rădăcini. Primăria Cluj-Napoca este prima din România care promovează bugetarea participativă, așadar Clujul este un deschizător de drumuri în țara noastră. Ca să facem inovare trebuie să lucrăm în parteneriat deoarece trăim într-o lume în care integrarea în lanțurile de valori este foarte importantă. În România aceste lanțuri de valori sunt fragmentate, în unele domenii se lucrează cu țări din UE cum ar fi Germania, dar conectarea trebuie să fie mult mai bună. Este timpul să ne conectăm nu numai la Europa, ci și la piața internațională. Managementul clusterelor din România este foarte apreciat, Clusterul Mobilier Transilvan deține calificativul Gold, fiind între primele 10 din Europa”, susține Daniel Coșniță, președintele Asociației Române a Clusterelor.

300 de invitați din 19 țări participă la Cluj la evenimentul internațional „Transylvanian Clusters International Conference” – TCIC 2018, organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord. Conferința din 17 și 18 mai propune schimburi de bune practici – idei inovatoare și tehnologii performante – între oameni de afaceri, antreprenori, experți și inventatori, care înțeleg că interconectarea și colaborările îi ajută să fie mai competitivi pe piață.
TCIC este un eveniment apărut din dorința de a crea proiecte inovatoare comune cu parteneri strategici din mai multe țări. Ediția din acest an este inclusă în cadrul Zilelor Clujului, pentru a sublinia dorința comunității locale de a se defini drept oraș al inovației și are și scopul de a pregăti România pentru a prelua președinția Consiliului UE, prin dezvoltarea la nivel internațional de relații economice, academice, culturale și instituționale. Asocierile organizatoare sunt Clusterul Mobilier Transilvan, iTechTransilvania Cluster, AgroTransilvania Cluster, Clusterul TREC și Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

Related posts

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

Mulberry Development deschide clădirea ISHO Offices

Stefana Muresan

Autostrada Timişoara – Moraviţa: A fost scos la licitaţie studiul de fezabilitate

Stefana Muresan

Clujenii de la Electroglobal, afaceri de 10 milioane euro în S1

Stefana Muresan

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Utilizatorii mobilPay Wallet pot susține HOSPICE Casa Speranței prin donații direct în aplicație

Ligia Voro

Forest Romania 2019, la bilanț

Ligia Voro

POZITIV TB: Mihaela Pușcașu, Managing Partner Vital HR – „Această pandemie ne-a făcut să conștientizăm că digitalizarea este un must ce nu poate fi amânat”

Ion Surdu

Adevărul: O companie belgiană va construi în Alba un parc industrial de peste 30 de milioane de euro

Papuc Irina

Banca Transilvania, câştig net de 1,2 mld. lei

Stefana Muresan

Radu Ștefan Oprea, ministrul MMACA: „Ne dorim o dezvoltare și dăm un impuls firmelor ca să revenim pe anumite piețe tradiționale”

redactia

Lucrările de transformare a râului Bega în curs navigabil până la granița cu Serbia încep în acest an. Investiție totală de 14 mil. euro

redactia

Corteva Agriscience a obținut 2 premii în cadrul Congresului APPR

Ligia Voro

Bosch continuă programele educaționale dedicate studenților și publicului pasionat de tehnologie

Stefana Muresan

Relansarea exporturilor, prioritate pentru diplomația comercială românească

Ligia Voro

Județele cu cele mai multe startup-uri pornite pe bani europeni

Papuc Irina

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

redactia

Technovation Girls 2020 – o competiție de tehnologie dedicată fetelor

Traian Dan

Transilvania Constructii a inceput lucrarile la Corpul B al cladirii Novis Plaza din Cluj Napoca

redactia

ALISIA ENCO isi face intrarea in high life-ul modei la Monaco

Ionut Oprea

Parcarea subterană de pe strada Independenței din Oradea spre final

Traian Dan

Instalații fotovoltaice în valoare de 20.000 de lei pentru persoanele fizice, decontate de stat

redactia

Scaunul care va fi folosit de Papa Francisc, construit la Reghin

Stefana Muresan

Au intrat în vigoare noile în taximetrie: pasagerii stau doar în spate

Nora Dumitrescu

Leave a Comment