Integrarea psihiatriei în Legea Sănătății, propusă în cadrul Conferinţei Naţionale de Psihiatrie

Cea de-a XII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Psihiatrie a adunat la Timişoara, între 16 şi 19 mai, peste 600 de specialişti din domeniul sănătăţii mintale – psihiatri, psihologi, asistenţi sociali sau sociologi. Unul din principalele subiecte dezbătute a fost Legea sănătăţii mintale şi armonizarea acesteia cu celelalte legi în vigoare (Normarea de personal, Legea sănătăţii, Legea asistenţei comunitare, Legislaţia cu privire la apărarea drepturilor pacienţilor şi Normele de garantare a calităţii serviciilor), anunță medichub.ro.
„O propunere importantă, pe care am dezbătut-o şi în cadrul Conferinţei Naţionale, este aceea de a nu avea o lege separată, ci toate aceste reglementări să fie incluse în Legea Sănătăţii. Deci, sănătatea psihică să fie acceptată, dacă vreţi, în conceptul de sănătate, nu ţinută tot separat. Ceea ce pe noi ne izolează şi ca circuite, şi ca informaţie. Ceilalţi nu au informaţiile necesare, nici măcar cei din sistemul medical.”, a declarat prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP).
O parte din medicii psihiatri prezenţi la Conferinţa Naţională au susţinut chiar ideea de rescriere completă a Legii Sănătăţii Mintale şi, bineînţeles, integrarea sa în Legea Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, alte direcţii de interes şi dezbatere au fost: aspectele legislative care privesc modalităţile de internare, drepturile persoanelor cu suferinţe psihice (nu numai în cadrul internărilor şi serviciilor, dar şi în comunitate), drepturile şi condiţiile de muncă adecvate pentru echipa medicală, medicaţia off-label şi redefinirea protocoalelor de prescripţie a medicaţiei psihotrope.

Exit mobile version